Pet Shop Boys

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pet Shop Boys

Pet Shop Boys 1988 m. filme It Couldn't Happen Here
Biografija
KilmėJungtinė Karalystė Londonas, Anglija, JK
ŽanraiPop
Synthpop
elektroninė muzika
Kūrinių kalbosanglų
Aktyvumo metai1981 – dabar
Įrašų kompanijax2
Parlophone ir kt.
Susijusi veiklaElectronic
Absolutely Fabulous
SvetainėOficiali svetainė
Nariai
Neil Tennant
Chris Lowe

Pet Shop Boys (kartais trumpinama iki PSB) – Anglijos synthpop ir elektroninės muzikos grupė, įžymi savo Nr. 1 hitais „West End Girls“, „It's A Sin“, „Always On My Mind“, „Heart“ bei „Go West“.

Grupę, susikūrusią 1981 m., sudaro duetas – vokalistas Neil Tennant ir klavišininkas Chris Lowe. Išskyrus kelis koverius, šis duetas absoliučiai pats kuria visas savo dainas (kurių skaičius šiuo metu siekia apie 300). Iki šios dienos yra išleidę 10 studijinių albumų, beveik 60 singlų, nemažai kompiliacinių, koncertinių, remiksų bei kitokių rinkinių, sukūrę muziką kino filmui, miuziklui ir baletui [1], taip pat prodiusuoja ir remiksuoja kitus atlikėjus. Tai – viena iš nedaugelio Europos grupių, kurioms pavyko vienu metu turėti Nr. 1 singlą abiejose Atlanto pusėse – tiek Did. Britanijoje, tiek ir JAV.

Grupė yra pardavusi daugiau kaip 100 mln. įrašų visame pasaulyje, pelniusi daugybę apdovanojimų, auksinių bei ir platininių diskų. Naujausias albumas „Elysium“ išleistas 2012 m. rugsėjo 5 d., o 2013 m. liepos 15 d. dienos šviesą pasieks „Electric“. Pastarojo įvadinis kūrinys „Axis“ sulaukė jau per 700 tūkst. individualių peržiūrų YouTube[2] bei yra teigiamai vertinamas internetinėje spaudoje [3][4]. Tai bus pirmasis albumas, išleidžiamas atlikėjų nuosavos įrašų kompanijos x2, iškart po pasitraukimo iš Parlophone[5].

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1981 m. rugpjūčio 19 d. būsimieji dueto nariai Neil Tennant ir Chris Lowe susipažino Londono elektronikos parduotuvės muzikos prekių skyriuje, kuriame Neilas ieškojo laido savo pirmajam sintezatoriui. Pasišnekėjęs apie šiuos instrumentus ir supratęs, kad abu turi panašų požiūrį į šokių muziką, Neilas davė Chrisui savo telefono numerį. Susitikę po 3 dienų, jiedu nutarė įkurti grupę. Nors tuo laiku Neilas dirbo populiaraus Anglijos žurnalo „Smash Hits“ naujienų redaktoriumi, o Chrisas studijavo architektūrą, netrukus grupės nariai ėmė kurti pirmąsias dainas – pirma Neilo bute, vėliau – nedidelėje Camden Town studijoje. Pirma pasivadinę West End pagal Londono sritį Vestendą, jie greitai pasikeitė pavadinimą į Pet Shop Boys (Gyvūnėlių krautuvės vaikinai). Šį pavadinimą pasufleravo apsilankymas pas vieną draugą, kuris dirbo gyvūnų ir prekių gyvūnams parduotuvėje.

1983 m. grupės istorijoje įvyko prasilaužimas. Neilas išskrido į Niujorką imti interviu iš grupės „The Police“ narių ir ten susitiko žymų šokių muzikos prodiuserį Bobby Orlando, kurio kūryba Neilas su Chrisu žavėjosi. Neilui perdavus įrašytą demo juostą, prodiuseris pasiūlė jiems bendradarbiauti. Kartu su juo Pet Shop Boys įrašė pirmąją „West End Girls“ versiją, kuri tapo klubiniu hitu Los Andžele ir San Franciske bei pateko į kelių Europos šalių topus, bet didelės sėkmės, o ypač Did. Britanijoje, nesusilaukė.

Sėkmė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1985 m. po ilgų derybų PSB nutraukė visus įsipareigojimus su Bobby Orlando, pasisamdė vadybininką Tom Watkins ir pasirašė kontraktą su stambia muzikos leidybine firma „Parlophone Records“. Metęs darbą „Smash Hits“ žurnale, Tennantas su Lowe pasinėrė į naujų įrašų kūrybą. Netrukus buvo išleistas antrasis grupės singlas „Opportunities (Let's Make Lots Of Money)“, kuris tepasiekė vos 116–ą Did. Britanijos topo vietą. Vaikinai buvo nepatenkinti nesėkme, tačiau nenuleido rankų. Vėliau Neil Tennant pasakys: "Mes visada tikėjome, kad tapsime garsūs. Jei nebūtume tikėję, nė nebūtume visko pradėję".

1985 m. rugpjūčio mėn. su prodiuseriu Stephen Hague buvo įrašyta nauja „West End Girls“ versija. Išleista 1985 m. spalio mėn., ji debiutavo panašioje pozicijoje kaip ir ankstesnė versija, bet palengva ėmė kilti vis aukščiau, ir 1986 m. sausio mėn. pasiekė pačią viršūnę. „West End Girls“ tapo Nr. 1 JAV, Kanadoje, Suomijoje, Honkonge, Airijoje, Libane, Izraelyje, Naujojoje Zelandijoje ir Norvegijoje, o pasaulyje singlo buvo parduota daugiau nei 1,5 milijono kopijų.

Po šios sėkmės buvo išleistas sekantis singlas „Love Comes Quickly“," o vasario mėn. – ir debiutinis grupės albumas „Please“, kuris pradėjo PSB albumų iš vieno pavadinimo žodžio seriją. Tada buvo išleista nauja „Opportunities (Let's Make Lots Of Money)“ versija bei dar vienas singlas „Suburbia“, ir, įsitvirtinusi topuose, 1986 m. lapkričio mėn. grupė išleido remiksų albumą „Disco“, vėliau susilaukusį dar kelių tęsinių.

Aukščiausioji karjeros fazė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pet Shop Boys – 1988 m. liepos mėn. žurnalo Star Hits viršelyje

1987–ieji metai duetui prasidėjo apdovanojimų ceremonijomis, kuriose jie gavo „Brit Awards“ bei „Ivor Novello Awards“ apdovanojimus už dainos „West End Girls“ pasiekimus. Liepos mėn. PSB išleido singlą „It's A Sin“, kuris tapo jų antruoju Nr. 1. Ši religinio pabūdžio daina sukėlė skandalą: vokalisto Neilo Tennanto lankyta griežto katalikiško auklėjimo mokykla „St. Cuthbert's Grammar School“ pasmerkė ją, o dainų kūrėjas Jonathan King apkaltino grupę nuplagijavus „It's A Sin“ nuo Cat Stevens dainos „Wild World“. Pet Shop Boys padavė į teismą Kingą ir laimėjo ieškinį, o prisiteistą sumą paaukojo labdarai. „It's A Sin“ videoklipas buvo jų pirmasis darbas su režisieriumi Derek Jarman, kuris vėliau sukūrė nemažai grupės videoklipų, jų koncertinių vaizdo projekcijų ir kt.

1987 m. birželio mėn. grupė išleido naują singlą „What Have I Done To Deserve This?“, kuris pasižymėjo pirmuoju bendradarbiavimu su kitu atlikėju – Dusty Springfield, kurios albumą „Reputation“ jie vėliau prodiusavo. Daina tapo Nr. 2 Did. Britanijos bei JAV „Billboard Hot 100“ singlų topuose.

1987 m. rugpjūčio mėn. Pet Shop Boys pasirodė Anglijos TV laidoje „Love Me Tender“, skirtoje Elvio Preslio 10–osioms mirties metinėms pažymėti, kurioje atliko Elvio dainą „Always On My Mind“ (kuri, vėliau išleista singlo pavidalu, per Kalėdas tapo Nr. 1).

Rugsėjo mėn. PSB išleido savo studijinį antrąjį albumą „Actually“, kurį spalio mėn. pristatė dar vienas singlas – "Rent", patekęs į Did. Britanijos topo dešimtuką.

