Resident Evil 5

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Resident Evil 5
Kūrėjas Capcom
Leidėjas Capcom
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data JP 2009 m. kovo 5 d.
EU, ŠA 2009 m. kovo 13 d.
Žanras (-ai) Veiksmo, išlikimo siaubas
Režimas Vieno arba dviejų žaidėjų
Reitingai ESRB: Mature 17+
Platforma PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One, Windows
Versija
Variklis
Platinimas DVD, Blu-ray
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas
Kitos dalys Resident Evil
Oficiali žaidimo svetainė

Resident Evil 5 (Japonijoje − „BioHazard 5“) – 2009 m. kompiuterinis veiksmo žaidimas, „Resident Evil“ žaidimų serijos dalis, kurią sukūrė ir išleido Japonijos „Capcom“ kompanija „Xbox 360“, „PlayStation 3“ konsolėms, „Windows“ platformai. 2016 m. išleistos žaidimo adaptacijos „Xbox One“, „PlayStation 4“ konsolėms.

2016 m. vidurio duomenimis žaidimo buvo parduota 7 mln. kopijų.[1] Metacritic.com suvestinės duomenimis, vidutiniškai žaidimas kritikų įvertintas 83−86 balais iš 100.[2]

Leidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apie žaidimą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Resident Evil 5“ yra „Resident Evil“ kompiuterinių žaidimų ir filmų frančizės dalis. Skirtingai nuo ankstesnių serijos žaidimų, „Resident Evil 5“ yra labiau orientuotas į veiksmo, o ne į išlikimo siaubo žanrą, ir priskiriamas trečiojo asmens šaudyklėms. Žaidimo veiksmas vyksta po žaidimo „Resident Evil 4“ įvykių. Antibioteroristinės organizacijos BSAA narys Krisas Redfyldas atvyksta į Afrikos Kižudžu (Kijuju) vietovę patikrinti informacijos apie bioteroristinių ginklų platinimą. Jį pasitinka vietinė BSAA narė Ševa Alomar. Abu herojai atranda, kad vietos gyventojai yra apkrėsti ir kontroliuojami Las Plagas parazito mutavusių formų (žinomo iš „Resident Evil 4“). Abu herojai turi išsiaiškinti, kas slypi už parazito paskleidimo šioje Afrikos vietovėje. Krisą Redfyldą papildomai skatina žinia, kad šiuose įvykiuose gali būti įpinta jo buvusi kovų partnerė Džil Valentain, kurią visi laiko žuvusia.

„Resident Evil 5“ galima žaisti vieno arba dviejų žaidėjų Co-op režimu. Vieno žaidėjo režime žaidėjas iš trečiojo asmens perspektyvos valdo Krisą Redfyldą, o Ševa atakuoja automatiškai. Perėjus žaidimą atsiranda galimybė jį peržaisti valdant Ševą. Dviejų žaidėjų režime antrasis žaidėjas valdo Ševą: vietiniame tinkle perskirto ekrano režimu arba internetu žaisdamas žaidimą atskira konsole. Antras žaidėjas gali pasijungti į žaidimą kiekvieno žaidimo skirsnio (chapter) pradžioje. Žaidime yra trys sunkumo lygiai, kurie pasiekiami iškart žaidimo pradžioje. Perėjus vieną žaidimo skirsnį, jį galima peržaisti kitais sunkumo lygiais. Pagal tam tikrus rodiklius (taiklumą, iššaudytus priešininkus, laiką ir žuvimų skaičių) žaidėjui suteikiamas skirsnio perėjimo rangas. Perėjus žaidimą sunkiausiame „veterano“ lygyje, atsiranda galimybė jį peržaisti dar sunkesniame, ketvirtajame „profesionalo“ lygyje.

Krisas ir Ševa „Resident Evil 5“ kovų vietovėse

Žaidimo metu kovojama su parazito valdomais agresyviais afrikiečiais ir įvairiais mutavusiais siaubūnais. Renkami trofėjai, pinigai, randami ginklai, šoviniai, kuriuos pameta nugalėti priešininkai arba jie randami dėžėse, vazose ir pan. Tradiciškai, veikėjai atstato sveikatos rezervus randamomis žolelėmis arba nusipirkę sveikatos purškiklius. Vienu metu herojai gali nešiotis 9 objektus ir kiekvieno skirsnio pradžioje gali juos pasirinkti iš inventoriaus arba nusipirkti. Tiek inventorius, tiek pirkimas/pardavimas organizuoti interaktyviai: žaidime nėra inventoriaus dėžių ar parduotuvių. Galima patobulinti pasirinktus ginklus, kurių yra įvairių rūšių, nuo pistoleto iki raketsvaidžio. Papildomai herojai ginkluoti peiliais ir gali atakuoti rankomis ar kojomis, kai tai leidžia žaidimas kontekstinėmis komandomis. Žaidime įvesta naujovė: jei herojus yra beveik prie mirties, per tam tikrą trumpą laiko tarpą kitas herojus gali jį atgaivinti adrenalino injekcija, bet tam turi būti arti mirštančio veikėjo − taip be sveikatos atstatomųjų porcijų galima išlaikyti herojus gyvais ilgą laiką.

Po žaidimo pagrindinės misijos baigimo įmanomas minižaidimas „Mercenaries“, kurio metu herojui per tam tikrą laiką yra iškelta užduotis iššaudyti kuo daugiau priešininkų ir išlikti gyvam.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. capcom.co.jp, tikrinta 2016 m. liepos 18 d.
  2. „metacritic.com“. Nuoroda tikrinta 2016 m. liepos 18 d..

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]