Red Dead Redemption 2

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Red Dead Redemption 2
Kūrėjas Rockstar Games
Leidėjas Rockstar Games
Dizaineris Imran Sarwar
Kompozitorius Woody Jackson
Išleidimo data Xbox One, PlayStation 4
2018 m. spalio 26 d
Microsoft Windows
2019 m. lapkričio 5 d.
Žanras (-ai) Veiksmo-nuotykių
Režimas Vieno žaidėjo
Reitingai ESRB: Mature
PEGI: 18
Platforma PlayStation 4, Xbox One, PC
Versija
Variklis RAGE
Reikalavimai žr. čia
Platinimas Blu-ray, DVD, atsisiuntimas
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas Red Dead Redemption
Kitos dalys
rockstargames.com

Red Dead Redemption 2 – 2018 m. veiksmo ir nuotykių vesterno žaidimas, sukurtas JAV „Rockstar“ studijų ir išleistas „PlayStation 4“ ir „Xbox One“ konsolėms, o nuo 2019 m. lapkričio 5 d. – ir asmeniniams kompiuteriams. Tai 2010 m. žaidimo „Red Dead Redemption“ priešistorė.

„Red Dead Redemption 2“ yra vieno žaidėjo žaidžiamas žaidimas su atskiru „Read Dead Online“ daugelio žaidėjų praplėtimu (2018 m. pabaiga). Žaidimas sulaukė aukšto kritikų įvertinimo. Metacritic.com duomenimis, žaidimas įvertintas 97 balų iš 100 vidurkiu.[1][2]

Leidėjas paskelbė, kad per pirmas 3 pardavimo dienas žaidimas uždirbo 725 mln. JAV dolerių pajamų tapdamas antru sėkmingiausiu debiutu pramogų versle (nusileidęs „GTA V“ žaidimui, 1 mlrd. dolerių pajamų).[3] Pasak kūrėjų, kuriant žaidimą pasamdyti 1200 aktorių, įrašyta 500 000 veikėjų dialogų eilučių, sukurta 300 000 veikėjų animacijų. Vieno iš įmonės įkūrėjų Dan Houser teigimu, pagrindinės istorijos trukmė – 60 valandų.[4] Žaidimo kūrimas truko daugiau nei aštuonerius metus, prasidėjęs netrukus po „Red Dead Redemption“ išleidimo, ir tapo vienu brangiausių kada nors sukurtų vaizdo žaidimų. „Rockstar“ sujungė visas savo studijas į vieną didelę komandą, kad būtų lengviau kurti. Jie darė įtaką tikroms vietoms, o ne filmams ar menui, sutelkdami dėmesį į tikslaus laiko atspindį su žaidimo veikėjais ir pasauliu. Žaidimas buvo pirmasis „Rockstar“ sukurtas specialiai aštuntos kartos konsolėms, išbandęs jų technines galimybes perkeldamas „Grand Theft Auto V“ į platformas. Žaidimo garso takelyje yra originali Woody Jackson sukurta partitūra ir keli vokaliniai takeliai, kuriuos prodiusavo Daniel Lanois. Vystymas apėmė 100 valandų savaitės grafiką, dėl kurio buvo pranešama apie privalomus ir neapmokamus viršvalandžius.[5] „Red Dead Online“, žaidimo internetinis kelių žaidėjų režimas, leidžia iki 32 žaidėjų įsitraukti į įvairius bendradarbiavimo ir konkurencinio žaidimo režimus.

