Pakistaniečiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Pakistaniečiai
Pakistaniečiai ~1990 m.
Pakistaniečiai ~1990 m.
Gyventojų skaičius >240 mln.
Populiacija šalyse Pakistano vėliava Pakistanas: 233 mln.[1]
Saudo Arabijos vėliava Saudo Arabija: ~2,6 mln.[2]
Jungtinių Arabų Emyratų vėliava JAE: ~1,5 mln.[3]
Didžiosios Britanijos vėliava Didžioji Britanija: 1,2 mln.[4]
Jungtinių Amerikos Valstijų vėliava JAV: 0,5 mln.[5]
Omano vėliava Omanas: 0,2 mln.[6]
Kanados vėliava Kanada: 0,2 mln.[7]
Kalba (-os) urdu, anglų, pandžabų, puštūnų, sindhų ir kt.
Vėliava
Religijos daugiausia islamas (sunizmas)
Giminingos etninės grupės pandžabai, sindhai, puštūnai, beludžiai, kašmyrai, šinai ir kt.; indai (ypač musulmonai)
Vikiteka: Pakistaniečiai

Pakistaniečiai (urd. پاكِستانى قوم = Pākistānī Qaum) – žmonės, kilę iš Pakistano valstybės bei jos gyventojai. Pakistaniečių naciją sudaro įvairios etninės tautos, iš kurių didžiausios – pandžabai (~45 %), puštūnai (16 %), sindhai (14 %), beludžiai (5 %), kašmyrai, saraikiai, šinai ir kt.[8] Atskira subgrupė – muhadžirai: išeiviai musulmonai iš Indijos. Gausi pakistaniečių diaspora gyvena užsienyje – Persų įlankos šalyse, Jungtinėje Karalystėje, JAV, Kanadoje, Italijoje, Ispanijoje, Australijoje, Vokietijoje ir kitur. Kaip pagrindines susišnekėjimo kalbas vartoja urdu bei anglų, taip pat tautines kalbas – pandžabų, puštūnų, sindhų, beludžių ir kt. >96 % pakistaniečių yra musulmonai (~80–90 % sunitai), yra krikščionių, hinduistų, achmadijos išpažinėjų, sikhų.

Pakistaniečių nacija susiklostė iš Britų Indijos vakarinėse teritorijose gyvenusios musulmonų daugumos. Nuo X–XIII a. prasidėjusių musulmonų antpuolių iš šiaurės vakarų bei įsigalėjus musulmoniškoms valstybėms (pirmiausia, Mogulų imperijai) vietinės indiškos ir kalnų tautos islamizuotos. Dėl ankstyvos islamo įtakos Pakistane susidarė stipri islamiška tapatybė, priešingai nei vėliau islamo paveiktose Pietų Azijos srityse.[9] 1947 m. Britų Indijai iškovojus nepriklausomybę, hinduistų dominuojama Indija ir musulmoniškas Pakistanas atsiskyrė – ėmė formuotis šiuolaikiniai pakistaniečiai.

Kultūriškai artimi kitiems Pietų Azijos gyventojams – tradicinė apranga šalvar kamiz (tiek vyrų, tiek moterų dėvima laisva marška su kelnėmis),[10] vyrai dėvi liemenes, šervanius, nešioja turbanus, takijas, atskiros tautose populiarios kurtos, dhočiai, lungiai, tarp moterų – čoliai, sariai,[11] religingesnėse šeimose galvą ar veidą dengia hidžabais, burkomis, nikabais. Gausi muzikinė tradicija, kuri dažnai glaudžiai susijusi su sufijų religinėmis praktikomis (pvz., kavalis), išlikę liaudies šokiai bei muzika, šiuolaikinės popmuzikos variacijos, susietos su tradicija (pvz., bhangra, filmi, sufijų rokas ir kt.). Tradiciniai verslai – gyvulininkystė (avys, galvijai, ožkos), žemdirbystė, amatai (kilimų audimas, kalyba, automobilių puošyba).

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]