Rašidas ad Dinas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Rašido ad Dino „Metraščių rinkinio“ iliustracija Gazanchanas ant žirgo

Rašidas ad Dinas „Tabibas“ (pers. رشیدالدین طبیب, pilnas vardas Rašidas ad Dinas Faizulachas ibn Abu al Chairas Ali Hamadanis, 12471318 m.) – persų politikas, istorikas, gydytojas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė žydų šeimoje Hamadane. Būdamas 30-ies atsivertė į islamą. Įgijo gydytojo amatą. Valdant mongolų valdovui Abakachanui Rašidas ad Dinas pradėjo politinę karjerą. Valdant Gazanui tapo didžiuoju viziriu. Inicijavo mongolų valdomoje Persijoje finansines, administracines, kariuomenės reformas. Gilinosi į pasaulio istoriją, mediciną. 1316 m. apkaltintas valdovo Uldžaituchano nunuodijimu ir 1318 m. nuteistas mirties bausme ilchano Abu Saido.

Pagrindinis Rašido al Dino istorinis veikalas – „Metraščių rinkinys“ (Jāmiʿ al-tawārīkh), baigtas rašyti 1307 m. Jame koncentruojamasi ties Mongolų imperijos istorija, tačiau atskiros dalys skirtos indų, senovės persų, kinų, žydų, arabų, frankų (nors aprašoma visa Europa) istorijoms. Veikalą užrašė ir iliustravo geriausi to meto persų kaligrafai ir dailininkai. Tai labai svarbus šaltinis apie mongolų erą Persijoje, bei kitų kraštų istoriją iš rytų požiūrio[1]. Po ad Dino mirties rinkinys buvo konfiskuotas ir iki šių dienų išliko tik du jo fragmentai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Baltų religijos ir mitologijos šaltiniai“ I t. Norbertas Vėlius, Mokslo ir enciklopedijų leidykla, 1996. T.1: 316 psl.