Žaidimo eiga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Red Dead Redemption 2 yra vesterno tematikos veiksmo nuotykių žaidimas. Žaidžiamas iš pirmojo ar trečiojo asmens perspektyvos, žaidimas vyksta atviro pasaulio aplinkoje, kurioje yra išgalvota 1899 m. JAV versija. Jame yra vieno žaidėjo ir internetinio kelių žaidėjų komponentų, pastarieji išleisti „Red Dead Online“. Didžiąją žaidimo dalį žaidėjas valdo neteisėtą Artūrą Morganą, „Van der Linde“ gaujos narį, vykdydamas misijas – linijinius scenarijus su nustatytais tikslais – siekdamas pažangos; iš epilogo žaidėjas valdo „Red Dead Redemption“ pagrindinį veikėją Džoną Marstoną. Už misijų ribų jie gali laisvai klajoti interaktyviame pasaulyje. Jie gali kovoti su priešais naudodamiesi artimojo kovos atakomis, šaunamaisiais ginklais, lanku ir strėlėmis, svaidomaisiais daiktais ar sprogmenimis ir gali dvejopai valdyti ginklus. Žaidėjas gali plaukti žaisdamas už Artūrą, bet ne už Džoną.

„Red Dead Redemption 2“ pasaulyje yra įvairių kraštovaizdžių su retkarčiais keliaujančiais keliautojais, banditais ir laukine gamta bei miesto gyvenvietėmis – nuo ​​sodybų iki miestelių ir miestų. Arkliai yra pagrindinės transportavimo formos, kurių yra įvairių veislių su skirtingais požymiais. Žaidėjas gali vogti arklius ir turi išmokyti arba prisijaukinti laukinius arklius, kad juos naudotų; norėdami turėti arklį, jie turi jį pabalnoti arba tvardyti. Pakartotinai naudojant žirgą, pradedamas susirišimo procesas, kuris sustiprėja jį vedžiojant, glostant, valant ir šeriant, o žaidėjas įgis pranašumų jodamas savo žirgu. Keliauti galima autobusais ir traukiniais; žaidėjas gali užgrobti traukinį ar autobusiuką grasindamas vairuotojui ir apiplėšti jo turinį arba keleivius. Žaidėjas gali būti atsitiktinių įvykių pasaulyje liudininkas arba dalyvauti juose, įskaitant pasalą, nusikaltimus, pagalbos prašymus, susišaudymus, viešas egzekucijas ir gyvūnų išpuolius. Jie gali būti apdovanoti, kai padeda kitiems. Jie gali dalyvauti šalutiniuose užsiėmimuose, įskaitant užduotis su kompanionais ir nepažįstamais žmonėmis, dvikovą, premijų medžioklę, kolekcinių daiktų, pavyzdžiui, uolų raižinių, paiešką ir pokerį, blekdžeką, domino ir penkių pirštų filė. Medžiojami gyvūnai suteikia maisto, pajamų ir medžiagų gaminiams gaminti. Ginklo pasirinkimas ir šūvio vieta turi įtakos mėsos ir kailių kokybei ir vertei, o žaidėjas gali nulupti gyvūną arba nešti skerdeną, kuri laikui bėgant supūs, sumažės jo vertė ir pritrauks plėšrūnus.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Po nesėkmingo kelto vagystės 1899 m. Van der Linde gauja yra priversta palikti savo nemažus pinigus ir pabėgti iš Blackwater. Supratę, kad civilizacijos pažanga baigiasi už įstatymo ribų, jie nusprendžia uždirbti pakankamai pinigų, kad išvengtų įstatymų ir išeitų į pensiją. Jie apiplėšia Kornvaliui priklausantį traukinį, kuris pasamdo Pinkertonus, kad juos sulaikytų. Gauja atlieka darbus, kad užsidirbtų pinigų, nes olandai nuolat žada, kad kitas apiplėšimas bus paskutinis. Po susišaudymo su Kornvalio vyrais Valentine, gauja persikelia į Lemoyne, kur vienu metu dirba Grėjų ir Braithwaites, bandydami juos nukreipti vienas prieš kitą. Tačiau šeimos susikerta: pilkieji pasaloje nužudo gaujos narį, o Braithwaites pagrobia ir parduoda Džeką Brontei. Gauja keršija ir sunaikina abi šeimas, kol atgauna Džeką iš Brontės, kuris pasiūlo jiems vadovus dirbti, bet galiausiai jas kerta. Olandas pagrobia ir paduoda jį aligatoriui kaip kerštą, o tai sutrikdo Artūrą.

