Platusis vimpelas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Jungtinės Karalystės Karališkojo laivyno komodoro vimpelas
TSRS Karinio laivyno laivų junginio vado vimpelas
Vokietijos imperijos kaizerių vimpelai
Kaizerio vimpelas
Kaizerienės vimpelas.

Platusis vimpelas (angl. broad pennant; rus. Брейд-вымпел; ol. brede wimpel) – trumpas ir platus vimpelas su dviem smaigaliais. Paprasti vimpelai būna ilgi ir siauri. Platusis vimpelas keliamas ant laivo stengos (aukštinančioji stiebo dalis) ir yra oficialus ženklas, kad laive yra laivų junginio (laivų diviziono, būrio ir pan.) vadas.

Tradiciškai eskadroms vadovavę admirolai turi jų rangą rodančias admirolų vėliavas. D. Britanijos laivyne kapitonui, kuris vadovaudavo laivų grupei neturėdamas admirolo laipsnio, vadovavimo laikotarpiui suteikdavo komodoro vardą, o vietoj admirolo vėliavos jis naudodavo platųjį vimpelą. Vėliau plačiuosius vimpelus ėmė kelti įvairių laivų junginių (laivų divizionų, brigadų ir kt.) vadai net tada, kai turėdavo admirolo laipsnį.

TSRS, o dabar Rusijos kariniame laivyne naudojami tik laivų junginio, laivų diviziono, laivų būrio ir reido vyresniojo (rus. старший на рейде) platieji vimpelai.

Monarchų vimpelai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Laive esant valstybės monarchui paprastai irgi keliamas specialus platusis vimpelas. Pvz., Vokietijos imperijoje 1871–1918 m. buvo naudojami kaizerio ir kaizerienės platieji vimpelai.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Сулержицкий, А. Д., Сулержицкий, И. Д. Морской словарь. – М.: Воениздат, 1956.
  • Военно-морской словарь / А. Чернавин. – М.: Воениздат, 1989.