Portugalijos karinis laivynas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Portugalijos karinis laivynas
Marinha Portuguesa

Portugalijos karinio laivyno vėliava
Veikimo laikas XII a. – dabar
Valstybė Portugalijos vėliava Portugalija
Pavaldus Portugalijos ginkluotosios pajėgos
Rūšis karinis jūrų laivynas
Dydis 5 fregatos
7 korvetės
2 povandeniniai laivai
22 patruliniai kateriai
1 desantinis laivas
7 pagalbiniai laivynai
4 hidrografiniai laivai
5 sraigtasparniai
Yra dalis Portugalijos ginkluotosios pajėgos
Būstinė Lisabonos karinio laivyno bazė
Šūkis Talent de bien faire
'Troškimas daryti gerai'
Vadovybė
vadas admirolas José Carlos Torrado Saldanha Lopes
Simbolika
vėliava
vimpelas

Portugalijos karinis laivynas (port. Marinha Portuguesa, Marinha de Guerra Portuguesa, Armada Portuguesa) – jūrinė Portugalijos ginkluotųjų pajėgų šaka. Portugalijos laivyno funkcijos yra užtikrinti Portugalijos suverenumą ir tarptautinius įsipareigojimus, vykdyti pakrančių apsaugos operacijas teritoriniuose vandenyse ir įtakos vandenyse.

Antrasis pasaulinis karas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1933-1936 m. Portugalijos laivynas buvo rimtai reorganizuotas, buvo realizuota plati laivyno plėtros programa. Buvo įsigyti 22 nauji karo laivai (jų tarpe – eskadriniai minininkai, povandeniniai laivai, avizai). Buvo imtas statyti lėktuvnešis, bet jo statyba vėliau nutraukta.

Antrojo pasaulinio karo metais Portugalijos karo laivynas gynė Portugalijos neutralumą. Nuo galimo įsiveržimo buvo ginamos strategiškai svarbios Azorų salos. Tuo metu Portugalijos kolonijinės valdos buvo plačios (Afrika, Azija, Okeanija), tad turimo karinio laivyno buvo maža. Tačiau turimas valdas pavyko išlaikyti, tik Portugalijos Timorą 1942-1945 m. buvo užėmusi imperinė Japonija.

Po Antrojo pasaulinio karo Portugalija buvo viena valstybių NATO kūrėjų. Į NATO laivyną „įnešė“ tris povandeninius laivus, septynias fregatas, keturis patrulinius katerius, šešiolika minų tralerių, keturis minų medžiotojus, tris hidrografinius laivus.

Užjūrio karai Azijoje ir Afrikoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Portugalijos karinio laivyno kolonijinių karų laikų João Coutinho klasės korvetė NRP António Enes (F471).

Portugalijos laivynas dalyvavo Portugalijos kolonijiniuose karuose Afrikos kolonijose, taip pat Indijos vandenyne prieš Indiją.

1961 m. gruodžio 18 d. Portugalijos-Indijos kare, kai 45 tūkst. Indijos kareivių ir laivynas iš 8 karo laivų, lėktuvnešio bei Indijos aviacija įsiveržė į Goa, keli Portugalijos laivyno laivai dalyvavo kovos veiksmuose.

Pagrindinė Portugalijos laivyno jėga regione buvo 1-os klasės kolonijinis avizas (vėliau perklasifikuotas į fregatas) NRP Afonso de Albuquerque. Jo paskirtis buvo atremti galimą Indijos karo laivų puolimą, suteikti kranto artilerijos bateriją uosto ir gretimų paplūdimių gynybai. Jis užtikrino radijo ryšį su Lisabona po to, kai Indijos aviacijos antskrydžiai sunaikino radijo ryšio įrenginius krante.

Gruodžio 18 d. 12.00 Indijos fregata INS Betwa, lydimas INS Beas, įplaukė į Mormugao uostą ir atidengė 4,5 colių kalibro patrankų ugnį į NRP Afonso de Albuquerque. NRP Afonso de Albuquerque pakėlė inkarą ir, artindamasis į priešą, atsakė savo 120 mm kalibro patrankų ugnimi.[1]

Apie 12.50, iššaudęs į Indijos laivus apie 400 patrankų šovinių (pataikė į du Indijos laivus), patyrė rimtų pažeidimų. Laivo įgula gavo įsakymą palikti laivą. Intensyviai apšaudomas ugnimi, nukreipta į laivą bei į krantą, išgyvenusi laivo įgula (patrankų įgulos ir kt.), paliko laivą ir išsigavo į krantą. 13.10 laivą paliko ir likusi įgula, kuri, palikdama laivą, jį padegė. Sužeistas laivo kapitonas buvo nuvežtas į ligoninę

Viso laivas NRP Afonso mūšyje prarado 5 nukautus ir 13 sužeistų jūrininkų.[1]

Diu enklave patrulinis kateris NRP Vega (įgula – 6 jūrininkai) su viena 20 mm Oerlikon patranka šaudė į atakuojančius Indijos lėktuvus. Indijos lėktuvai dukart atakavo „Vegą“, buvo nukauti kapitonas ir taikytojas, Likusi įgula buvo priversta palikti katerį ir plaukti į krantą, kur jie papuolė į nelaisvę.[2]

Portugalijos kolonijiniuose karuose Afrikoje (1961–1975 m.) Portugalijos karinis laivynas dalyvavo kautynių, patruliavimo ir jūrų desanto misijose Angoloje, Portugalijos Gvinėjoje ir Mozambike. Laivynas užtikrino didelių nuotolių ir pakrančių logistiką Portugalijos ginkluotosioms pajėgoms užjūrio teritorijose Žaliojo Rago salose, San Tomė ir Prinsipėje, Gvinėjoje, Angoloje, Mozambike, Timore ir Makao.

Jūrų desanto veiksmuose dalyvavo jūrų pėstininkai. Kolonijiniams karams Portugalijos laivynui reikėjo daug smulkių laivų (korvečių, patrulinių ir desantinių katerių), kurių dauguma buvo pastatyti Portugalijoje.


Ginkluotė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Fregata NRP Álvares Cabral (F331)
Laivyno tanklaivis NRP Bérrio (A5210)
Išlietos naftos rinkimo laivas NRP Schultz Xavier (A521)
Povandeninis laivas Povandeninis laivas NRP Tridente (S161)
Portugalijos laivyno sraigtasparnis Lynx Mk-95 kyla iš fregatos NRP Vasco da Gama (F330).

Portugalijos karinio laivyno laivai:

Antvandeniniai laivai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Povandeniniai laivai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Orlaiviai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 5 Westland Super Lynx Mk.95 sraigtasparniai. 1993 m. buvo suformuota sraigtasparnių eskadrilė, kuri veikė iš Vasco da Gama klasės fregatų.


Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 http://www.areamilitar.net/DIRECTORIO/NAV.aspx?NN=128 Archyvuota kopija 2015-04-12 iš Wayback Machine projekto.
  2. "The fall of the Portuguese India" by Carlos Alexandre de Morais, ISBN 972-33-1134-8