Pagoniškasis metalas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Pagan metal)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
 *  Sunkiojo metalo muzikos stiliai  * 
 *  Juodasis metalas  * 
 *  Mirties metalas  * 
 *  Lemties metalas  * 
 *  Folklorinis metalas  * 
 *  Gotikinis metalas  * 
 *  Simfoninis metalas  * 
 *  Metalkoras  * 
 *  Nu metalas  * 
 *  Pop metalas  * 
 *  Jėgos metalas  * 
 *  Progresyvusis metalas  * 
 *  Greitasis metalas  * 
 *  Trankusis metalas  * 

Pagoniškasis metalas (angl. Pagan metal) – metalo muzikos atšaka, kuriai būdingi kūriniai apie „pagonybę“, senovės istoriją, mitologiją, epus, karus. Dažnai naudojami senoviniai, neįprasti muzikos instrumentai, dainuojama senovinėmis kalbomis. Pagoniškas metalas artimai susijęs su folkoriniu ir vikingų metalu.

Pagoniškasis metalas visų pirma išskiriamas pagal savo ideologiją, o ne muziką. Muzikiniu požiūriu pagoniškojo metalo grupės gali būti klasifikuojamos kaip folklorinio, juodojo, lemties, death metalo grupės.

Pagoniškų motyvų būta dar Led Zeppelin, Manowar dainose, tačiau pagoniška tematika metalo kūriniuose ypač išryškėjo per pastaruosius du dešimtmečius.

Pagoniškaiss metalas dėl savo ideologijos neretai siejamas su rasizmu, neonacionalizmu, nors dauguma grupių nuo to atsiriboja.

Paganoniškasis metalas labiausiai paplitęs Rytų Europoje, Skandinavijoje. Šio stiliaus pavyzdžiai yra tokios grupės kaip Bathory, Finntroll, Eluveitie, Arkona, Temnozor, Ensiferum, Korpiklaani, Turisas, Týr, Tenochtitlan, Welicoruss ir kt. Lietuvoje žymiausi pagoniškieji metalistai yra Obtest, kitos mažiau žinomos grupės yra Andaja, Ha Lela, Angis, Zpoan Vtenz.