1987 m. gale grupė pradėjo dirbti prie savo pirmojo filmo „It Couldn't Happen Here“ (To čia neturėjo nutikti), kuris, pradžioje sumanytas kaip trumpametražinis, vėliau išplėstas iki valandinio. Ištraukos iš jo buvo panaudotos videoklipe „Always On My Mind“, kuris tapo trečiuoju grupės Nr. 1 hitu Did. Britanijoje, taip pat ir Kanadoje, Vokietijoje ir kt.

1988 m. kovo mėn. dueto daina „Heart“ tapo dar vienu singlu, pasiekusiu Did. Britanijos (bei Vokietijos ir kt.) topo viršūnę. Tolesni grupės singlai buvo labai sėkmingi, tačiau Nr. 1 pozicijos jau nebepasiekė, o štai JAV „U. S. Dance“ topuose net 8 singlai pasiekė topo viršūnę, tarp jų – ir 1992 m. „Go West“ (kuris taip pat tapo Nr. 1 Vokietijoje ir kitose šalyse).

Tolesnė karjera[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuo pat grupės iškilimo 1985 m. beveik nebuvo nei vienerių metų, kuomet Pet Shop Boys nebūtų išleidę bent vieno hito per metus.

Duetas toliau sėkmingai kuria iki šios dienos, vis dar išlikdami populiarūs. Nuo 1990 m. reguliariai maždaug kas 3 metus išleidžia po albumą. Jie pagarsėjo ir kaip videoklipų (ypač albumo „Very“ periodo) novatoriai. Taip pat grupė sulyg kiekvienu nauju savo albumu pateikia naują imidžą – dažnai ekstravagantišką scenos aprangą, kurią kuria garsūs pasaulio teatrinio dizaino profesionalai, o jų koncertai pasižymi įspūdinga, kelerius metus specialiai kuriama scenografija bei choreografija.

2008 m. PSB atnaujino kontraktą su leidybine muzikos kompanija „Parlophone“, po kurios pasirašymo kompanijos vadovas pasakė: „Mums garbė dirbti su šia grupe.“

Bėgant dešimtmečiams, per kuriuos muzikos stiliai smarkiai transformavosi, paklausti, kokio stiliaus muziką jie kuria, grupės nariai įvardina paprastai – disco. Šio dueto kūrybą pripažino net patys skeptiškiausi muzikos kritikai. Pasak jų, „grupės ilgaamžiškumo paslaptis – unikalus vokalisto Neilo Tennanto vokalas, kurio nesumaišysi su jokiu kitu bei stilingos, skoningos dainų aranžuotės. Tai – rafinuota, profesionali, tiesiog kokybiška pop muzika. Pet Shop Boys nesivaiko mados, o patys ją kuria“. Kritikai net yra pavadinę grupę „geriausiu duetu žmonijos istorijoje po Adomo ir Ievos“.

Iki šios dienos Pet Shop Boys yra viso išleidę: 10 studijinių albumų, beveik 60 singlų, virš 20 įvairaus tipo kompiliacinių – remiksų, rinktinių dainų, EP ir kt. albumų, 1 koncertinį albumą, 1 filmo garso takelio ir 1 spektaklio muzikos albumus bei surengę daugybę pasaulinių koncertinių turų, kurių metu du kartus – 2000 m. bei 2007 m. – koncertavo ir Lietuvoje[6] [7] [8]. Taip pat dalyvavo garsiausiuose muzikos festivaliuose kaip „Glastonbury“, pasaulinio masto renginyje „Live 8“ (2005 m.) ir kt. Pelnė gausybę apdovanojimų bei buvo 6 kartus nominuoti „Grammy“. Naujausią prizą – prestižiskiausią britų muzikos industrijos apdovanojimą „BRIT Awards“ grupė gavo 2009 m. vasario 18 d. Scenoje jie pasirodė kartu su Lady GaGa ir Brandon FlowersThe Killers, su kuriais atliko popuri iš 14–os savo dainų.

Prie 10–ojo grupės studijinio albumo „Yes“, išleisto 2009 m. kovo mėn., duetas dirbo su Anglijos prodiuserių grupe „Xenomania“ bei buvusiu „The Smiths“ gitaristu Johnny Marr. 2011 m. grupė išleido albumą „The Most Incredible Thing“, kuriame yra jų sukurta muzika to paties pavadinimo baletui.

