Profesionalios StarCraft II varžybos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiame straipsnyje bent dalis informacijos yra pasenusi.
Jeigu galite, atnaujinkite informaciją ir ištrinkite šį pranešimą.
Žaidėjų Jang Jae Ho (Moon) ir Jung Woo Seo (Ace) pristatymas prieš jų mačą Intel Extreme Masters V sezono finale

Profesionalios StarCraft II varžybos – „Blizzard Entertainment“ kompanijos kompiuterinio realaus laiko strategijos žaidimo „StarCraft II: Wings of Liberty“ lygos ir turnyrai, kuriuose dalyvauja profesionalūs žaidėjai.

Profesionalios „StarCraft II“ varžybos yra organizuojamos beveik visame pasaulyje,[1] o priziniai fondai siekia šimtus tūkstančių JAV dolerių. Jos yra remiamos stambių, dažniausiai su kompiuteriais susijusių įmonių, papildomas pajamų šaltinis – bilietai žiūrovams.

Žaidėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Profesionalūs „StarCraft II“ žaidėjai yra tokie žaidėjai, kuriems ši veikla yra pagrindinis užsiėmimas ir pragyvenimo šaltinis, o ne hobis ar laisvalaikio leidimas. Profesionaliems žaidėjams pagrindiniu pajamų šaltiniu gali būti:

  • turnyruose laimėti prizai;
  • prizai ir nuolatinis iš komandos gaunamas atlyginimas;
  • nuolatinis atlyginimas ir dalis prizo, jei pagal komandos vidaus taisykles dalį prizo reikia atiduoti komandos išlaikymui.

Pagrindinis „StarCraft II“ elektroninio sporto komandų pajamų šaltinis taip pat yra rėmėjai, kaip ir įprastame sporte. Dažnai „StarCraft II“ komanda priklauso didesnei organizacijai, vienijančiai ir kitų kompiuterinių žaidimų komandas.

Pietų Korėjoje visa komanda dažniausiai gyvena viename treniruočių name (practice house), kur treniruojasi pagal griežtus tvarkaraščius. Ši tradicija yra nuo „Brood War“ laikų. Tai gali būti tiesiog paprastas namas su keliais kambariais arba didelis kompleksas su sporto sale ir kitais patogumais žaidėjams,[2] priklausomai nuo komandos biudžeto. Vakaruose tokių treniruočių namų tradicijos nėra. Pirmuosius iš jų šiais metais ketina atidaryti kelios bendradarbiaujančios komandos.[3][4]

Garsiausi „StarCraft II“ žaidėjai ir komandos turi tam tikrą žvaigždžių statusą: savų sirgalių klubų palaikymas, spaudos dėmesys, dalyvavimas reklamų filmavimuose ir pan. Žaidimai transliuojami internetu ir per televiziją, juos komentuoja profesionalūs komentatoriai.

Žaidimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lūžio momentas 2011 m. MLG Raleigh finalo žaidime tarp Choi Jong Hwan ir Choi Ji Sung
Pagrindinis straipsnis – StarCraft II: Wings of Liberty.

Žaidėjai realiu laiku valdo vienos iš trijų pasirenkamų protingų rūšių – Zerg, Terran ar Protoss – pastatus, darbininkus ir kareivius. Darbininkai renka dviejų rūšių resursus – mineralus ir dujas. Resursai naudojami tolimesnių pastatų statybai, taip pat – įvairių kareivių tuose pastatuose gamybai. Visos trys rūšys skiriasi ne tik pastatais ir kareiviais, bet ir turi pakankamai skirtingą žaidimo mechaniką. Žaidimas pradedamas iš anksto pasirinktame žemėlapyje. Oficialiuose turnyruose dažniausiai yra tam tikra žemėlapių imtis (map pool), iš kurios leidžiama rinktis. Žaidimo pradžioje abu žaidėjai turi tik šešis darbininkus ir pagrindinį pastatą, kurio pagrindinė (bet ne vienintelė) funkcija yra tolimesnių darbininkų gamyba. Taip pat šis pastatas tarnauja kaip resursų kaupimo punktas, į kurį darbininkai neša surinktus resursus. Žaidimo tikslas yra sunaikinti visus priešininko pastatus (bet nebūtinai visus kareivius). Sunaikinus paskutinį priešininko pastatą, žaidimas laikomas laimėtu.[5]

