Pivašiūnų Pakalnės koplyčia

Koordinatės: 54°27′39″š. pl. 24°22′27″r. ilg. / 54.460855°š. pl. 24.374262°r. ilg. / 54.460855; 24.374262
Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

54°27′39″š. pl. 24°22′27″r. ilg. / 54.460855°š. pl. 24.374262°r. ilg. / 54.460855; 24.374262

Pivašiūnų Pakalnės koplyčia
Vyskupija Kaišiadorių
Dekanatas Alytaus
Savivaldybė Alytaus rajonas
Gyvenvietė Pivašiūnai
Adresas Trakų g. 27
Statybinė medžiaga medis
Pastatyta 1853 m.
Stilius klasicizmas

Pivašiūnų Pakalnės koplyčiaŠvč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios statinių komplekso koplyčia, esanti Alytaus rajone, Pivašiūnų kaime, 9 km į pietryčius nuo Butrimonių. Koplyčia stovi pakalnėje šalia kaimo kapinių, 100 m į rytus nuo Pivašiūnų bažnyčios, priešingoje gatvės pusėje. Ankstesniais metais pagal paskirtį koplyčia nebuvo naudojama, nes pamaldos nevyko, joje buvo saugomi religinių apeigų drabužiai, bažnytinis inventorius.

Klasicizmo elementų turinti koplyčia nuo 1993 m. yra nekilnojamojo kultūros paveldo objektas, regioninės reikšmės architektūros, dailės ir sakralinis paminklas (unik. kodas 15870).[1] Pivašiūnų bažnyčios statinių kompleksui, be koplyčios, dar priklauso senoji klebonija, svirnas, ūkiniai pastatai.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Senosios bažnyčios, sudegusios 1825 m., vietoje XIX a. viduryje buvo pastatyta Odinių (Odinčių) giminės koplyčia-mauzoliejus. Tuomet ją supo senosios kapinės, kurios dabar jau užstatytos namais.

Architektūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Stačiakampė koplyčia su keturių kolonų portiku pastatyta ant akmeninių pamatų iš tašytų rąstų, kampuose sujungtų į sąsparas. Statinys su dvišlaičiu stogu, trikampiu frontonu, vienanavis, salinis, užsibaigiantis trisiene apside, su kvadratiniu bokšteliu. Fasadų ir vidaus langų bei durų angos stačiakampės, bokštelio - arkinės. Fasado bokštelį ir apsidę vainikuoja geležiniai, kalvio darbo ornamentuoti kryžiai.

Koplyčios viduje yra išlikusi didelė Nukryžiuotojo skulptūra, taip pat Švč. Mergelės Marijos Sopulingosios skulptūra. Yra įrengtas nedidelis altorius, sienas puošia bažnyčios fundatoriaus Jono Klockio portretas, datuojamas 1648 m., šventųjų paveikslai, aliejumi ant drobės tapyti „Jėzus prieš Poncijų Pilotą“ ir „Šv. Petras išsigina Jėzaus“.

Koplyčios atnaujinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pivašiūnai – viena labiausiai maldininkų lankomų vietų ne tik atlaidų metu, bet ir ištisus metus, be to, bažnyčia yra įtraukta į Jono Pauliaus II piligrimų kelią Lietuvoje. VšĮ „Pivašiūnų piligrimų centro“, kurio dalininkais yra Alytaus rajono savivaldybė ir Pivašiūnų Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapija, buvo planuojama pagal paskirtį neveikiančią koplyčią atnaujinti – apšiltinti, pakeisti lubas, grindis, langus. Buvo ruošiamasi prieš koplyčią pastatyti paminklą popiežiui Jonui Pauliui II.[2] Komplekso statinius jungiančią erdvę siekiama pritaikyti renginiams, jaunimo stovykloms organizuoti.

2020 m. per Žolinę koplyčia atlaidų proga atverta po renovacijos. Ji skirta į Švč. Sakramento adoraciją atvykstantiems piligrimams. Tylioji Švč. Sakramento adoracija koplyčioje vyksta kiekvieną aštuondienio dieną nuo 11 val.[3]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Pivašiūnų koplyčia“. Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registras. Nuoroda tikrinta 2016-02-15.
  2. Ar Pivašiūnuose bus atnaujinti pastatai maldininkams ir bendruomenei?
  3. Pivašiūnuose – Žolinės iškilmė, labai daug žmonių, atnaujinta koplyčia arsa.lt

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]