Kartą Amerikoje

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Once Upon a Time in America)
Kartą Amerikoje

PavadinimasOnce Upon a Time
In America
Kilmės šalis JAV
Italija
RežisieriusSergio Leone
Scenaristas (-ai)Leonardo Benvenuti
Pier De Bernardi
Enrico Medioli
Franco Arcalli
Franco Ferrini
Sergio Leone
KompozitoriusEnnio Morricone
VaidinaRobert De Niro
James Woods
Elizabeth McGovern
Burt Young
Joe Pesci
William Forsythe
Olga Karlatos
Jennifer Connelly
Metai1984
Žanrastrileris, drama
Trukmė250 min. (režisieriaus versija}
229 min. (versija Europai)
139 min. (versija JAV)
Kalbaanglų
Biudžetas30 mln. JAV dol.
Pajamos5,5 mln. JAV dol.[1]
IMDb įrašas

Kartą Amerikoje (angl. Once Upon a Time In America) – 1984 m. epinis kriminalinis filmas. Paskutinis režisieriaus Sergio Leone filmas. Juosta laikoma vienu geriausiu filmų apie gangsterius pavyzdžiu ir patenka tarp 100 geriausių visų laikų filmų pagal IMDB svetainės duomenis.

Kartu su filmais „Sauja dinamito“ ir „Kartą Laukiniuose Vakaruose“ juosta sudaro vadinamąją režisieriaus amerikietiškąją trilogiją. Dėl šios Leone netgi atsisakė galimybės režisuoti filmą „Krikštatėvis“.[2][3]

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Filme pasakojama Niujorko žydų kvartalo draugų istorija, prasidedanti XX amžiaus 3 dešimtmetyje ir pasibaigianti 7 dešimtmečio gale. Filmo eiga nėra chronologinė, dabarties įvykiai keičiasi su praeities atsiminimais.

Ketvertas draugų suburia gaują, kuri užsiima smulkiais nusikaltimais, tačiau nori paskiekti kur kas daugiau. Pagrindiniai organizatoriai yra Makaronas ir Maksas, abu įsimylėję merginą vardu Deborą.

Jie sugalvoja kaip padėti kontrabandininkams iš upės iškelti nuskandintą krovinį, tačiau po kurio laiko atsiduria skersai kelio gangsteriui Bagsiui. Po kelių susidūrimų Makaronas nuduria Bagsį peilių, taip pat ir juos bandžiusį išskirti policininką, dėl ko atsiduria kalėjime.

Praeina 10 metų, Makaronas išeina į laisvę. Šalyje veikia sausasis įstatymas ir Maksas vadovauja alkoholio kontrabandai. Jie tampa įtakingi, į juos pagalos kreipiasi politikai, o gauja vis labiau klesti. Sausasis įstatymas atšaukiamas ir, ieškodamas naujos veiklos sferos, Maksas nusprendžia apiplėšti banką. Bandydamas apsaugoti draugus nuo tokios savižudiškos idėjos, Makaronas praneša apie planuojamą pervežti alkoholio kontrabandą policijai ir kitą dieną laikraštyje perskaito, kad jo draugai žuvo. Netrukus jo pradeda ieškoti kiti gangsteriai ir jis sėda į pirmą pasitaikiusį autobusą, kad dingtų iš miesto.

Praeina 35 metai ir Makaronas grįžta į Niujorką. Čia jis sužino, kad Maksas ir kad jis yra jo naujausios „užduoties“ užsakovas...

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Robert De Niro – Makaronas
  • Scott Tiler – Makaronas jaunystėje
  • James Woods – Maksas
  • Rusty Jacobs – Maksas jaunystėje
  • Elizabeth McGowern – Debora
  • Jennifer Connelly – Debora jaunystėje
  • Treat Williams – Džimis O‘Donelis
  • Tuesday Weld – Kerol
  • Burt Young – Džo
  • Joe Pesci – Frenkis
  • Olga Karlatos
  • James Russo
  • Richard Wright
  • James Hayden

Kadangi pasiruošimo filmo kūrimui darbai vyko beveik dešimtmetį, galimi vaidmenų atlikėjai nuolat keitėsi: 1975 m. Makso vaidmuo buvo numatytas prancūzų aktoriams Gérard Depardieu (Maksas jaunystėje) ir Jean Gabin (suaugęs Maksas) – Depardieu netgi buvo pasiryžęs išmokti anglų kalbą su Bruklino akcentu. Vėliau kandidatais į šį vaidmenį buvo tokie aktoriai kaip Dustin Hoffman, Jon Voight, Harvey Keitel, John Malkovich ir James Belushi.

Pagrindinio gangsterio, pravarde Makaronas, vaidmuo turėjo atitekti Richard Dreyfuss (jaunystėje) ir James Cagney (suaugęs Makaronas). 1980 m. Makarono vaidmuo jau buvo numanomas skirti Tom Berenger ir Paul Newman.

1981 m. aktorei Brook Shields buvo pasiūlytas Deboros vaidmuo, tačiau kadangi filmavimas buvo nukeltas, vaidmuo vėliau atiteko Elizabeth McGowern. Jennifer Connelly, suvaidinusiai Deborą jaunystėje, tai buvo debiutinis vaidmuo kine.

Joe Pesci buvo tarp kandidatų vaidinti Maksą, tačiau vėliau gavo mažesnį vaidmenį, daugiausia dėl savo draugystės su De Niro.