Kadangi žaidimas vyksta realiu laiku, didelę ar net didžiausią reikšmę turi žaidėjo sugebėjimas pakankamai sparčiai valdyti visą savo armiją, darbininkus ir pastatus. Dažniausiai tai reikia daryti reaguojant į greitai besikeičiančią dėl priešo veiksmų situaciją. Nereti atvejai, kai kovos vyksta vienu metu keliose vietose, todėl svarbus sugebėjimas vienu metu vykdyti kelias skirtingas užduotis:

  • armijos vienoje ar keliose kovose valdymą;
  • naujų kareivių ir darbininkų gamybą;
  • technologijų išradinėjimą;
  • žemėlapio ir priešo bazės žvalgymą.

Šis savų pajėgų valdymo sparta „StarCraft II“ yra matuojama veiksmais per minutę, (Actions Per Minute, APM).[6] Profesionalai viso žaidimo metu dažniausiai atlieka po 200 ir daugiau veiksmų per minutę.[7]

Svarbią vietą užima žaidimo pradžios strategija (Build order) – pastatų ir kareivių statymo eiliškumas, maždaug atitinkantis debiutą šachmatuose. Pirminę strategiją žaidėjas pasirenka nežinodamas, ką daro oponentas, todėl paprastai siekiama, kad ji būtų kiek galima universalesnė. Žaidėjų pasirinktos strategijos pačios savaime dažniausiai nenulemia baigties, kadangi žaidimo eigoje galima žvalgyti priešininką ir strategiją keisti, tačiau visgi turi labai didelę reikšmę. Universalių ar kitaip stiprių strategijų sugalvojimas ir ištobulinimas sudaro svarbią treniruočių dalį.[8] Kadangi šios strategijos paprastai tampa viešos, oponentai žino, ko gali tikėtis, todėl svarbią žaidimo pradžios dalį užima ir blefavimas, bandymas įtikinti oponentą, kad naudojama kitokia strategija, nei iš tiesų.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Profesionalios StarCraft: BroodWar varžybos Pietų Korėjoje egzistavo maždaug nuo 2000 m. Už jas buvo atsakinga Korėjos elektroninio sporto asociacija (Korean e-sports Players Association, KeSPA). Norintys dalyvauti privalėjo gauti KeSPA licenciją. Kitose šalyse taip pat kažkiek egzistavo profesionalus „StarCraft“ žaidimas, tačiau žymiai menkesniame lygyje. Kadangi Korėjos „Brood War“ absoliučiai dominavo pasaulyje, norintys rimtai tuo užsiimti žaidėjai dažniausiai važiuodavo gyventi ir treniruotis į Pietų Korėją. Nekorėjiečiai „Brood War“ (o dabar ir „StarCraft II“) žaidėjai yra neformaliai vadinami „užsieniečiais“ (foreigner), nepriklausomai nuo to, kur vyksta turnyras. Pavyzdžiui, JAV vykstančiame turnyre amerikietis taip pat gali būti vadinamas „užsieniečiu“.

Profesionalios „StarCraft II“ varžybos prasidėjo nuo pat žaidimo išleidimo 2010 metais. Iš pradžių didžiąją profesionalių žaidėjų dalį sudarė prie šio žaidimo perėję „Warcraft III“ ir „Brood War“ profesionalai, tokie kaip Greg Fields (IdrA) ar Jang Min Chul (MC).

Pirmieji dideli tarptautiniai turnyrai Vakaruose:

Pietų Korėjoje pirmasis didelis „StarCraft II“ turnyras buvo taip pat 2010 m. – rugpjūčio pabaigoje GOM TV organizuotas „2010 TG Sambo Intel Starcraft II Open Season 1“ su 170 000 JAV dolerių priziniu fondu. Jis davė pradžią šiuo metu pagrindinei Pietų Korėjos „StarCraft II“ lygai – Global StarCraft II League (GSL).