Gauja apiplėšia banką Saint Denis mieste, tačiau Pinkertonai įsikiša, nužudydami Hosea ir suimdami Džoną. Olandai, Artūras, Bilas, Javieras ir Micah pabėga iš miesto laivu, plaukiančiu į Kubą. Smarki audra nuskandina laivą, o vyrai išsiplauna į krantą Guarmos saloje, kur įsivelia į karą tarp tironiško cukraus plantacijų savininko Fussaro ir pavergtų vietos gyventojų. Padėjusi revoliucionieriams nužudyti Fussarą, grupė užsitikrina transportą atgal į JAV ir susijungia su likusia gaujos dalimi.

Olandas yra apsėstas dėl paskutinio apiplėšimo ir abejoja Artūro ištikimybe po to, kai jis nepaklūsta jam, išlaisvindamas Džoną anksčiau nei planuota ir pavadinęs Michą savo vyriausiuoju leitenantu Artūro vietoje. Artūras susirūpinęs Olandas nebėra tas žmogus, kurį pažinojo, nes jis tampa izoliuotas, atsisako jų idealų ir nužudo Kornvalį. Jis susiduria su savo mirtingumu, kai jam diagnozuojama tuberkuliozė. Artūras apmąsto savo veiksmus ir kaip apsaugoti gaują, liepdamas Džonui bėgti kartu su Abigail ir Džeku ir atvirai nepaisydamas olandų, padėdamas vietiniams Amerikos indėnams. Kai Pinkertonai užpuola stovyklą, Olandas tampa paranojiškas, gaujos narys dirba informatoriumi. Keli gaujos nariai nusivilia ir pasitraukia, o Olandas ir Micah surengia vieną paskutinę armijos darbo užmokesčio traukinio vagystę. Artūro tikėjimas olandų kalba žlunga, kai jis palieka Artūrą armijąi, palieka Džoną mirčiai ir atsisako išgelbėti pagrobtą Abigailą. Artūras ir Sadie išgelbėja Abigail iš Miltono, kuris įvardija Micą Pinkertonų informatoriumi prieš Abigail jį nužudant. Artūras grįžta į stovyklą ir atvirai kaltina Michą išdavyste. Olandas, Billas, Javieras ir Micahas įjungia Arthurą ir ką tik grįžusį Džoną, tačiau priešprieša nutrūksta, kai Pinkertonai užpuola. Žaidėjas gali pasirinkti, kad Arturas padėtų Džonui pabėgti uždelsdamas Pinkertonus arba grįžti į stovyklą atgauti gaujos pinigų. Michas užpuola Arthurą, o Olandas įsikiša į jų kovą. Artūras įtikina Olandą palikti Michą ir išvykti. Jei žaidėjas turi didelę garbę, Artūras pasiduoda nuo traumų ir ligų ir miršta žiūrėdamas saulėtekį; jei žaidėjas turi žemą garbę, Micah jį įvykdo.

Po aštuonerių metų, 1907 m., Džonas ir jo šeima bando gyventi sąžiningai. Jie susiranda darbą rančoje, kur Džonas kovoja su jo darbdaviui grasinančiomis už įstatymo ribų. Tikėdamasi, kad Džonas nenori atsisakyti savo senų įpročių, Abigail išvyksta su Džeku. Jonas ima paskolą iš banko, kad įsigytų rančą. Jis dirba su dėde, Sadie ir Charlesu kurdamas naujus namus ir pasiūlo Abigailą, kai ji grįžo. Po to sužinojęs, kad Micah vis dar gyvas ir subūrė savo gaują, Džonas, Sadie ir Charlesas užpuola jo stovyklą ir suranda neseniai atvykusį olandą, kuris po įtemptos priešpriešos nušauna Micą ir tylėdamas išeina, leisdamas Džonui nužudyti Micą ir prisiteisti gaują. „Blackwater“ pasilieka sumokėti skolą. Tada Džonas veda Abigail ir jie pradeda naują gyvenimą savo rančoje kartu su Džeku ir dėde, o Sadie ir Charlesas išvyksta kitų užsiėmimų.

