Roger Fenton

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rodžeris Fentonas, autoportretas

Roger Fenton (1819 m. kovo 20 d. – 1869 m. rugpjūčio 8 d.) – britų fotografijos pradininkas, vienas pirmųjų karo fotografų.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rodžeris Fentonas gimė Heywood, Lancashire. Jo senelis buvo turtingas medvilnės fabrikantas, tėvas – bankininkas ir Parlamento narys. Fentonas buvo ketvirtas iš septynių vaikų šeimoje. 1940 m. baigė Londono University College, kuriame studijavo anglų kalbą, matematiką, literatūrą ir logiką. Po studijų susidomėjo tapyba. 1843 m. Jorkšyre vedė Grace Elizabeth Maynard. 1849, 1850 ir 1851 metais eksponavo savo piešinius Karališkoje Akademijoje (Royal Academy).

Fotografavimo pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1851 m. Rodžeris Fentonas apsilankė Londono Hyde Park fotografijos parodoje ir buvo ja labai sužavėtas. Tuomet nuvyko į Paryžių pasimokyti fotografijos paslapčių ir jau 1852 m. Londone atidarė savo nuotraukų parodą. Taip pat keliavo po Kijevą, Maskvą, Sankt Peterburgą, fotografavo Didžiosios Britanijos vaizdus bei architektūrą.

Krymo karas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1855 m. Fentonas, kartu su asistentu Marcus Sparling, išvyko į Krymo karą fotografuoti kariuomenės. Nepaisant aukštos temperatūros bei choleros grėsmės, jis sugebėjo padaryti daugiau nei 350 tinkamo naudojimo negatyvų. Netrukus Londone buvo atidaryta šių jo nuotraukų paroda. Fentonas buvo pirmasis oficialiai į karą pasiųstas fotografas (primygtinai reikalaujant princui Albertui). Fentono fotografijos turėjo įtikinti žmones karo reikalingumu bei neutralizuoti "antikariškai" rašančio The Times informaciją. Fotografas vengė daryti sužeistų, žuvusių ar morališkai palūžusių karių nuotraukas. Dėl primityvios fotografavimui reikalingos įrangos Fentono galimybės buvo ribotos. Jis fotografavo nejudančius objektus, žmonės nuotraukose pozuodavo. Vienos žymiausių kraštovaizdžio nuotraukų – Mirties šešėlio slėnis (The Valley of the Shadow of Death).

Marcus Sparling, sėdintis ant Rodžerio Fentono fotografijos vagonėlio, Krymas, 1855 m.
Mirties šešėlio slėnis - kelias, kuriame matomi patrankų sviediniai, Rodžeris Fentonas, 1855 m.
Mirties šešėlio slėnis - kelias, kuriame patrankų sviedinių nebėra, Rodžeris Fentonas, 1855 m.


Karjeros pabaiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nepaisant išgarsėjusių Krymo karo metu darytų nuotraukų, Rodžerio Fentono karjera truko tik kiek ilgiau nei dešimtmetį. 1862 m. jis nutraukė savo veiklą, pardavė įrangą ir iki savo mirties 1869 m. tapo beveik užmirštas. Tik vėliau jį, kaip fotografijos pradininką, formaliai pripažino meno istorikai. Taip pat Rodžerio Fentono Krymo karo nuotraukos įtrauktos į rinkinį 100 fotografijų, pakeitusių pasaulį (100 Photos that Changed the World).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]