Olof Dahlbeck

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Olof Dahlbeck
Gimė 1884 m.
Ljungbyhed, Švedija
Mirė 1930 m. spalio 11 d. (~46 metai)
Geteborgas, Švedija
Veikla aviacijos majoras, Švedijos ir Lietuvos aviacijos pradininkas, Švedijos karinio jūrų laivyno karininkas, vėliau – pramonininkas

Carl Olof (Olle) Dahlbeck (1884 m. Ljungbyhed, Švedijoje – 1930 m. spalio 11 d. Geteborge, Švedijoje[1]) – aviacijos majoras, Švedijos ir Lietuvos aviacijos pradininkas, Švedijos karinio jūrų laivyno karininkas, vėliau – pramonininkas.

Veikla Švedijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

C. O. Dahlbeckas, Švedijojos karinių jūrų laivyno karininkas, 1911 m. baigė „Farman“ aviacijos mokyklą Hendono mieste Jungtinėje Karalystėje ir rugsėjo 2 d.[2] įgijo piloto licenciją. Jis tapo trečiuoju Švedijos piliečiu, įgijusiu aviatoriaus licenciją. Mokytis skraidyti jis buvo išsiųstas po to, kai C. O. Dahlbecko uošvis Otto Emil Neumüller Švedijos Karališkajam laivynui padovanojo „Nyrop-Blériot“ lėktuvą su sąlyga, kad valstybė padengs lakūnų mokymosi išlaidas.

Pirmą skrydį O. Dahlbeckas Švedijoje atliko 1912 m. vasario 3 d. Tų pačių metų rugpjūčio 29 d. jis įsigijo privatų lėktuvą „Bristol Boxkite“, kurį naudojo kelionėms į Stokholmą.

C. O. Dahlbeckas pasiekė pirmuosius Švedijos skrydžio atstumo rekordus ir atliko pirmąjį spaudos pristatymo pristatymo skrydį šalies istorijoje, iš Stokholmo į Upsalą pristatęs 2000 „Dagens Nyheter" egzempliorių.

1914–1919 m. jis buvo Švedijos Karinių jūrų pajėgų oro pajėgų skraidymo mokyklos vadovas.

Baigęs karinę tarnybą Švedijoje ir Lietuvoje, nuo 1920 m. dirbo įvairiose pramonės įmonėse, nuo 1927 m. vadovavo rutulinių guolių gamybos įmonei „Skefko Ball Bearing Co.“, įsikūrusiai Lutone, Jungtinėje Karalystėje. Nuo 1929 m. buvo Švedijos pramonės ir prekybos rūmų Londone tarybos narys.

Tarnyba Lietuvos karinėje aviacijoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1919 m. pavasarį C. O. Dahlbeckas Lietuvos vyriausybės kvietimu atvyko į Lietuvą ir buvo paskirtas karinių oro pajėgų majoru ir aviacijos inspektoriumi.

Kartu su Lietuvos karo aviacijoje tarnavusiu britų majoru C. R. Carru buvo vienas Aviacijos mokyklos steigimo iniciatorių. Nesėkmingai siūlė įsteigti atskirą aviacijos mechanikų mokyklą.[3]

1919 m. gegužės–spalio mėnesiais, Nepriklausomybės kovų su bolševikais metu, vadovavo lėktuvų kovos būriui, buvo oro žvalgas.

1919 m. pabaigoje, prasidėjus nesutarimams su Aviacijos dalies vadovybe, jo tarnybos sutartis nebuvo pratęsta ir gruodžio 1 d. majoras C. O. Dahlbeckas buvo atleistas iš Lietuvos kariuomenės pasibaigus sutarčiai.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Svenska Dagbladet, 1930-11-12, p. 15
  2. 1911 Aviators Certificates - UK, https://www.gracesguide.co.uk/1911_Aviators_Certificates_-_UK
  3. 1919 m. rugpjūčio 20 d, Aviacijos dalies Inspektoriaus raportas Nr.8., LCVA, f.929, ap.l, b.333, l. 767