Polydor Records

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Polydor)
Polydor Records
Pagrindinė
bendrovė
Universal Music Group
Įkurta 1924 m.
Žanras Įvairūs
Kilmės šalis Jungtinė Karalystė, Jungtinės Amerikos Valstijos
Tinklalapis www.polydor.co.uk

Polydor RecordsJungtinės Karalystės įrašų kompanija, priklausanti „Universal Music Group“.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1920-ųjų kompanijos logotipas.

„Polydor“ iš pradžių buvo kompanijos „Deutsche Grammophon Gesellschaft“ dukterinė muzikos kompanija. 1924 m. „Gramophone Company“ panaudojo šią kompaniją kaip eksporto kompaniją. „Deutsche Grammophon“ turėjo „His Master’s Voice“ (HMV) firmos ženklą, skirtą Vokietijos rinkai, o joje „HMV“ įrašai buvo išleisti po „Electrola“ ženklu. Antrojo pasaulinio karo pabaigoje „Deutsche Grammophon“ prarado teises į ženklą „His Master’s Voice“ kompanijai „EMI“ ir kompaniją „Electrola“.

1946 m. „Polydor“ pradėjo domėtis populiariąja muzika, o „Deutsche Grammophon“ tapo klasikinės muzikos lyderė Europoje. „Polydor“ liko „Deutsche Grammophon“ eksporto kompanija ir su klasikine muzika.

1954 m. „Polydor Records“ pristatė naują logotipą.

1960 m. Bert Kaempfert sudarė kontraktą su dar tada nežinomais Tony Sheridan ir Beat Brothers – kurie paskui tapo „The Beatles“.

Populiarūs Vokietijos atlikėjai, tokie kaip James Last, Bert Kaempfert, Kurt Edelhagen, Caterina Valente ir Kessler Twins, buvo „Polydor“ sudarę kontraktus su šia kompanija, lygiai taip pat ir dauguma Prancūzijos, Ispanijas bei Lotynų Amerikos muzikantų.

„PolyGram“[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1972 m. „Polydor“ susijungė su „Philips“ priklausančia kompanija „Phonogram Records“ tam, kad sukurtų naują įrašų kompaniją pavadinimu „PolyGram“ Jungtinėse Amerikos Valstijose. „Polydor“ nuo tada priklausė šiai naujai kompanijai. „Polydor“ 1976 m. pradėjo domėtis grupe „Sex Pistols“, tačiau juos pralošė kompanijai „EMI“.

„PolyGram“ yra kompanijų „Polydor“ ir „PhonoGram“ junginys.

Vėliau, po 1980-ųjų, „Polydor“ perėmė anglų kompanijos „Decca Records“ pop katalogą. „A&R“ vadovas Frank Neilson į kompaniją pakvietė Ian Dury ir Billy Fury. 1984 m. buvo parodijuota filme „This Is Spinal Tap“, kur grupė priklausė „Polymer Records“. Nuo 1990-ųjų „Polydor“ pradėjo nesisekti. „PolyGram“ iškart prisiėmė „Polydor“ darbuotojus bei atlikėjus ir pradėjo kopanija vadintis „PolyGram Label Group“ (PLG) bei netrukus ši kompanijų grupė įsigijo konkurentų kompanijas, tokias kaip „Island Records“, „London Records“, „Atlas Records“ ir „Verve Records“.

1994 m. „Island Records“ atsigavo, „Polydor Records“ ir „Atlas Records“ susijungė į trumpą laiką gyvavusią kompaniją, pavadinimu „Polydor/Atlas“ ir tada priklausiusią „A&M Records“, kitai „PolyGram“ kompanijai. 1995 m. „Polydor/Atlas“ vėl tapo vien „Polydor Records“.

Vėlesni metai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vėliau „Polydor“ bandė išlaikyti save didžiųjų kompanijų akiratyje, pasirašinėjant kontaktus su naujais atlikėjais ir leisdama naujus įrašus bei perleidimus. Tačiau jau 1998 m. „PolyGram“ buvo nupirkta „Seagrams“ kompanijos ir įjungta į „Universal Music Group“ kompanijų tinklą. Po šio įvykio „Polydor“ JAV operacijos atiteko „Interscope Records“, o tarptautiniu mastu – „A&M“ ir naujajai jos partnerei „Interscope Records“. „Polydor“ perleidimai iki 1998 m. vykdyti per „Universal Records“ ir „Mercury Records“.[1] Šiandiena Polydor logotipas naudojamas daugiausiai tik senesnių laikų perleidimų įrašuose.

„Polydor“ JK[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nors „Polydor“ Amerikoje jau nebeveikia, tačiau Jungtinėje Karalystėje „Polydor“ vis dar išlaiko geras pozicijas rinkoje. Nuo 1993 m. Grainge ir Barlow pradėjus valdyti kompanijai, nauji atlikėjai, tokie kaip Lighthouse Family, The Courteeners, La Roux, Klaxons, Sophie Ellis-Bextor, James Morrison, Take That, Girls Aloud, Kaiser Chiefs, Alizée, Duffy, N-Dubz ir Jade Ewen pasirašė kontraktą su kompanija. Taip pat amerikiečių atlikėjams po „Interscope-Geffen-A&M“ sparnu, kaip Eminem, Gwen Stefani, Mary J Blige, Lady GaGa ir t. t. „Polydor“ yra įrašų kompaniją valdanti jų reikalus JK.

2006 m. „Polydor“ sukūrė savo naują įrašų kompaniją pavadinimu „Fascination Records“, kuri buvo dedikuota pop muzikai. Girls Aloud ir Sophie Ellis-Bextor buvo nukreipti į naująją kompaniją, bei buvo pasirašyta sutartys su naujais atlikėjais, tokiais kaip The Saturdays, Tokio Hotel (bet buvo atleisti dėl nepavykusio singlo), Bananarama ir t. t. Jonas Brothers, Demi Lovato taip pat priklauso šiai kompanijai, tačiau tai tik Jungtinė Karalystėje išleidimai.

2008 m. „Polydor“ atiteko „The Rolling Stones“ ankstesnis katalogas ir naujieji įrašai.[2]

Atlikėjai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Sąrašas:Polydor Records atlikėjai.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.towerrecords.com/epulse/98/nov/11_20_98.html Archyvuota kopija 2008-12-04 iš Wayback Machine projekto.
  2. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7525887.stm

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]