Palermo akmuo

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Palermo akmuo

Palermo akmuoSenovės Egipto akmeninės stelos, sukurtos apie 2350 m. pr. m. e., didžiausia dalis iš šešių. Pavadinta Palermo miesto Italijoje vardu, kuriame saugoma nuo 1877 m. Paprastai „Palermo akmeniu“ vadinamos visos stelos dalys. Palermo akmuo yra vienas iš pagrindinių informacijos šaltinių apie III tūkstantmečio pr. m. e. Senovės Egipto istoriją.

Juodo bazalto akmeninė stela buvo sukurta Senovės Egipto 5-osios dinastijos pabaigoje apie 2350 m. pr. m. e. Manoma, kad ji buvo 2,1 m aukščio ir 60 cm pločio. Palermo akmens matmenys: 43,5 cm aukštis, 25 cm plotis ir 5,1−6,5 cm storis. Kiti stelos fragmentai yra Kairo Egipto muziejuje ir vienas Petrie muziejuje Londone.

Stela buvo išrašyta hieroglifais iš abiejų pusių. Viršutinėje eilutėje išvardinti priešdinastinio laikotarpio karaliai (tikėtina, kai kurie jų pramanyti). Kitose eilutėse einant žemyn išvardinti Senovės Egipto karaliai, pradedant pirmuoju 1-os dinastijos karaliumi Aha iki 5-os dinastijos karaliaus Neferirkarės (vėlesni įrašai neišliko). Tai yra Egipto istorijos analai, apimantys apie 2950−2535 m. pr. m. e. laikotarpį. Kiekvieniems metams skirtas stačiakampis laukelis, kuriame pažymėtas kuris nors reikšmingas tų metų įvykis, pavyzdžiui, Nilo upės lygis, galvijų skaičius.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Annette Imhausen. Mathematics in Ancient Egypt: A Contextual History. Princeton University Press, 2016, p. 43−45
  • Encyclopaedia Britannica