Orangutaniniai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Ponginae

Borneo orangutanas (Pongo pygmaeus)
ėdantis riešutinės kokosopalmės vaisių
(Saravakas)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Chordiniai
( Chordata)
Klasė: Žinduoliai
( Mammalia)
Būrys: Primatai
( Primates)
Infrabūrys: Beždžionės
( Simiiformes)
Antšeimis: Žmogbeždžionės
( Hominoidea)
Šeima: Hominidai
( Hominidae)
Pošeimis: Orangutaniniai
( Ponginae)
Binomas
Ponginae
Elliot, 1913

Orangutaniniai (Ponginae) – primatų (Primates) būrio pošeimis. Seniau tai buvo labai plačiai Eurazijoje išplytusios įvairios genčių rūšys, bet iki mūsų laikų išliko tik viena gentis ir joje 3 rūšys, tai Borneo orangutanai, Sumatriniai orangutanai ir Tapanulio orangutanai.

Orangutaninių (Ponginae) pošeimio evoliucija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmosios orangutaninių gentys, tokios kaip Sivapithecus, Khoratpithecus pasirodė mioceno epochoje, tai yra 6 ar 7 milijonus metų prieš pirmus jų įrodymus Pietryčių Azijoje ir pietinėje Kinijoje iš pleistoceno epochos.

Labiausiai iš fosilijų žinoma Sivapithecus gentis, susidedanti iš keleto rūšių datuojamų nuo 12,5 milijono iki 8,5 milijonų metų. Jie skiriasi nuo kitų orangutanų pagal dantų išsidėstymą ir pokranialinę morfologiją.

Orangutaninių (Ponginae) pošeimio matmenys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šiame paveikslėlyje žmogaus (Homo sapiens) vyro esančio 1,8 m aukščio palyginimas su stovinčiu Gigantopithecus blacki esančiu kairėje ir su Gigantopithecus giganteus esančiu dešinėje.

Orangutaninių pošeimyje yra gyvavusi Gigantopithecus blacki rūšis, kuri tarp visų primatų (Primates) rūšių buvo stambiausia, tai yra buvusi tris-keturis kartus sunkesnė už gorilas (Gorilla), ar septynis-aštuonis kartus sunkesnis už iki dabar išlikusius jiems artimus orangutanus (Pongo). Remiantis fosilijomis, patino kūno aukštis buvo iki 3 m, kartais teigiama iki 4 m, o sverdavo 540–600 kg, išskėstų į šonus dviejų rankų, įskaitant pirštus, skersmuo siekė virš 3,6 m. Bet kiti tyrinėtojai ginčija, kad Gigantopithecus blacki buvo mažesni – 1,8–2 m aukščio ir 180–300 kg svorio.

Orangutaninių (Ponginae) pošeimio klasifikacija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kryželiu (†) pažymėtos išnykusios tribos, gentys ir rūšys: