Pekaninių karijų aliejus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Pekaninių karijų aliejus (angl. Pecan oil) – maistinis augalinis aliejus, gaunamas iš pekaninių karijų (Carya illinoinensis) riešutų.

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pekaninių karijų aliejus beveik neturi savito skonio, todėl įgauna bet kokį su juo maišomų prieskonių skonį. Jo tankis nedidelis, paprastai būna blyškiai geltonos spalvos.

Pekaninių karijų aliejus turi 9,5 % sočiųjų riebalų rūgščių, o tai yra mažiau nei alyvuogių (13,5 %), žemės riešutų (16,90 %) ar kukurūzų (12,70 %) aliejuose.

Aliejus yra laikomas naudingu sveikatai, kadangi jame gausu mononesočiųjų riebalų rūgščių, ypač oleino rūgšties (52 %).[1] Jame taip pat yra linolo rūgšties (36,6 %) bei nedideli kiekiai palmitino (7,1 %), stearino (2,2 %) ir linoleno (1,5 %) rūgščių.[1] Manoma, kad bendras šių riebalų rūgščių balansas padeda sumažinti mažo tankio lipoproteinų kiekį ir širdies ligų riziką.[1][2]

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš išgaunant aliejų, pekaninių karijų riešutai lengvai paskrudinami ir sumalami. Tada mechaniniais būdais išgaunamas aliejus. Dauguma gamintojų vengia naudoti cheminius išgavimo būdus, norėdami išsaugoti natūralų riešutinį skonį ir maistines medžiagas.[3][4]

Panaudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pekaninių karijų aliejus daugiausia naudojamas maisto gamyboje. Jis pasižymi aukšta smilkimo temperatūra (~243 °C), todėl puikiai tinka naudojimui kepant aukštoje temperatūroje ar gruzdinant.[5] Dėl švelnaus riešutų skonio, aliejus naudojamas salotų ir kitokių padažų pagardinimui. Pekaninių karijų aliejus yra lengvesnis už alyvuogių aliejų, todėl labiau tinka naudojimui kasdieninėje maisto gamyboje. Jis taip pat paprastai būna be konservantų ar priedų. Pekaninių karijų aliejus yra geras sviesto ir kitų kepimo aliejų pakaitalas, todėl tinka kepimui.[6] Atidarius aliejų rekomenduojama jį laikyti užšaldytą, kad jis išsilaikytų kuo ilgiau ir neįgautų kartumo.

Pekaninių karijų aliejus taip pat naudojamas aromaterapijoje, kosmetikoje, kremų nuo saulės ir biokuro gamyboje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 1,2 J. F. Toro-Vazquez; M. A. Charó-Alonso; F. Pérez-Briceño (1999). „Fatty acid composition and its relationship with physicochemical properties of pecan (Carya illinoensis) oil“. Journal of the American Oil Chemists' Society. 76 (8): 957–965. doi:10.1007/s11746-999-0113-4. S2CID 53550865.
  2. „A Monounsaturated Fatty Acid–Rich Pecan-Enriched Diet Favorably Alters the Serum Lipid Profile of Healthy Men and Women“. The Journal of Nutrition. 131: 2275–2279. 2001. {{cite journal}}: Citata turi nebenaudojamą parametrą |authors= (pagalba)
  3. http://www.ibuygourmet.com/index.php?main_page=index&cPath=8_146 Archyvuota kopija 2012-04-25 iš Wayback Machine projekto.
  4. http://www.latourangelle.com/products_detail.php?product=pecan Archyvuota kopija 2012-04-25 iš Wayback Machine projekto.
  5. Michael Chu. „Smoke Points of Various Fats“. Cooking for Engineers.
  6. http://www.wisegeek.com/what-is-pecan-oil.htm