Pelyšų I dvaras

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pelyšų I dvaras
Pelyšų I dvaro rūmai
Pelyšų I dvaro rūmai
Vieta Pelyšos I
Viešintų seniūnija
Anykščių rajonas

Pelyšų I dvaras – dvaras, esantis Pelyšose I, Viešintų seniūnijoje, Anykščių rajone.[1]

Stačiakampio formos tinkuoto mūro rūmai vienaaukščiai, viename jų šone prie vienaaukštės dalies priglaustas dviaukštis rizalitas, užsibaigiantis š.v. fasade dviem bokšteliais. Išliko beveik autentiškas vidaus išplanavimas. Išilginė kapitali siena dalija pastato vidaus erdvę į dvi dalis. Išlikę interjero fragmentai vestibiulyje (laiptai) ir rizalito patalpose (sienų ir lubų dekoras).

1823 m. dokumente nurodyta, kad Pelyšos dvaro savininkas yra Ukmergės pavieto ribų teisėjas Jonas Durasevičius ir jo žmona Otilija, kilusi iš Bilevičių. Durasevičiai buvo palaidoti Papilių kapinių koplyčioje-mauzoliejuje. Dvaro rūmai pastatyti 1823 m. Dvare veikė pieninė, kurios pastatas tebėra išlikęs, taip pat išlikęs dvaro tvartas.

XX a. pradžioje Pelyšos dvaro savininkais buvo Sankauskų šeima. 1932 m. Pelyšų dvaro savininkas Bronislovas Sankauskas dvaro dalį (centrinių rūmų pastato dalį) bei 38,04 žemės pardavė Aleksandrui Klimavičiui.

Šiuo metu ūkiniai pastatai ir dalis centrinių rūmų grąžinti Sankauskų šeimai, kitą rūmų dalį valdo A. Klimavičiaus palikuonys.[2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. „Dvaro rūmai“. Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registras.
  2. Ingrida Semaškaitė. „Lietuvos dvarai“. Enciklopedinis žinynas. – Vilnius, „Algimantas“, 2010. // psl. 1–512