2012 m. liepos–rugpjūčio mėn. Pet Shop Boys pasirodė 2012 m. vasaros olimpinėse žaidynėse Londone kaip viena ryškiausių Did. Britanijos grupių. Per atidarymą liepos 27 d. jų daina „West End Girls“ buvo grojama, įžengiant Čado, Čilės, Kinijos ir Kolumbijos sportininkams. Antrąją žaidynių dieną prieš teniso turnyrą Vimbldono stadione jie atliko „Always on My Mind“, „What Have I Done to Deserve This?“ bei naujausią singlą, neoficialią olimpinių žaidynių dainą „Winner“ [9]; pastarosios įrašas vėliau buvo grojamas ir per vyrų dešimtkovės rungtį. Rugpjūčio 12 d. vykusioje Olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijoje, pavadintoje „Britų muzikos simfonija“ (A Symphony of British Music), reprezentuojančioje pastarojo 50–čio žymiausią Did. Britanijos kultūrinį eksportą, kurioje pasirodė „Madness“, George Michael, Annie Lennox, „Muse“, „The Who“ ir kt., Pet Shop Boys atliko savo didžiausią hitą „West End Girls“, kurio įrašas vėliau dar nuskambėjo ir pakartotinai, kai visi olimpiadoje dalyvavę keli tūkstančiai sportininkų suėjo į Londono olimpinio stadiono vidurį. Renginyje, kurį stebėjo apie 750 mln. žmonių visame pasaulyje, PSB buvo vieni iš nedaugelio atlikėjų, kurie dainavo gyvai, ir vėliau recenzijose buvo paminėti kaip vieni iš geriausių to vakaro pasirodymų.[10] Vėliau, rugsėjo mėn. 10 d., duetas pasirodė ir 2012-ųjų vasaros Parolimpinėse žaidynėse, per atletų paradą prieš Bakingamo rūmus atlikdami „Winner“, „West End Girls“ bei „Go West“.

Naujausias, 11-as dueto albumas „Elysium“, įrašytas Los Andžele ir prodiusuotas Pet Shop Boys su Andrew Dawson, išleistas 2012 m. rugsėjo 5 d. ir, kaip įprasta, vėl pateko į daugelio šalių albumų Top 10. Duetas paskelbė ir apie jau ruošiamą dar vieną remiksų albumą bei koncertinį turnė, vyksiantį 2013 m.

Bendradarbiavimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sąrašas atlikėjų, kuriuos „Pet Shop Boys“ prodiusavo arba remiksavo (kai kuriuose iš šių darbų girdėti ir Neilo Tennanto vokalas).

  • Myu
  • Peter Rauhofer (arba Club 69)
  • Sam Taylor–Wood (arba Kiki Kokova)
  • Superchumbo
  • DJ Fresh
  • Rufus Wainwright
  • Ian Brown

Pažymėtinas bendradarbiavimas: Electronic ir Absolutely Fabulous (šalutiniai PSB projektai).

