Roberto Matta

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Robertas Mata
Roberto Matta
Gimė 1911 m. lapkričio 11 d.
Santjagas, Čilė
Mirė 2002 m. lapkričio 23 d. (91 metai)
Čivitavekija, Čilė
Tautybė čilietis
Veikla Dailininkas
Sritis Siurrealizmas
Vikiteka Roberto Matta

Robertas Mata (isp. Roberto Sebastian Antonio Matta Echaurren, 1911–2002 m.) – XX a. Čilės tapytojas siurrealistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Robertas Mata gimė 1911 m. lapkričio 11 d. Čilės sostinėje Santjage. Jo katalikiška giminė buvo garsi Santjage. 1931 m. R. Mata baigė architektūros studijas Santjago katalikų universitete. 1933 m. išvyko į Europą, įsidarbino braižytoju Le Korbiuzjė studijoje Paryžiuje, kurioje dirbo iki 1937 m. Lankė giminaičius Ispanijoje ir Portugalijoje, susipažino su ispanakalbiais intelektualais, tarp kurių Federikas Garsija Lorka, Gabriela Mistral ir Pablas Neruda. Per Garsiją Lorką susipažino su siurrealistų judėjimu ir Salvadoru Dali. 1937 m. parodęs A. Bretonui savo fantastinius architektūrinius piešinius R. Mata prisijungė prie Paryžiaus siurrealistų grupės, eksperimentavo su automatizmu. 1938 m. sukūrė pirmuosius savo paveikslus.

R. Matos skulptūra „Chaosmos“

1939 m. R. Mata persikėlė į JAV. Niujorke susipažino su vietos menininkais William Baziotes, Arshile Gorky ir Robert Motherwell. Dėl šių pažinčių ir įtakos jiems R. Mata dažnai minimas vienu JAV abstrakčiojo ekspresionizmo įkvėpėjų. 1940 m. įvyko pirmoji R. Matos personalinė paroda Julien Levy galerijoje Niujorke. Jo kūriniai daugiausiai vaizdavo antropomorfines figūras ir nebuvo grynai abstraktūs. R. Mata po 1940 m. dažnai susitikinėjo su Marseliu Diušanu Niujorke. 1948 m. grįžo į Paryžių ir sužinojo, kad jis pašalintas iš siurrealistų grupės. Tuo metu dailininkas pradėjo nusisukti nuo save išreiškiančios intuityvios siurrealistinės kūrybos ir labiau pradėjo tapyboje naudoti geriau atpažįstamas formas. 1950−1954 m. R. Mata gyveno Romoje, po to grįžo į Paryžių.

1957 m. įvyko stambi dailininko kūrinių retrospektyvinė paroda Niujorko šiuolaikinio meno muziejuje. 1969 m. R. Mata priėmė Prancūzijos pilietybę. Vis labiau domėjosi Lotynų Amerikos politika, rėmė Kubos revoliucionierius. Vėlyvaisiais metais gyvendavo Paryžiuje, Londone, Milane ir Tarkvinijoje (Italija). 1985 m. įvyko jo retrospektyvinė paroda Pompidu centre Paryžiuje, 1999 m. − Karalienės Sofijos muziejuje Madride. Robertas Mata mirė 2002 m. lapkričio 23 d. Čivitavekijos mieste Čilėje. Jis yra sukūręs skulptūrų.

Kūrinių galerijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]