Pirmieji dideli oficialūs renginiai su Pietų Korėjos ir likusio pasaulio žaidėjais:

Pietų Korėjos ir Vakarų „StarCraft II“ scenos dar labiau suartėjo, nuo 2011 m. birželio Major League Gaming sudarius sutartį su korėjiečių GSL lyga, pagal kurią korėjiečiai gali atsiųsti savo žaidėjus dalyvauti MLG renginiuose, o pirmas vietas MLG užėmę žaidėjai automatiškai gauna teisę dalyvauti GSL Code A ir Code S lygose.

2010–2011 m. daug profesionalių „StarCraft: Brood War“ ir „Warcraft III“ žaidėjų perėjo prie „StarCraft II“ žaidimo.

2012 m. viduryje užsidarė profesionali Pietų Korėjos „StarCraft: BroodWar“ scena, dvi pagrindinės lygos OSL ir Proleague tapo „StarCraft II“ lygomis, dauguma žaidėjų tapo profesionaliais „StarCraft II“ žaidėjais.

Pagrindiniai turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Major League Gaming[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Major League Gaming.

JAV įsikūrusi Major League Gaming (MLG) nuo 2010 m. liepos 30 d. tarp kitų žaidimų savo renginiuose organizuoja ir „StarCraft II“ Pro Circuit turnyrus. Per vieną sezoną vyksta 6 dideli renginiai, kiekvienas vis kitame JAV mieste. Pirmas vietas užėmę žaidėjai automatiškai gauna teisę dalyvauti sekančiame turnyre. Kiti žaidėjai patenka su vardiniais pakvietimais, per „Atvirojo krepšelio“ (Open Bracket) turnyrus ir iš Pietų Korėjos GSL lygos pagal bendradarbiavimo sutartį.[9] Egzistuoja reitingų sistema.[10]

Šeštasis renginys serijoje yra „finalas“. Įprastų renginių „StarCraft II“ priziniai fondai sudaro 14 000 JAV dolerių, finalinio – 50 000 JAV dolerių.[11]

Intel Extreme Masters[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

IEM Global Challange Cologne – Jang Min Chul varžybų scenoje
Pagrindinis straipsnis – Intel Extreme Masters.

Tai yra didelis pasaulinis turnyras, vykstantis ištisus metus. Didžioji jo dalis organizuojama internetu, kur žaidėjai varžosi savo regionuose. Geriausieji iš kiekvieno regiono vėliau susitinka LAN varžybose Vokietijoje. „StarCraft II“ prizinis fondas siekia 75 000 dolerių pasaulio finaluose, apie 25 000 dolerių – mažesnėse varžybose. Taip pat su šiuo vardu organizuojami ir mažesni nereguliarūs turnyrai, kurie tiesiogiai nėra pasaulio čempionato dalis.

Dreamhack[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dreamhack.

Dreamhack yra pagal Gineso rekordų knygą didžiausias LAN žaidimų renginys.[12] Jis vyksta kelis kartus per metus, Stokholme arba Jonšiopingo mieste Švedijoje.[13] 2011 m. kviestinis Dreamhack turnyras įvyko Valensijoje (Ispanija), pirmą sykį už Švedijos ribų. Dreamhack „StarCraft II“ turnyrams skirtas 15 000 JAV dolerių prizinis fondas.

