Piri Reis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Piri Reisas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Piri Reis biustas

Piri Reisas, pilnas vardas Hadžis Ahmedas Muhidinas Piris (Hacı Ahmed Muhiddin Piri; g. 14651470 m. – m. 15541555 m.) – Osmanų imperijos laivyno admirolas, geografas ir kartografas. Jis visų pirma žinomas dėl savo tikslių, Senąjį ir Naująjį Pasaulį vaizduojančių žemėlapių.

Apie keliautoją žinoma mažai. Jo asmenvardis Piri Reisas reiškia „kapitonas Piris“. Vėliau Osmanų archyvuose rastas tikrasis jo vardas. Gimimo data ir vieta nežinoma, manoma, kad jis galėjęs gimti Gelibolu mieste (Turkijos Trakija) arba Karamanidų sostinėje Karamane. Piri Reisas turėjo garbingą hadžio titulą (t. y. buvo atlikęs arba finansavęs kažkieno hadžą). Jo dėdė Kemalis Reisas buvo kaperis bei Osmanų laivyno admirolas, taigi Piri Reisas irgi tapo jūrininku. Jis dalyvavo jūrų mūšiuose prieš Ispaniją, Genują, Venecijos Respubliką.

Kuomet 1511 m. Kemalis Reisas žuvo sudužus laivui, Piri Reisas grįžo į Gelibolu ir ėmėsi kartografo darbo. 1516 m. jis tapo laivyno kapitonu, dalyvavo Egipto užkariavime, Rodo apgultyje. 1524 m. gabeno didįjį vizirį Pargali Ibrahimą Pašą į Egiptą. 1547 m. Piriui suteiktas laivyno admirolo rangas, jis paskirtas vadovauti Osmanų laivynui Indijos vandenyne. 1548 m. dalyvavo Adeno atkariavime iš portugalų, 1552 m. užėmė Maskatą, Kišą ir Hormūzo salą. Kuomet portugalai bandė įsitvirtinti Persijos įlankoje, Piri Reiso flotilė užėmė Katarą ir Bahreiną.

Grįžęs į Egiptą Piri Reisas jau buvo sulaukęs ~90 metų. Jis atsisakė paremti Basros gubernatoriaus Kubado Pašos naują kampaniją į Persijos įlanką ir buvo nukirsdintas.

Piri Reiso žemėlapis

Žemėlapis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

15211525 m. Piri Reisas sudarė Kitab-ı Bahriye – „Navigacijos knygą“. Nors pats Piri Reisas tolimose kelionėse nedalyvavo, tačiau jis panaudojo europiečių, arabų, kinų, indų, senovės graikų žemėlapius, pagal kuriuos sudarė žinomo pasaulio žemėlapį. Jame buvo pavaizduota neseniai atrasta Amerika, o pastaboje parašyta, kad Reisas pasinaudojęs Kolumbo žemėlapiais. Taip pat rašoma, kad naudotasi Aleksandro Makedoniečio žemėlapiais. Piri Reiso žemėlapiai pasižymi tą laikotarpį pranokstančiu tikslumu.