PVC vamzdis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

PVC vamzdis (PVC – polivinilchoridas trump.) – plastikinis vamzdis, naudojamas lauko ir statinių vidaus sistemose. Gali būti skirtas dujoms, buitinėms nuotekoms, požeminiam, lietaus ir drenažo vandeniui transportuoti.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

PVC, kaip medžiaga, buvo išrasta 1835 m., tačiau pirmoji galutinė vinilchlorido ataskaita buvo pristatyta tik po 35 m. Tuo metu buvo pranešta, kad medžiaga yra kieta, balto atspalvio ir gali būti šildoma nesukeliant pakitimų iki 130 °C. PVC daugelį metų išliko tik kaip laboratorijos eksperimentas, tačiau medžiagos savybės paskatino mokslininkus apsvarstyti PVC taikymą tose srityse, kuriose pageidaujamas atsparumas ir ilgaamžiškumas. 1912 m. Vokietijoje buvo pradėti pirmieji pramoniniai bandymai. Iki 1932 m. jau buvo pagaminti pirmieji vamzdžiai iš PVC kopolimero. Šie ankstyvieji PVC vamzdžiai buvo laikomi tinkamais geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemose dėl jų cheminio atsparumo, kvapo ir sklandaus vidinio paviršiaus. Tačiau gaminimo procesas buvo prastai pritaikytas PVC gavybai, todėl produktai dažnai buvo abejotinos kokybės. Nepaisant to, 1936-1941 m. centrinėje Vokietijoje įrengtos 400 gyvenamųjų namų patalpos, padengti įvairūs testavimo vamzdynai. Sėkmingų tyrimų dėka, nuo 1970 m. PVC vamzdžiai pradėjo konkuruoti su tradiciniais produktais daugelyje pagrindinių rinkų, tokių kaip: dujų ir vandens paskirstymas, kanalizacija, drenažas ir kt.

PVC vamzdžio savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • didelis atsparumas cheminių junginių poveikiui;
  • atsparumas klaidžiojančioms srovėms (nelaidūs);
  • mažas svoris lyginant su metaliniais vamzdžiais;
  • lygi vidinė vamzdžio sienelė;
  • mikrobiologinis atsparumas;
  • mažas atsparumas smūgiams;
  • mažas atsparumas karščiui ir šalčiui;
  • mažas atsparumas UV spinduliams.

PVC vamzdžio klasės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

PVC vamzdžio darbines savybes nusako tik vamzdžio stiprumo klasė. Stiprumo klasė yra nurodoma ant paties vamzdžio ir žymima SN4 arba SN8 (skaičius 4 arba 8 kN/m² nurodo vamzdžio stiprumą). Vamzdžio stiprumo faktorius parenkamas atsižvelgiant į vamzdžio užpylimo sluoksnio aukštį. T.y. esant užpylimo sluoksnio aukščiui nuo 0,8 m iki 6,0 m - naudojamas ne žemesnės kaip 4 kN/m² stiprumo klasės vamzdis, jei užpylimo sluoksnio aukštis iki 0,8 m ir daugiau kaip 6,0 m - naudojami ne žemesnės kaip 8 kN/m² stiprumo klasės vamzdis. PVC vamzdžio sistemos sandarumą apjungia sandarinimo žiedas. PVC vamzdžio sistemoje yra montuojami dviejų tipų sandarinimo žiedai: 1) guminis (tradicinis) sandarinimo žiedas – pritaikytas savitakinės nuotekų sistemos darbo sąlygoms, kuomet slėgis vamzdyje yra pastovus; 2) jungtinis sandarinimo žiedas – sudarytas iš tvirtinimo žiedo ir guminės tarpinės, pritaikytas slėgio šuoliams ir susidarančiam vakuumui.