Paviršinis nardymas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Įprasti paviršinio nardymo reikmenys: kvėpavimo vamzdelis, kaukė, plaukmenys
Nardytojai stebi žuvis

Paviršinis nardymas, taip pat nardymas su vamzdeliu, snorkelingas (angl. snorkeling) – viena iš nardymo rūšių po vandens paviršiumi, naudojant nardymo kaukes arba akinius, kvėpavimo vamzdelius ir, dažniausiai, plaukmenis. Šaltame vandenyje taip pat gali būti dėvimas hidrokostiumas. Plaukikui su šia įranga galima palyginti ilgai žvalgyti povandeninį pasaulį panardintu vandenyje veidu, naudojant minimalias pastangas.

Paviršinis nardymas yra populiarus laisvalaikio leidimo būdas, ypač atogrąžų platumose ir nardymo su akvalangu vietose. Paviršinio nardymo priemones gali užsidėti ir išbandyti po vandeniu dauguma žmonių, įskaitant ir vaikus, kurie siekia pamatyti povandeninę augaliją ir gyvūniją. Toks nardymas taip pat populiarus tarp narų, povandeninės žūklės mėgėjų, kai arti vandens paviršiaus nebūtina naudoti akvalango. Paviršinio nardymo priemones pasitelkia ir gelbėjimo komandos, vandenyje ieškančios žmonių.

Nardyti su kauke ir vamzdeliu galima beveik bet kuriame vandens telkinyje, tačiau dažniausiai pasirenkamos vietos, kur būna minimalus bangavimas, šiltas vanduo ir galimybė pamatyti kažką įdomaus netoli vandens paviršiaus. Paviršinio nardymo privalumas yra povandeninio gyvenimo stebėjimas jo natūralioje aplinkoje. Tai apima koralinių rifų ir tenykštės faunos stebėjimą: žuvis, vėžiagyvius, jūrų žvaigždes, vėžlius ir kitus. Nardytojai smėlingame dugne gali išvysti įvairių rūšių plekšniažuves.

Įranga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paprasčiausiam nardymui užtenka užsidėti vien kaukę, kuri yra pagrindinė įrangos dalis. Tačiau toks plaukimas būna kiek varginantis, nes reikia sulaikyti kvėpavimą, reguliariai išnerti įkvėpti atmosferinio oro. Kaukė turi būti tinkamo dydžio ir gerai prigludusi prie veido, kad nepraleistų vandens. Gerą matomumą vandenyje užtikrina kaukė su stiklu, paruoštu priemone nuo rasojimo.

Nardymo vamzdelis paprastai būna „L“ formos, su kandikliu iš minkštos silikoninės medžiagos, tvirtinamas prie nardymo kaukės dirželio arba integruotas su kauke. Kai kurie vamzdeliai aprūpinami vožtuvais, apsaugančiais nuo paviršinio vandens purslų patekimo. Optimalūs jo matmenys – apie 40 cm ilgio (nuo užlenkimo vietos iki viršaus), 2,5 cm skersmens.

Plaukmenys labai palengvina plaukimą ir suteikia manevringumo vandenyje, nardant sumažina laiką ir pastangas panirti ir pakilti. Įprasti plaukmenys yra tvirtinami ant plikos pėdos, jie yra lengvi, nėra labai ilgi. Integruoti su batais plaukmenys yra labai veiksmingi ir patogūs, plaukiant didesniais atstumais.

Neopreninis vandens kostiumas neleidžia vandeniui absorbuoti plaukiko kūno šilumos, apsaugo odą nuo saulės ultravioletinių spindulių, tiesioginio kontakto su vandens gyvūnais (pavyzdžiui, medūzomis) ir augalais. Priklausomai nuo planuojamo nardymo laiko, vandens temperatūros, pasirenkamas dėvėti trumpas arba ilgas kostiumas. Hidrokostiumas padidina plūdrumą, kuris palengvina plaukimą ant paviršiaus, bet apsunkina nardymą. Norėdami kompensuoti šį efektą, narai naudojasi diržu su svarmenimis.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]