Pietinia kronikas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pietinia kronikas

Pirmojo leidimo viršelis

Autorius Rimantas Kmita
Šalis Lietuva
Žanras romanas
Originalus leidimas
Pavadinimas Pietinia kronikas
Šalis Lietuva
Kalba lietuvių k. Šiaulių slengas
Leidykla Tyto alba
Išleista 2016 m.
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 368
ISBN-13: 9786094662102

„Pietinia kronikas“ (liet. Pietinio kronikos) – lietuvių rašytojo Rimanto Kmitos romanas, pirmą kartą išleistas 2016 m. Kūrinys parašytas ne bendrine lietuvių kalba, o XX a. pab. šiaulietiška šnekta.

Pasakojimo centre – vyresniųjų klasių moksleivis Rimas bei jo kasdienis gyvenimas: santykiai su draugais, merginomis, pirmosios erotinės patirtys, bandymai užsidirbti pinigų, regbis ir t. t. Kūrinyje paraleliai aprašoma ir pirmųjų nepriklausomybės metų Lietuvoje atmosfera: „laukinis“ kapitalizmas, nusikalstamų grupuočių veikla, smulkiosios prekybos suklestėjimas, padirbtų prekių cirkuliavimas rinkoje, susidomėjimas Rytų kultūromis bei keistomis dvasinėmis praktikomis. „Pietinia kronikas“ matomas asmenybės vertybinis tapsmas. Iš pradžių pagrindinis veikėjas nori būti kaip visi, bet ilgainiui pradeda skaityti knygas ir galiausiai nusprendžia studijuoti universitete.

Audio formatu knygą „Pietinia kronikas“ leidykla Audioteka.lt išleido 2017 m. sausio 25 d. Knygą šiaulietiška šnekta įgarsino pats knygos autorius Rimantas Kmita.

Knygą iliustravo Liudas Parulskis.

Pripažinimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Už romaną „Pietinia kronikas“ jo autorius 2017 m. apdovanotas Jurgos Ivanauskaitės vardo premija. Knyga išrinkta 2017 m. Lietuvos metų knyga suaugusiųjų kategorijoje[1].

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]