Olimpinis kongresas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Olimpinis kongresasTarptautinio olimpinio komiteto organizuojamas olimpinio judėjimo atstovų susirinkimas. Kaip patvirtinta Olimpinės chartijos 1 skirsnio 4 taisyklėje olimpinį kongresą organizuoja, nustato jo taisykles ir veiksmus olimpinio komiteto prezidentas.[1] Olimpinio kongreso susirinkimai neturi tikslaus reguliarumo. Kongresų datas nustato olimpinis komitetas.[2]

Nors olimpinio kongreso nutarimai yra konsultacinio pobūdžio, visos priimtos rekomendacijos turi būti formaliai patvirtintos olimpinio komiteto.

Pirmasis olimpinis kongresas buvo surengtas 1894 m. Paryžiuje. Šio kongreso metu buvo įkurtas tarptautinis olimpinis komitetas ir pradėta jo veikla. Taip pat šiame kongrese buvo sutarta atgaivinti šiuolaikines olimpines žaidynes.

Iki 1930 m. įvyko 8 olimpiniai kongresai, kuriuos svarstyti įvairūs klausimai dėl olimpinio judėjimo. 1930 m. Berlyne įvyko paskutinis kongresas prieš II pasaulinį karą. Po to buvo 40 metų olimpinių kongresų pertrauka iki 1973, kai įvyko dešimtasis kongresas Varnoje. 1981 m. įvyko kongresas Baden Badene, o 1994 m. Paryžiuje. Šiame kongrese dalyviai diskutavo apie aplinkos apsaugą.

2009 m. įvyko 13-tasis olimpinis kongresas Kopenhagoje. Šio kongreso metu diskutuota apie olimpinio judėjimo vaidmenį šiuolaikinėje visuomenėje.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]