Į „StarCraft II“ varžybas, kuriose dalyvauja 32 žaidėjai, galima patekti keliais būdais:

  • per tarptautinius kvalifikacinius turnyrus;
  • internetu vykstančius kvalifikacinius turnyrus;
  • vardinius pakvietimus;
  • specialų BYOC kvalifikacinį turnyrą.[14]

Daug mažesnis Dreamhack renginys yra „Monetos mėtymo turnyras“ (Coin Toss Tournament). Tai toks „StarCraft II“ turnyras, kuriame kas antras atkrentamųjų varžybų etapas nėra žaidžiamas, o jo „nugalėtojai“ išaiškinami mėtant monetą. Turnyro laimėtojas gauna teisę dalyvauti pagrindiniame Dreamhack renginyje.[15]

Team Liquid Starleague[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Team Liquid organizuojamas kasmetinis turnyras prasidėjo dar kaip „StarCraft: Brood War“ turnyras. Jame dalyvauja 32 žaidėjai, patenka šiais keliais:

  • viename iš aštuonerių kvalifikacinių turnyrų internetu:
    • užėmę kuriame nors iš jų pirmąją vietą;
    • dalyvaudami daugiau nei viename iš turnyrų ir surinkę bendrą aukštą reitingą;
  • su vardiniais pakvietimais.[16]

Pats turnyras vyksta internetu, pralaimėjęs žaidėjas iš karto iškrenta. Tiesioginių transliacijų nėra, kad nebūtų galimybės sukčiauti. Tačiau kiekvieną savaitgalį rodomi žaidimų įrašai, komentuojami profesionalių komentatorių.[17] Du paskutiniai likę žaidėjai susitinka gyvai finale Team Liquid biure Niujorke (JAV). Šis mačas jau transliuojamas tiesiogiai. Prizinis fondas – 34 500 JAV dolerių, pagrindinis rėmėjas – pokerio portalas ir bendruomenė PokerStrategy.com.[18]

Global StarCraft II League[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

GSL formato nuo 2011 m. kovo iki lapkričio mėn. schema

GOM TV organizuojama GSL vyksta Pietų Korėjoje. Iš tiesų tai yra dvi atskiros, bet susijusios lygos: Code S (pagrindinė) ir Code A (antroji, silpnesnioji).

Abejose lygose yra po 32 žaidėjus. Į GSL patenkama:

  • atvirame 64 žmonių turnyre;
  • pagal bendradarbiavimo su Major League Gaming sutartį:
    • pirmąją vietą MLG renginiuose užėmęs žaidėjas automatiškai gauna Code S licenciją;
    • jei jis ir taip žaidė Code S, ją gauna antrąją vietą užėmęs žaidėjas ir t. t.;
    • po kiekvieno MLG renginio trys aukščiausias vietas užėmę užsieniečiai (t. y., nekorėjiečiai) gauna teisę žaisti Code A lygoje.[9]

Po kiekvieno sezono 16 žemiausią reitingą turinčių Code A žaidėjų iškrenta, o į ketvirtfinalį išėję žaidėjai gauna teisę žaisti specialiuose mačuose dėl teisės patekti į Code S. Tuo tarpu po dviejų pralaimėjimų Code S, žaidėjas nukrenta į specialius „Up/Down“ mačus, kur žaidžia dėl Code S statuso išlaikymo. Nepavykus, jis nukrenta į Code A.[19][20]

Mačai transliuojami per GOM TV televiziją su komentarais korėjiečių ir anglų kalbomis (žiūrovų pasirinkimu). Angliškai komentuoja žinomi „StarCraft II“ žaidėjai ir komentatoriai Dan Stemkoski ir Nicolas Plott, taip pat singapūrietė Ong Xiao Wei ir kiti.[21]

GOM TV taip pat organizuoja ir GOM TV Global Starcraft II Team League, sutrumpintai GSTL. Tai yra GSL dalyvaujančių žaidėjų komandų turnyras. Jame dvi besivaržančios komandos išsiunčia viena prieš kitą žaisti po vieną savo atstovą. Laimėjęs lieka, pralaimėjęs iškrenta ir daugiau tame mače dalyvauti nebegali. Pralaimėjusiojo komanda atsiunčia naują atstovą, ir taip žaidžiama, kol kažkuri komanda surenka keturias pergales ir tampa nugalėtoja.[22]

Kiti turnyrai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

2011 m. gruodžio mėnesį vyksiančios World Cyber Games žaidynės bus pirmosios, kuriose vyks ir „StarCraft II“ turnyras (vietoje anksčiau buvusių „Brood War“ turnyrų).[23]

2011 m. JAV startavo Šiaurės Amerikos žvaigždžių lyga (North American Star League, NASL), kuri nepaisant pavadinimo yra tarptautinė „StarCraft II“ lyga.[24] Šiuo metu vyksta antrasis jos sezonas.

