Polinezijos trikampis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Polinezijos trikampis – geografinis regionas Ramiajame vandenyne su Havajų (1), Naujosios Zelandijos (2) ir Velykų (3) salomis trikampio kampuose. Centre – Taitis (5), vakaruose – Samoa (4).

Polinezijos trikampiu vadinamas regionas Ramiajame vandenyne su trimis salų grupėmis jo kampuose: Havajais šiaurėje, Velykų sala rytuose ir Naująja Zelandija pietuose. Terminas dažnai vartojamas Polinezijos regiono užimamo ploto supaprastintam apibūdinimui.

Polineziečių gyvenviečių pėdsakų yra ir už trikampio ribų: šiaurėje Nekerio saloje, rytuose Sala i Gomeso saloje ir pietuose Oklendo salų grupės Enderbio saloje. Polineziečių gyventa ir Norfolko saloje bei Kermadeko salose, tačiau iki europiečių atvykimo visos šios salos buvo nebegyvenamos.

Šiais laikais gausiausios polineziečių tautos yra maoriai, havajiečiai, tongiečiai, samojiečiai, niujiečiai ir taitiečiai. Regiono vietiniai gyventojai kalba polineziečių kalbomis, kurias lingvistai priskiria malajų-polineziečių kalbų šakos okeaniečių kalbų grupei. Kalbos kilusios iš proto-austroneziečių kalbos, vartotos prieš 5000 m. Pietryčių Azijoje. Polineziečių gyvenamų salų yra ir už Polinezijos trikampio ribų gretimoje Melanezijoje ir Mikronezijoje.

Terminas „Polinezijos trikampis“ pradėtas vartoti europiečių etnografų, remiantis prancūzų jūrininko Žiulio Diumono d’Urvilio 1831 m. patikslintomis Polinezijos etnografinėmis ribomis, atskyrus nuo Polinezijos regiono Melaneziją ir Mikroneziją.[1]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Manuhuia Barcham, John Overton, Regina Scheyvens, New Polynesian Triangle: Rethinking Polynesian migration and development in the Pacific, Asia Pacific Viewpoint, T. 50, Nr. 3, 2009 m. gruodis, ISSN 1360-7456, p. 322–337. Nuoroda tikrinta 2020-02-12.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]