Ptolemėjas II Filadelfas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ptolemėjas II Filadelfas
Ptolemėjas II Filadelfas
Ptolemėjų dinastija
Gimė 309 m. pr. m. e.
Mirė 246 m. pr. m. e.
Tėvas Ptolemėjas I Soteras
Motina Berenika I
Sutuoktinis (-ė) Arsinoja I,
Arsinoja II
Vaikai Ptolemėjas III Euergetas I,
Lisimachas,
Berenika
Egipto faraonas
Valdė 283 m. pr. m. e.246 m. pr. m. e.
Ankstesnis Ptolemėjas I Soteras
Vėlesnis Ptolemėjas III Euergetas I
Vikiteka Ptolemėjas II Filadelfas

Ptolemėjas II Filadelfas (gr. Πτολεμαῖος Φιλάδελφος, Ptolemaĩos Philádelphos" 309 m. pr. m. e. – 246 m. pr. m. e.) – Ptolemėjų dinastijos faraonas, valdęs Egiptą 283 m. pr. m. e. – 246 m. pr. m. e. Jo tėvai buvo Ptolemėjas I Soteras ir Berenikė I, o jį auklėjo Filitas Kosietis. Jis turėjo du pusiau brolius Ptolemėją Kerauną ir Meleagrą, kurie tapo Makedonijos karaliais (pirmasis 281 m. pr. m. e., o antrasis 279 m. pr. m. e.). Abu žuvo per galų invaziją 280–279 m. pr. m. e.

Jis valdė su tėvu apie 285–283 m. pr. m. e. ir turėjo didelius rūmus Aleksandrijoje.

Jam valdant Egiptas dažnai kariavo. Magas Kirėnietis pradėjo karą prieš Ptolemėją II 274 m. pr. m. e., o Antiochas I užpuolė Siriją po to. Po kelerių metų karo egiptiečių pergalės įtvirtino Egiptą kaip stipriausią jūrinę valstybę rytų Viduržemio jūroje. Ptolemėjo II valdžią pripažino Samotrakė, Kikladai, Likijos, Karijos, Pamfilijos uostai. Antigono II laivyno pergalė prieš egiptiečius prie Koso salos (tarp 258 m. pr. m. e. ir 256 m. pr. m. e.) tik trumpam sustabdė Ptolemėjo II viešpatavimą Egėjo jūroje. Per Antrąjį Sirijos karą Ptolemėjas II prarado daug Mažosios Azijos uostų ir išleido dukrą Berenikę už Antiocho II (apie 250 m. pr. m. e.).

Ptolemėjas II vedė Arsinę I, Lisimacho dukrą, su kuria susilaukė šių vaikų:

Po žmonos atsižadėjimo jis vedė savo tikrą seserį Arsinę II, Lisimacho našlę, kurios kraitis buvo valdos Egėjo pakrantėse.

Ptolemėjas turėjo keletą sugulovių. Su viena jų Bilistiche susilaukė sūnaus Ptolemėjo Andromacho[1] . Kitos sugulovės Agatoklėja (?), Megaklio dukra Aglesė (?), taurių nešiotoja Kleino, Didymė, muzikantės Glaukė ir Mnesis, aktorė Myrtionė, fleitininkė Potinė ir Stratonikė[2].

Ptolemėjo II laikais rūmai klestėjo. Jis sudievino savo tėvus, žmoną-seserį po jos mirties 270 m. pr. m. e. Bibliotekininkas Telimachas, Teokritas ir kiti poetai šlovino Ptolemėjų giminę. Pasts Ptolemėjas II didino bibliotekos apimtis ir skatino mokslinius tyrinėjimus. Į Aleksandriją jis liepė siusti egzotiškus gyvūnus. Nors jis globojo graikišką kultūrą, perėmė egiptietiškos religijos principus, kad sutvirtintų savo kaip valdovo autoritetą.

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ptolemy Andromachou by Chris Bennett
  2. Ptolemy II by Chris Bennett
Ptolemėjas II Filadelfas
Karališkieji titulai
Anksčiau valdė
Ptolemėjas I Soteras
Egipto karalius
283 m. pr. m. e. - 246 m. pr. m. e.
Po to:
Ptolemėjas III Euergetas I