„StarCraft II“ taip pat žaidžiamas „Blizzard Entertainment“ renginyje BlizzCon, kompiuterinių žaidimų portalo IGN organizuojamoje IGN Pro League[25] bei Copenhagen Games.[26]

Turnyrų taisyklės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kiekvienas turnyras turi savo žaidėjams keliamų reikalavimų specifiką, tačiau egzistuoja nemažai bendrų bruožų. Dažniausiai iš žaidėjų reikalaujama atsinešti ir naudoti savo klaviatūrą ir pelę, kartais ir ausines – tai yra pačių žaidėjų patogumui, kadangi neįprasta įranga neigiamai įtakoja žaidimą. Žaidėjai iš anksto privalo pranešti, kokių tvarkyklių reikės jų naudojamai įrangai, organizatoriai apsiima jas suinstaliuoti. Kategoriškai draudžiama naudoti trečiosios šalies programinę įrangą, galinčią suteikti pranašumą žaidžiant.[27]

Žaidimo metu žaidėjai neturi teisės spausti pauzės. Iškilus tokiam poreikiui, jie privalo paprašyti pauzės teisėjų. GSL lygoje tai daroma parašant ppp, Vakaruose – dažniausiai pp (pause please 'prašau pauzės'). Kituose turnyruose leidžiama paspausti pauzę ir pačiam žaidėjui, tačiau jis privalo iškart informuoti turnyro administraciją ir pateikti priežastis. Jei priežastys nėra rimtos (paprastai – techninės problemos), žaidimas gali būti nutrauktas ir žaidėjui užskaitytas pralaimėjimas.[28]

Jei tai LAN turnyras, nuo žaidėjo vardo paskelbimo jis dažniausiai turi ribotą laiko tarpą prisistatyti ir pasiruošti žaidimui, jei neateina – įskaitomas žaidimo pralaimėjimas.[28][27] Žaidimai visada vyksta iki dviejų ar daugiau pergalių, priklausomai nuo turnyro. Pralaimėjęs žaidėjas dažnai turi teisę pasirinkti, koks žemėlapis bus žaidžiamas sekančiame žaidime. Pirmasis žemėlapis parenkamas tokiais būdais:

  • žaidėjų susitarimu;
  • organizatorių nurodymu;
  • atsitiktiniu būdu.

Žemėlapių pasirinkimas būna apribotas iš anksto paskelbtu sąrašu (map pool). Paprastai kiekvienas žaidėjas turi teisę vetuoti po vieną žemėlapį, kuris tame mače nebebus naudojamas.[29][28]

Žaidimo metu dažnai žaidėjai neturi teisės kalbėtis, neskaitant mandagių pasisveikinimų ir sėkmės palinkėjimų žaidimo pradžioje bei mandagaus priešininko pergalės pripažinimo žaidimo pabaigoje, pasakant GG (good game – geras žaidimas).[27]

