Roger Anger

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aurovilis, Indija
Žalioji sala Grenoblyje

Rožė Anžė (pranc. Roger Anger, 1923 m. kovo 24 d. Paryžiuje – 2008 m. sausio 15 d.) – vienas ryškiausių XX a. 6-ojo ir 7-ojo dešimtmečio prancūzų architektų, kuris dirbo ties Aurovilio projektu, sumanytu Mirros Alfassos ir patvirtintu UNESCO. Jis taip pat ne sykį bendradarbiavo su Pierre‘u Puccinelli, ypač projektuodamas Žaliosios salos (L'Île Verte) rajoną Grenoblyje, įsikūrusį Izero upės vingyje. 1967 m., kai buvo baigtas šis rajonas, trys jame iškilę 33 aukštų bokštai, siekiantys 98 m, buvo aukščiausi gyvenamieji namai Europoje.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Roger Anger gimė Paryžiuje advokato Henri Anger šeimoje. Jis buvo jauniausiais iš trijų sūnų ir norėjo tapti chirurgu. Dėl karo jis mokėsi Antibe prancūzų gramatiko Jacques‘o Capelovici, geriau žinomo Maître‘o Capello vardu, studijoje. Sužavėtas jo piešinių Capello paskatino jį pasirinkti architektūros studijas. Rengdamas savo diplominį darbą Roger Anger turėjo galimybę dvejus metus pasisemti architekto patirties Paulio Jacques‘o Grillo ateljė. Roger Anger užbaigė savo mokslus 1947 m. apsiginęs diplomą Nacionalinėje dailės mokykloje Paryžiuje. 1953 m. jis įkūrė savo agentūrą Paryžiuje. Ši ateljė daugiausia vykdė užsakymus dizaino ir interjero apdailos srityje. Pirmos didelės sėkmės studija sulaukė 1957 m. su Busua stiklo (Manufactures de verre Boussois) prekybos salonu, atidarytu Haussmanno bulvare Paryžiuje. Būdamas 45 metų Roger Anger jau spėjo įgyvendinti per 50 didelio masto projektų ir įnešė reikšmingą indėlį į šiuolaikinę Prancūzijos architektūrą.

1966 m. jis buvo paskirtas vyriausiuoju Aurovilio architektu ir kartu su Pierre‘u Braslawski ir Mario Heymannu išplėtojo šio miesto koncepciją. Nuo tada iki pat mirties jo gyvenimas buvo paskirtas Auroviliui, o svarbiausiasis jo prioritetas buvo Matrimandyras, kurį Mirra Alfassa apibūdino kaip Aurovilio sielą.

Roger Anger sakė, kad architektūros tikslas yra apreikšti aukščiausią grožio standartą: „Grožis turi galią pakylėti sąmonę, savaimingai…“

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Anupama Kundoo: Roger Anger, Research on Beauty, Architecture 1953–2008, JOVIS Verlag Berlin 2009, ISBN 978-3-86859-006-7