Piečiausias miestas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pagal JTO žmonių gyvenviečių klasifikavimo kriterijus[1], gyvenvietė apibrėžiama kaip miestas, kai joje gyvena daugiau nei 50 000 gyventojų.

  • Piečiausia nuolatos gyvenama vietovė yra Puerto Toras Čilėje. Vyrauja klaidingos nuomonės, kad piečiausia nuolatos gyvenama gyvenvietė yra Puerto Viljamsas (Čilėje), Ušuaja (Argentinoje) ar Punta Arenasas (Čilėje). Taip yra dėl to, kad šie miestai yra didesni (jie didėja tolydžio šiaurėjimo tvarka, taigi, jei kuri nors statistika pasirenka matuoti tik gyvenvietes nuo tam tikro gyventojų skaičiaus, gali būti pasirenkamas vienas iš minėtų miestų). Be to, kadangi šios teritorijos buvo įsisavintos palyginti neseniai (XIX amžiaus pabaiga – XX amžius), kai kuri statistika gali būti iš įpročio kartojama pasenusi statistika, nors po jos pirminio paskelbimo jau buvo įkurta naujų gyvenviečių.
  • Piečiausias pasaulio miestas yra Ušuaja (Argentinoje) ir yra 54°48'26" pietų platumos. 2022 metais Ušuaja gyveno 82 615 gyventojų.

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. World Cities Report 2022 (pdf) (anglų). UN-Habitat. United Nations Human Settlements Programme (UN-Habitat). ISBN 978-92-1-132894-3. pp. 31-69. Nuoroda tikrinta 2023-10-18.