Palma Vecchio

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Palma Vyresnysis)
Palmos Vyresniojo Šv. Barboros poliptikas (apie 1525, Santa Maria Formosa, Venecija)

Palma Vyresnysis (it. Palma Vecchio, tikr. Jacopo Negretti, apie 14801528) – italų renesanso dailininkas, priskiriamas Venecijos dailės mokyklai.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Jacopo Negretti (kitaip Jacopo Palma) gimė Serinos miestelyje prie Bergamo apie 1480 m. Beveik nieko nežinoma apie jo jaunystės metus. Manoma, kad jis mokėsi Bergame pas dailininką Andrea Previtali. Apie 1510 m. jis dokumentuotas Venecijoje, kur, spėjama, mokėsi pas Džovanį Belinį. Taip pat ėmė pavyzdį iš Džordžonės ir Ticiano. Manoma, kad vėliau jis galėjo būti ir Ticiano mokiniu.

Apie 1513 m. dailininkas pradėjo vadintis Palma. Vėliau, kad atskirti nuo jo sūnėno (taip pat Palmos), jis buvo pramintas Palma Vecchio (Palma Vyresniuoju). Palmos Vyresniojo asmeniniai gyvenimo faktai menkai žinomi, paveikslų chronologija tik spėjama, kadangi jis jų nepasirašinėdavo ir nedatuodavo. Jo darbuose jaučiama Džovanio Belinio įtaka. Giorgio Vasari parašė, kad jis kruopščiai derino spalvų harmonijas. Tai, tikriausiai, ir yra svarbiausias Palmos Vyresniojo, kaip dailininko, pasiekimas. Jo darbai pasižymi silpnu piešiniu ir bendrai panašūs į Ticiano. „Šviesiaplaukės moters portretas“ (apie 1520) beveik replikuoja ankstesnį Ticiano garsųjį šedevrą „Florą“, o „Nimfa“ – Džordžonės „Miegančią Venerą“. Palma Vyresnysis, manoma, kad sėkmingai konkuravo su Lorencu Lotu Venecijoje ir Bergame, tačiau tai nesutrukdė dailininkams tapti draugais. Svarbiausiu Palmos darbu įvardijamas Šv. Barborą vaizduojantis poliptikas Venecijos Santa Maria Formosa bažnyčioje.

Palma Vyresnysis mirė 1528 m. Venecijoje, palaidotas San Gregorio bažnyčioje. Jis nebuvo vedęs. Dailininkas Palma Jaunesnysis buvo antros kartos sūnėnas.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]