Ossy Renardy

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ossy Renardy (1920 m. balandžio 26 d. Vienoje, Austrija1953 m. gruodžio 3 d. Tres Piedras vietovėje (prie Santa Fė), JAV) – Austrijos ir JAV smuikininkas virtuozas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė ir augo Vienos padavėjų šeimoje kaip Oskar'as Reiss'as. Pirmuoju muzikos mokytoju buvo garsusis smuikininkas Theodor'as Paschkus. Labai anksti pasireiškė neeiliniai muzikiniai gabumai, būdamas trylikos metų jau dalyvavo gastrolinėje kelionėje po Italiją. Po jos nusprendė pakeisti savo vardą į italams labiau priimtiną Ossy Renardy.[1] Nepaisant jauno amžiaus ryžosi pradėti profesinę koncertinę veiklą. Grįžo į Italiją ir Milane grojo Victor'o de Sabata vadovaujamame orkestre.

1935 m. išvyko į pirmąjį savąją koncerinę kelionę po Baltijos šalis, Skandinaviją, Olandiją, Austriją, Prancūziją ir Italiją.[2][3] Kelionėje jį lydėjo dirigentas ir pianistas Valteris Tausigas. Kaune muzikantai koncertavo Radiofone, Valstybės teatre ir Vasaros teatre (parke greta dabartinio Muzikinio teatro (tuomečio Valstybės teatro)).[4]

Austrijoje įsigalint nacistinėms nuotaikoms, 1937 m. Ossy Renardy persikėlė gyventi į Didžiąją Britaniją, o vėliau – į JAV. Nuo 1938 m. gyveno ir koncertavo Niujorke. Prasidėjus Antrajam pasauliniams karui įsidarbino amerikiečių kariuomenę aptarnaujančioje organizacijoje USO, 1942 m. įgijo JAV pilietybę.[5] Karo metu kariškiams surengė 490 koncertų. Pokaryje, nuo 1947 m. vėl pradėjo intensyviai koncertuoti. 1949 m. vedė Suzette Guttwirth, su kuria susipažino dar gyvendamas Vienoje.

Žuvo susidūrus automobiliams, pakeliui į savo koncertą Monte Vista mieste Kolorado valstijoje. Išliko gausi smuikininko diskografija.[6][7][8]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]