Pradžnia

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Paññā)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Budizmas

Pradžnia, įžvalgioji išmintis ar tiesiog išmintis (skr. प्रज्ञा = IAST: prajñā, pali पञ्ञा = paññā) dar gali būti verčiama kaip „teisingas supratimas“, „įžvalgumas“, „gilus supratingumas“, „išmanymas (kaip daryti)“. Budizme šiuo terminu išskiriama ypatinga išmintis, kurios pagrindas yra tiesioginis esminių tiesų įsisąmoninimas: Keturių tauriųjų tiesų, laikinumo, sąlygotosios kilmės, nesavastingumo, tuštumos ir t.t Pradžnia, ta įžvalgioji išmintis, yra tokia išmintis, kuri leidžia išdildyti vargus bei bėdas ir viską matyti atbudusiu, arba nušvitusiu, protu.

Pradžnia Pali kanone[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pali kanone pradžnia (paññā) apibrėžiama pakankamai įvairiai, tačiau pagrindinis akcentas yra skiriamas giliai įžvalgai į tris būties bruožus (laikinumą, kančią ir nesavastingumą) ir Keturias tauriąsias tiesas.

Pagal Budhaghošą[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagal Budhaghošą pradžnios paskirtis yra „panaikinti neišmanymo tamsą“, tad išmintis reiškiasi kaip „ne neišmanymas“. Betarpiška pradžnios priežastis yra gili įžvalga.

Pradžniaparamitos sūtros[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradžniaparamitos (prajñāpāramitā) sūtrose, kaip Širdies sūtra, pradžnia apibūdinama kaip visų aukščiausia, neprilygstama.

Kaip tobulybė (paramita)[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pradžnia yra ketvirtoji dorybė Theravados dorybių linijoje ir šeštoji paramita iš šešių Mahajanos paramitų.