Ptolemėjas III Euergetas I

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ptolemėjas III Euergetas I
Ptolemėjaus IV moneta, skirta tėvo Ptolemėjaus III atminimui. Ptolemėjas III pats neleido monetų su savo atvaizdu.

Ptolemėjas III Euergetas I (Greek: Πτολεμαῖος Εὐεργέτης, Ptolemaĩos Euergétēs, valdė 246 m. pr. m. e. – 222 m. pr. m. e.) – Egipto faraonas, priklausęs Ptolemėjų dinastijai.

Ptolemėjas III, Ptolemėjo II ir Arsinės I sūnus, atėjo į valdžią po tėvo mirties 246 m. pr. m. e. Jis vedė Berenikę II 244/243 m. pr. m. e. ir susilaukė vaikų:

Ptolemėjas III pirmasis dekretus skelbė dviem kalbom, trijomis rašymo sistemomis ant didelių akmeninių blokų. Jis liepė sukurti Kanopuso akmenį 238 m. pr. m. e. Memfio stelą sukūrė jo sūnus Ptolemėjas IV apie 218 m. pr. m. e., o Rozetės akmuo atsirado anūko Ptolemėjo V įsakymu 196 m. pr. m. e.

Ptolemėjo III stelos susijusios su šventikais ir dukters Berenikės atminimu. Be to Ptolemėjas III įkūrė Serapeumą, skirtą dievui Serapiui.

Jis toliau plėtė Aleksandrijos biblioteką ir rašė laiškus „visiems pasaulio valdovams“, prašydamas paskolinti savo knygas. Kai atėniečiai jam paskolino Euripido,  Aischilo,  Sofoklio tekstus, jis juos nukopijavo, kopijas gražino, o originalus pasiliko, Pasakojama, kad Aleksandrijos uoste sustoję laivai buvo apieškomi dėl knygų.

Dėl intrigų Seleukidų rūmuose Ptolemėjaus III vyresnioji sesuo Berenikė ir jos kūdikis buvo nužudyti. Egiptiečiai įsiveržė į Siriją, užėmė Antiochiją, pasiekė Babiloną. Mainais į taiką Ptolemėjas gavo šiaurinę Siriją su Antiochijos uostu, o Ptolemėjų valstybė pasiekė galios viršūnę.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Lysimachus by Chris Bennett
  2. ALexander by Chriss Bennett
  3. Magas Archyvuota kopija 2011-07-16 iš Wayback Machine projekto. by Chris Bennett
  4. Berenice Archyvuota kopija 2011-07-16 iš Wayback Machine projekto. by Chris Bennett
Ptolemėjas III Euergetas I
Karališkieji titulai
Anksčiau valdė
Ptolemėjas II Filadefas
Egipto karalius
246 m. pr. m. e. - 222 m. pr. m. e.
Po to:
Ptolemėjas IV Filopatoras