Palydovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Saturno gamtiniai palydovai Dionė ir Enceladas

Palydovas – bet koks gamtinis objektas, tam tikra orbita skriejantis apie kitą už save didesnį (astronominį) objektą – mėnuliai, kometos, asteroidai, žvaigždės ar galaktikos.

Saulės sistemoje yra šešios planetarinės palydovų sistemos, turinčios 205 žinomus gamtinius palydovus.

Skirstymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anksčiau palydovai buvo skirstomi į gamtinius ir dirbtinius:

  • Gamtiniai – mėnuliai, kometos, asteroidai, žvaigždė ar galaktikos,
  • Dirbtiniai – žmogaus į palydovo orbitą paleisti kūnai (paprastai – kosminės stotys, ryšio įrenginiai ir pan.).

Gamtiniai palydovai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dabar kalbant apie palydovus dažniausiai turima galvoje mėnuliai – planetų palydovai (pvz., Žemės Mėnulis yra Žemės palydovas). Tačiau palydovo sąvoka yra santykinė. Planeta savo ruožtu yra žvaigždės palydovas. Palydovu gali būti ir dvinarės ar sudėtingesnės žvaigždžių sistemos dalis – mažesnės masės žvaigždė arba mažesnės masės galaktika, skriejanti apie masyvesnę.

Dauguma palydovų skrieja arti planetos pusiaujo plokštumos. Jų elipsines orbitas trikdo planetos nesferiškumas, kiti palydovai, žiedai, Saulė. Dauguma palydovų skrieja aplink planetas ta pačia kryptimi, kuria planetos skrieja aplink žvaigždę. Atvirkščia kryptimi skrieja dažniausiai maži ir nutolę palydovai (tokiais gali būti kadaise planetų traukos paveikti asteroidai). Daugumos didesnių ir artimesnių planetų palydovų apsisukimo apie ašį ir apskriejimo aplink planetą periodai sutampa – jie skrieja atsigręžę į planetą visada ta pačia puse.[1] Palydovus taip suktis privertė planetos traukos potvyninės jėgos. Dėl šių jėgų palydovų nebūna labai arti planetos ir jie neturi savų palydovų.[1]

Dirbtiniai palydovai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Dirbtinis palydovas.

Dirbtiniai palydovai gali būti labai įvairūs. Paprasčiausiu dirbtiniu palydovu tampa bet koks kietas kūnas, atsidūręs orbitoje (pvz., nuo kosminės stoties atsiskyrusi detalė, tarkime, varžtas). Tačiau paprastai dirbtiniais palydovais laikomi specialiai į orbitą paleisti įtaisai, o „netyčiniai“ palydovai laikomi kosmoso šiukšlėmis (taršos forma).

Vikižodynas
Laisvajame žodyne yra terminas palydovas

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 1,0 1,1 Palydovas. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XVII (On-Peri). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2010