Žaidimuose gali būti naudojami oficialūs „Blizzard“ išleisti „StarCraft II“ žemėlapiai, tačiau dažnai turnyrų organizatoriai atlieka juose smulkių pakeitimų, siekdami pagerinti balansą. Kartais naudojami ir visiškai nauji, pačių organizatorių sukurti žemėlapiai. Tokiais atvejais jie išleidžiami anksčiau, kad žaidėjai turėtų laiko susipažinti. Dažni yra „kosmetiniai“ pakeitimai, t. y., neįtakojantys paties žaidimo, pavyzdžiui, turnyro organizacijos ar rėmėjų logotipų įdėjimas matomose žemėlapių vietose.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.progamingtours.net/PGT/index.php?/StarCraft-2/starcraft-2-taking-esports-global.html[neveikianti nuoroda]
  2. „The Hax Life: dokumentika apie WeMade FOX komandą“. Youtube.com. 2010-06-23. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  3. „StarCraft II: TLO starts a joint team house“. SK Gaming. 2011-04-12. Suarchyvuotas originalas 2018-07-02. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  4. „StarCraft II: Fnatic and ROOT members open a training house“. SK Gaming. 2011-03-16. Suarchyvuotas originalas 2015-05-02. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  5. By Kevin VanOrd, GameSpotPosted Aug 2, 2010 5:54 pm PT (2010-07-27). „Starcraft II: Wings of Liberty Review, Starcraft II: Wings of Liberty PC Review“. GameSpot.com. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.{{cite web}}: CS1 priežiūra: multiple names: authors list (link) CS1 priežiūra: numeric names: authors list (link)[neveikianti nuoroda]
  6. „APM - Liquipedia Starcraft 2 Wiki“. Wiki.teamliquid.net. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  7. „Playing StarCraft like a pro. Actions per minute explained, StarCraft II PC News“. GamesRadar. 2010-07-09. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  8. „Build order - Liquipedia Starcraft Wiki“. Wiki.teamliquid.net. 2010-01-05. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  9. 9,0 9,1 by Lish (2011-05-19). „GSL and MLG player exchange program announcement“. Majorleaguegaming.com. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.[neveikianti nuoroda]
  10. „2011 MLG Pro Circuit/Rankings - Liquipedia Starcraft 2 Wiki“. Wiki.teamliquid.net. 2011-10-17. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  11. „2011 MLG Pro Circuit - Liquipedia Starcraft 2 Wiki“. Wiki.teamliquid.net. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  12. „Guiness World Records“. Community.guinnessworldrecords.com. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.[neveikianti nuoroda]
  13. DreamHack AB (2011-01-17). „What is DH? « Dreamhack DHS11“. Dreamhack.se. Suarchyvuotas originalas 2013-09-25. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  14. DreamHack AB (2010-11-10). „StarCraft II « Dreamhack Winter 2010“. Dreamhack.se. Suarchyvuotas originalas 2011-10-04. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  15. DreamHack AB. „Coin Toss Tournament « Dreamhack DHS11“. Dreamhack.se. Suarchyvuotas originalas 2011-11-11. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  16. „TSL dažniausiai užduodami klausimai“. Teamliquid.net. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  17. „[TSL] Casters and Maps“. Teamliquid.net. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  18. „PokerStrategy.com TSL3“. Teamliquid.net. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  19. „TG-Intel STARCRAFT II Open Season1“. Gomtv.net. Suarchyvuotas originalas 2012-07-31. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  20. „GOMTV Global Starcraft II League - Liquipedia Starcraft 2 Wiki“. Wiki.teamliquid.net. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  21. „Casters for GSL Mar. Code A“. Gomtv.net. Suarchyvuotas originalas 2011-09-07. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  22. „Welcome to the New GSTL!“. Gomtv.net. Suarchyvuotas originalas 2011-09-01. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  23. „StarCraft II: StarCraft 2 finds its way to WCG 2011“. SK Gaming. 2011-03-07. Suarchyvuotas originalas 2015-06-10. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  24. „About - North American Star League“. Nasl.tv. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.
  25. Fragmore University. „IGN Pro League StarCraft 2 Tournament in Full Swing“. Bigfootnetworks.com. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.[neveikianti nuoroda]
  26. „eSport and gaming“. Copenhagen Games. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.[neveikianti nuoroda]
  27. 27,0 27,1 27,2 by joe (2010-08-03). „News - StarCraft 2 Rules and Settings“. Major League Gaming. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.[neveikianti nuoroda]
  28. 28,0 28,1 28,2 https://web.archive.org/web/20120314025431/http://www.dreamhack.se/dhw10/files/2010/11/DreamHack-Winter-Official-SC2-rules.pdf
  29. „eSport and gaming“. Copenhagen Games. Nuoroda tikrinta 2011-11-06.[neveikianti nuoroda]