Priešo oro gynybos slopinimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
ALARM raketa ant RAF naikintuvo Tornado GR4

Priešo oro gynybos slopinimas, POGS (angl. Suppression of Enemy Air Defenses, SEAD; rus. подавление ПВО противника) – veiksmai, kuriais neutralizuojama, laikinai silpninama ar sunaikinama antžeminė priešo oro erdvės gynyba (zenitiniai raketų kompleksai ir priešlėktuvinė artilerija).

Paskutiniuose JAV konfliktuose ketvirtadalis amerikiečių kovinių skrydžių buvo POGS misijos.[1]

Ginklai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Su POGS misijomis labiausiai asocijuojasi priešradarinės raketos (PRR), pvz., amerikiečių AGM-88 HARM ir britų ALARM. POGS misijose gali būti naudojami bet kokie ginklai, kurie pažeidžia ar naikina oro gynybos ginklus ir įrenginius. Pvz., lazeriu valdomos bombos nėra specializuotas POGS ginklas, tačiau visiškai tinka POGS, pvz., naikinti radarų antenas.

Galbūt efektyviausi nevaldomi POGS misijose naudojami ginklai yra kasetinės bombos, kadangi dažnai zenitinių raketų kompleksai (ZRK) būna išsidėstę dideliame plote (taip sunkiau sunaikinti vienu pataikymu), be to, dažnai ZRK yra nešarvuoti ar mažai šarvuoti (raketų leistuvai, radarai). Kasetinė bombos Mk-20 Rockeye II (prieštankinė) ir CBU-87 dažnai naudojamos prieš stacionarines oro gynybos baterijas, paprastai baigti jas naikinti po to, kai baterijos radarai ar ryšių įranga jau sunaikinti didelio nuotolio priešradarinėmis ar kitokiomis raketomis. Amerikiečių sklandančiosios bombos AGM-154 Joint Standoff Weapon yra efektyvus POGS ginklas, nes dėl didelio sklendimo nuotolio lėktuvai jas gali panaudoti iš taip toli, kad jų negali apšaudyti dauguma zenitinių raketų. Be to, jų menkai šarvuotų taikinių naikinimo zona palyginti didelė.

POGS orlaiviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vokietijos Luftwaffe naikintuvas Tornado ECR

JAV[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vietnamo kare amerikiečiai POGS misijose naudojo specializuotus taktinių naikintuvų variantus, tokius kaip F-105G Thunderchief ir F-4G Phantom II. Šiuos lėktuvus vadino angl. Wild Weasels 'laukinės žebenkštys'. Juos neretai naudojo kaip masalą priešo gynybai atskleisti.

Tarybinės oro pajėgos paprastai POGS misijose naudodavo naikintuvus MiG-25BM ir bombonešius (ginkluotus raketomis) Tupolev Tu-22M, gebėjusius iš toli naikinti taikinius.

Šiuo metu pagrindinis JAV oro pajėgų POGS lėktuvas yra daugiafunkcis naikintuvas F-16 Fighting Falcon, pritaikomas įvairioms antžeminėms misijoms. JAV oro ir jūrų pajėgos paskutiniais dešimtmečiais remiasi daugiausia daugiafunkciais, o ne specializuotais orlaiviais, todėl POGS specializuoti orlaiviai laikomi pasenusiais. Šiuo metu bet kuris JAV ginkluotėje esantis orlaivis, gebantis naudoti oras-žemė ginklus, prireikus gali būti apginkluotas POGS ginklais ir juos efektyviai naudoti.

Kiti POGS misijose naudojami lėktuvai yra laivyno daugiafunkcis naikintuvas F/A-18 Super Hornet, vidutinis atakos naikintuvas F-15E Strike Eagle, jūrų pėstininkų atakos naikintuvas AV-8B Harrier ir šturmuotuvas (angl. close air support aicraft) A-10 Thunderbolt II.

5-tos kartos naikintuvas F-22 Raptor gali būti ginkluotas žemės atakos ginklais, tačiau yra labiau pritaikytas užkariauti pranašumui ore (skirtingai, nuo universalesnių F-16 ir F/A-18. O naujasis naikintuvas F-35 Lightning II skirtas žemės atakoms.

Europa[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Europinių NATO valstybių oro pajėgose POGS misijoms skirti Tornado GR4s (Royal Air Force), Tornado ECR (angl. Electronic Combat and Reconnaissance 'radioeletroninės kovos ir žvalgybos') (Luftwaffe ir Aeronautica Militare). RAF Tornado naudoja ALARM raketas, o italų ir vokiečių Tornado ECRAGM-88 HARM raketas. Naikintuvai Tornado ECR buvo kurti kaip specializuoti POGS lėktuvai, kas yra unikalu Europos aviacijoje.

Visi šiuolaikiniai POGS lėktuvai pritaikyti naudoti radiolektroninius trukdytuvus.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]