Rolf Gérard

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Rolfas Džerardas (vok. Rolf Gérard, angl. Rolf Gérard; 1909 m. rugpjūčio 9 d. Berlyne2011 m. lapkričio 19 d. Askonoje, Šveicarija) – iš Vokietijos kilęs britų scenografas ir tapytojas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo žinomo optinių taikiklių gamintojo Valterio Džerardo ir italų operos dainininkės Mafaldos Salvatini šeimoje. Tėvo giminė buvo kilusi iš hugenotų. Po kiek laiko tėvai išsiskyrė ir Rolfas kartu su broliu Horstu augo globojami motinos. 1933 m. Mafalda Salvatini ištekėjo už Lietuvos ambasadoriaus Berlyne Jurgio Šaulio.

Rolfas studijavo mediciną ir filosofiją. Nacionalsocialistams užėmus valdžią, 1933 m. jis buvo priverstas palikti Vokietiją ir emigravo į Prancūziją. Vėliau, 1937 m. Bazelio universitete jis įgijo mediko diplomą. Antrojo pasaulinio karo metais dirbo gydytoju Didžiojoje Britanijoje, po kurio laiko jam buvo suteikta šios šalies pilietybė. Londone sustiprėjo Rolfo Džerardo domėjimasis menu, tam turėjo įtakos ir jo ilgametė pažintis su žinomu režisieriumi Piteriu Bruku, kuriam 1947 m. Stratforde prie Eivono padėjo pastatyti garsųjį spektaklį „Romeo ir Džuljeta“.

Pastatymas pavyko ir netrukus pasipylė užsakymai teatrams kurti scenovaizdžius, aprangą ir dekoracijas. Dvidešimt metų jis darbavosi Metropolitan Opera Niujorke, vėliau kartu su žinomu operų režisieriumi Herbertu Grafu Ženevoje. Kaip filmų scenografas jam teko kurti kartu su tokiais garsiais kino meistrais kaip Gene Kelly, Joseph L. Mankiewicz, Victor Saville, Tyrone Guthrie, Arthur Maria Rabenalt.

Gyvendamas Londone pradėjo tapyti, nuo 1950–tųjų metų nuolat dalyvaudavo parodose Niujorke ir Paryžiuje. 1977 m. apsigyveno Šveicarijos Askonoje ir pradėjo rengti personalines parodas ten, padedant 2006 m. įkurtam fondui „Fondazione Rolf Gérard“.

Įvertinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Matthias Frehner und Diana Mirolo. Rolf Gérard – 90 Jahre Lebenstagebuch. – Benteli, Bern 2007, ISBN 978-3-7165-1501-3. (Ausstellungskatalog)
  • Venice in all seasons – London : Fine Art Society, 1975.
  • Rolf Gérard – New York : Wildenstein & Co., 1961
  • Rolf Gérard, recent paintings : November 19-December 10, 1955 – New York : Galerie Chalette, 1955
  • Untersuchung über Größenempfindungen bei binokularem und monokularem Sehen – Leipzig : J. A. Barth, 1937

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]