Vidutinės kreditų scenos rodo, kad Edgaras Rossas suseko Mikėjos žudiką ir suranda Džono rančą, numatant Red Dead Redemption įvykius po ketverių metų.

Mechanika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo veiksmas vyksta 3D kompiuterinės grafikos aplinkoje valdant pagrindinį herojų A. Morganą iš trečiojo asmens perspektyvos. Įvesta galimybė vykdyti kovas iš pirmojo asmens perspektyvos. Po Laukinius vakarus herojus daugiausiai juda žirgu. Žaidimo eigoje šaudomasi su banditas, agentais, veikia priedangos sistema, kai herojus gali slapstytis už tvorų, akmenų nuo priešiškos ugnies. Daugelis ypatybių perkeltos iš pirmtako, „Red Dead Redemption“ žaidimo: yra laiko sulėtinimo galimybė (Dead-Eye), kai A. Morganas gali tiksliau nusitaikyti į priešininkų kūno dalis. Už įvykdytas misijas suteikiami pinigai, auga herojaus garbės (Honor) ir šlovės (Fame) statistiniai duomenys, kurie lemia, kaip su herojumi elgiasi kiti veikėjai. Pagrindiniam veikėjui suteiktos pasirinkimo galimybės santykiuose su kitais veikėjais, pvz., sugautą kitą banditą jis gali paleisti arba nušauti. Praplėstos medžioklės ir žvejybos galimybės. Herojus gali naudotis lanku ir strėlėmis tyliam šūviui. Herojaus ginklai rūdija, jam auga barzda ir pan. Žaidėjas turi galimybę aktyvuoti papildomus dialogus tarp veikėjų, perjungti veiksmą į „kino“ režimą, kai scenos sekamos tarsi filmuojant iš šalies kameromis.

Red Dead Online[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Red Dead Redemption 2“ internetinis kelių žaidėjų komponentas, pavadintas „Red Dead Online“, buvo išleistas kaip vieša beta versija 2018 m. lapkričio 27 d. žaidėjams, kuriems priklausė specialus pagrindinio žaidimo leidimas, o po to palaipsniui atidarytas visiems savininkams. Žaidėjai pritaiko personažą ir gali laisvai tyrinėti aplinką vieni arba grupėje. Žaidimų pasaulyje yra įvykių, kuriuose gali dalyvauti iki 32 žaidėjų individualiai arba su grupe. Kai žaidėjai atlieka veiklą visame žaidimo pasaulyje, jie gauna patirties taškų, kad padidintų savo veikėjų reitingą ir gautų premijas, taip progresuodami žaidime. Nors „Red Dead Online“ ir „Red Dead Redemption 2“ dalijasi turtu ir žaidimu, „Rockstar“ juos vertino kaip atskirus produktus su nepriklausomomis trajektorijomis, o tai atsispindėjo jos sprendime išleisti kelių žaidėjų žaidimą atskirai. Žaidėjo progresas viešoje beta versijoje buvo perkeltas, kai beta versija baigėsi 2019 m. gegužės 15 d.. 2020 m. gruodžio 1 d. buvo išleistas atskiras „Red Dead Online“ klientas, skirtas „PlayStation 4“, „Windows“ ir „Xbox One“. Turinys po išleidimo į žaidimą buvo įtrauktas per nemokamus pavadinimo atnaujinimus. 2022 m. liepos mėn. „Rockstar“ paskelbė, kad „Red Dead Online“ negaus daugiau svarbių atnaujinimų, o sutelks dėmesį į mažesnes misijas ir esamų režimų išplėtimą, nes plėtros ištekliai buvo atšaukti, siekiant sutelkti dėmesį į kitą „Grand Theft Auto“ serijos dalį.[6]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]