Įdomūs faktai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1991 m. Pet Shop Boys įkūrė įrašų kompaniją „Spagetti Records“, o vėliau – dar dvi: „Olde English Vinyl“ bei „Lucky Kunst“.
  • 2005 m. Švedijoje atsirado Pet Shop Boys kūrinius perdainuojantis merginų duetas „West End Girls“, kuris įrašė „Domino Dancing“ koverį ir su juo savo šalyje pakilo iki 3 topo vietos. Vėliau ši grupė išleido „West End Girls“ koverį bei visą albumą.
  • Taip pat egzistuoja ir dar keli Pet Shop Boys pasekėjų kolektyvai: Birminghemo grupė „Pet Shop Noise“, jau daugelį metų rengianti vietinius pasirodymus, ir Sietlo grupė „West End Boys“.
  • Kai kurių futbolo ir ledo ritulio (dažniausiai „Arsenalo“) komandų sirgaliai per rungtynes mėgsta uždainuoti grupės hitą „Go West“, pridėdami savos kūrybos eilučių.
  • Guns N' Roses lyderis Axl Rose yra pasakęs, kad Pet Shop Boys albumą „Behaviour“ laiko vienu geriausių kada nors išleistų albumų, o Guns N' Roses hitą „November Rain“ įkvėpė būtent šio PSB albumo daina „My October Symphony“.
  • Robbie Williams laiko Pet Shop Boys vienais iš savo didžiausių įkvėpėjų. Viename ankstesniųjų savo interviu jis prisipažino: „Kai išgeriu, aš įsivaizduoju esąs Neilu Tennantu ir galiu scenoje išdarinėti ką norįs“.
  • Dainą „Heart“ grupės nariai parašė Madonnai, tačiau neišdrįso jai jos pasiūlyti. Įrašius šią dainą patiems, ji tapo Nr. 1. Vėliau Madonna netiesiogiai paminėta dainoje „DJ Culture“ – „Like Liz before Betty / She after Sean / Suddenly you're missing / Then you're reborn“ (turima omeny Elizabeth Taylor, besigydžiusią „Betty Ford“ klinikoje bei Madonną, išsiskyrusią su vyru – aktoriumi Sean Penn). Madonnos vardas taip pat paminėtas kitoje, oficialiai neišleistoje PSB dainoje „Tall Thin Men“ – „And never ever wanna listen to Madonna / Singing "Don't cry for me Argentina" / Give me "Get Into The Groove“. Pati Madonna yra pasakiusi: „Pet Shop Boys? I fucking love them!“[12]. Ji taip pat per 2006 m. BRIT Awards, kai apdovanojimą Geriausios tarptautinės dainininkės kategorijoje jai įteikė Neilas Tennantas, pavadino Pet Shop Boys vienu didžiausių savo muzikos įkvėpėjų iš britų atlikėjų.
  • Madonnos albume „Confessions On a Dance Floor“ yra daina „Jump“, kuri skambesiu labai primena „West End Girls“. Stuart Price, prodiusavęs šį Madonnos albumą, vėliau prisipažino, kad tą dainą sukūrė įkvėptas būtent to PSB kūrinio. Vėliau PSB remiksavo Madonnos singlą „Sorry“, kuriame girdėti ir Neilo Tennanto vokalas.
  • 2009 m. organizacija PETA, kovojanti už gyvūnų teises, paprašė grupės pavadinimą iš Pet Shop Boys (Gyvūnėlių parduotuvės vaikinai) pasikeisti į Rescue Shelter Boys (Gyvūnų gelbėjimo įstaigos vaikinai), tačiau grupės nariai nesutiko[13].
  • 2007 m. Britney Spears pranešė norinti, kad Pet Shop Boys taptų jos naujų dainų prodiuseriais, tačiau grupės nariai atsisakė pareiškę, kad bendradarbiauja tik su jiems patinkančiais atlikėjais, o Britney jie visiškai nevertina [14].
  • 1999 m. Elton John, grupei Pet Shop Boys įteikdamas „Brit Awards“ už žymiausią įnašą į britų muzikos istoriją, pasakė: „Neilas ir Chrisas palyginti paprastai ir nesudėtingai kuria geriausias popmuzikos dainas, kurių ritmas priverčia šokti, o nepaprasta melodija sukasi galvoje. Šie vaikinai yra vieni iš geriausių britų dainų kūrėjų ir manau, kad jie nebus užmiršti niekada“.

Pasiekimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pet Shop Boys – 1989 m. balandžio mėn. žurnalo Smash Hits viršelyje
  • 1999 m. Pet Shop Boys užregistruoti Gineso rekordų knygoje kaip pats sėkmingiausias britų popmuzikos duetas muzikos istorijoje, su daugiausia singlų (28–iais) patekę į Did. Britanijos topus.
  • Nors PSB garsėja lakoniškumu, savo albumus pavadinantys vienu žodžiu, 2000 m. grupė užregistruota Gineso rekordų knygoje kaip atlikėjai, išleidę dainą pačiu ilgiausiu pavadinimu muzikos istorijoje: „I Don´t Know What You Want But I Can’t Give It Any More“.
  • PSB yra muzikos atlikėjai, su daugiausiai singlų patekę į Did. Britanijos Top–40.
  • Singlas „West End Girls“ pripažintas vienas iš 20–ies geriausių 9–ojo dešimt. singlų.
  • Pet Shop Boys įrašytą Elvio Preslio koverį „Always On My Mind“ 2004 m. leidinys „The Daily Telegraph“ pripažino 2–uoju visų laikų geriausiu koveriu.
  • Vienas pačių įtakingiausių britų muzikinių žurnalų „Q“ penktąjį grupės albumą „Very“ pripažino vienu iš 100 pačių geriausių visų laikų britų atlikėjų albumų.
  • Pagal 2003 m. „Billboard Dance/Club Play charts“ (JAV) duomenis, Pet Shop Boys, šiame tope su 8 hitais pasiekę Nr. 1 laiptelį, yra ketvirti visų laikų sėkmingiausi atlikėjai (juos aplenkė tik Madonna, Janet Jackson ir Donna Summer).
  • Nustatyta, kad Pet Shop Boys kartu su Depeche Mode yra grupės, pasaulyje įrašiusios daugiausiai dainų remiksų.
  • 2006 m. Vokietijos RTL laidoje „Die ultimative Chart Show – Die größten Acts der 80er“ pagal muzikos ekspertų duomenis, susumavus singlų pasiekimo Vokietijos topuose rodiklius, paaiškėjo, kad Pet Shop Boys buvo patys populiariausi 9–ojo dešimt. atlikėjai Vokietijoje (aplenkę net nacionalinę grupę Modern Talking).

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Plačiau žiūrėti: Pet Shop Boys diskografija

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1988 m. – „Annually“ (aut. Chris Heat)
  • 1989 m. – „Introspective“ (aut. Michael Cowton – neoficiali biografija)
  • 1990 m. – „Literally“ (aut. Chris Heat)
  • 1993 m. – „Pet Shop Boys versus America“ (aut. Chris Heat)
  • 2006 m. – „Catalogue“ (aut. Eric Watson – visų PSB albumų, singlų viršelių, nuotraukų iš kiekvieno vaizdo klipo, filmo, taip pat kostiumų dizaino, koncertinių foto ir kt. albumas)

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • 1987 m. – „BPI Awards“ – Geriausias singlas („West End Girls“)
  • 1987 m. – „Ivor Novello Awards“ – Geriausias tarptautinis hitas („West End Girls“)
  • 1987 m. – „Bravo Otto“ – Sidabrinis „Otto“ – Mėgstamiausia Rock / pop grupė
  • 1987 m. – „BRIT Awards“ – Geriausias britų singlas („West End Girls“)
  • 1988 m. – „Houston Film Festival Awards“ (JAV) – Geriausias dokumentinis filmas („It Couldn’t Happen Here“)
  • 1988 m. – „BRIT Awards“ – Geriausia britų grupė
  • 1988 m. – „Berolina Awards“ (Vokietija) – Metų grupė
  • 1988 m. – „BPI Awards“ – Metų grupė
  • 1991 m. – „Music Week’s Awards“ – Geriausias 1990 m. vaizdo klipas („Being Boring“)
  • 1994 m. – „East Awards“ – Geriausias tarptautinis singlas („Go West“)
  • 1994 m. – „Siggraph Wave Awards“ – Geriausias vaizdo klipas („Liberation“)
  • 1994 m. – „Effects & Animation Festival Awards“ – Geriausias vaizdo klipas („Liberation“)
  • 1999 m. – „Viva Comet Awards“ (Vokietija) – Geriausias vaizdo klipas („I Don’t Know What You Want But I Can’t Give It Any More“)
  • 1999 m. – „El Pais De Las Tentaciones“ (Ispanija) – Geriausia grupė
  • 2000 m. – „RSH Gold Awards“ (Vokietija) – Geriausia grupė
  • 2000 m. – „Ivor Novello Awards“ – Už svarų indėlį į britų muziką
  • 2003 m. – „A–Wards“ – Už pop – pionierių indėlį į popmuziką
  • 2003 m. – „MTV European Music Awards“ – Geriausias vaizdo klipas („Home And Dry“)
  • 2003 m. – „World Awards“ – „World Arts Award“ – Už svarų indėlį į pasaulinę muziką
  • 2004 m. – „Q Awards“ – Už įkvėpimą
  • 2005 m. – „Ivor Novello Awards“ – Geriausia 19861994 m.m. laikotarpio daina („West End Girls“)
  • 2007 m. – „Pixel Awards“ – Geriausias tinklalapio dizainas
  • 2009 m. – „BRIT Awards“ – Už svarų indėlį į muziką

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]