Claudia Cardinale, vaidinusi Leone filme „Kartą Laukiniuose Vakaruose“, norėjo šiame filme atlikti Kerol vaidmenį, tačiau režisierius nusprendė, kad ji neatrodo kaip tikra niujorkietė.

Kūrimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Filmo pagrindas yra buvusio gangsterio ir policijos informatoriaus Harry Grey atsiminimų knyga „The Hoods“, kurią Leone perskaitė dar 7 dešimtmetyje. Filmuodamas juostą „Kartą Laukiniuose Vakaruose“, jis ėmė ieškoti galimybių susitikti su knygos autoriumi. Kadangi pastarajam patiko Leone filmai, jiedu susitiko keletą kartų ir Leone bandė perprasti buvusio gangsterio požiūrį į to laikotarpio Ameriką.

Juosta buvo filmuojama 1982 m. birželį – 1983 m. balandį Niujorke. Tai buvo pirmas Leone filmas po beveik 14 metų pertraukos.

Baigus darbą, režisierius turėjo daugiau kaip 8 valandas filmuotos medžiagos. Sutrumpines ją iki 6 valandų, Leone norėjo filmą išleisti 2 dalių po 3 valandas trukmės kiekvieną, tačiau kino kompanija ir prodiuseriai atsisakė tokios idėjos, baimndamiesi, kad gali pasikartoti finansinė Bernardo Bertolucci epo „1900“ nesėkmė. Leone buvo priverstas sutrumpinti filmą iki 269 minučių, tačiau 1984 m. Kanų kino festivaliui ir platinimui Europoje juosta buvo dar kartą sutrumpinta iki 229 minučių.

Filmo debiutas įvyko Kanuose ir sulaukė 15 minučių trukusių ovacijų.[4][5]

JAV demonstruota versija buvo vos 139 minučių trukmės – be režisieriaus žinios ji buvo permontuota, perdarant filmą taip, kad veiksmas vyktų nuoseklia eiga, o ne atsiminimų forma, kaip originale. Filmas per pirmą savaitgalį surinko 2,4 milijono dolerių, viso – 5,3 milijono ir buvo didelė finansinė nesėkmė. Juosta drastiškai skyrėsi nuo Europoje rodomos versijos ir sulaukė įvairių vertinimų. Kuomet JAV tapo prieinama pilna filmo versija, tiek kritikai, tiek žiūrovai iš naujo įvertino filmo vertę ir kokybę: pvz., kritikas Gene Siskel filmo originalą pavadino geriausiu 1984 metų filmu, o sutrumpintą versiją – blogiausiu metų filmu.[6]

Muzika[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Muziką filmui sukūrė Ennio Morricone. Kadangi filmavimo darbai tęsėsi ilgą laiką, kompozitorius savo darbą baigė anksčiau negu buvo nufilmuotos kai kurios scenos. Kompozicija „Deborah Theme“ buvo parašyta kitam filmui, tačiau liko nepanaudota ir Leone ją pritaikė šiai juostai.

1984 m. buvo išleistas garso takelio albumas, o 1995 m. pasirodė pakartotina versija su anksčiau neskelbtais 4 kūriniais. Kai kurios filmo kompozijos yra vieni geriausiai žinomi kompozitoriaus kūriniai kino filmams.[7]

Pagrindiniai apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimas Kategorija Asmuo Rezultatas
Auksinis gaublys geriausias režisierius Sergio Leone Nominacija
geriausia muzika Ennio Morricone Nominacija
BAFTA geriausia muzika Ennio Morricone Laimėjo
geriausi kostiumai Gabriella Pescucci Laimėjo
geriausias režisierius Sergio Leone Nominacija
geriausia kinematografija Tonino Delli Colli Nominacija
geriausia antrojo plano aktorė Tuesday Weld Nominacija
David di Donatello geriausias užsienio režisierius Sergio Leone Nominacija
Nastro d'argento geriausias režisierius Sergio Leone Laimėjo
geriausia kinematografija Tonino Delli Colli Nominacija
geriausia scenografija Carlo Simi Laimėjo
geriausia muzika Ennio Morricone Laimėjo
geriausi specialieji efektai Laimėjo

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Once Upon a Time in America (1984)“. Boxofficemojo.com. Suarchyvuota iš originalo 2019-09-29. Nuoroda tikrinta 2019-10-22.
  2. Roger Fristoe. „Sergio Leone Profile“. Turner Classic Movies. Suarchyvuotas originalas liepos 16, 2014. Nuoroda tikrinta kovo 25, 2015.
  3. Lucia Bozzola. „Sergio Leone“. The New York Times. The New York Times Company. Suarchyvuota iš originalo July 16, 2014. Nuoroda tikrinta March 25, 2015.
  4. Hughes Crimewave: The Filmgoers' guide to the great crime movies p. 163.
  5. „Festival de Cannes: Once Upon a Time in America“. festival-cannes.com. Nuoroda tikrinta June 25, 2009.[neveikianti nuoroda]
  6. Siskel, Gene. „"Siskel and Ebert" Top Ten Films (1980–1998)“. Estate of Gene Siskel. Suarchyvuotas originalas February 23, 2010. Nuoroda tikrinta March 27, 2015.
  7. „Once Upon a Time in America [Special Edition] – Ennio Morricone“. AllMusic. All Media Network. Nuoroda tikrinta March 24, 2015.