Nonakordas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Nonakordas – nonos intervalo apimties akordas skaičiuojant nuo šaknies. Nonakordas yra išplėstinis akordas.

Dominantinis nonakordas ir mažorinis nonakordas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mažorinis nonakordas nuo C. Pirmos keturios natos užrašytos boso rakte.
Dominantinio nonakordo nuo C (C9) ir C tonikos trigarsio(mažorinio kvintakordo) su pridėtiniu 9-uoju gamos laipsniu (Cadd9) akordo palyginimas.

Dominantinis nonakordas yra dominantinis septakordas (dominantseptakordas) su nona. Mažorinis nonakordas, kaip išplėstinis akordas, atvirkščiai – dažniausiai sudaromas iš mažorinio septakordo kartu su pagrindine kvintakordo struktūra. Taigi, pavyzdžiui, akordas Cmaj9 yra sudarytas iš natų do, mi, sol, si ir re (kadangi re yra taip pat ir 9 gamos laipsnis, jis pridedamas). Kai prieš simbolį „9“ nėra žodžio „mažorinis“ arba „maj“, vadinasi tai bus dominantinis nonakordas. Pavyzdžiui, akordas C9 susidaro iš natų do, mi, sol, si bemol ir re. Nona dažnai yra chromatiškai pakeista pustoniu apačion arba viršun tam, kad sukurtų daugiau įtampos arba disonanso.

Praktikoje dažniausiai atrandami nonakordai sudaryti iš šaknies (1-o), 3-io, 7-o ir 9-as gamos laipsnio, kai 5-asis yra „tipiškai praleidžiamas“. Taip pat dažnai pasitaiko, kad 9-as ir 7-as laipsniai nusileidžia žemyn oktava.

Dominantinis minorinis nonakordas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dominantinis minorinis nonakordas nuo C

Dominantinis minorinis nonakordas susidaro iš didžiosios tercijos (D3), grynosios kvintos (gr5), mažosios septimos (m7) ir mažosios nonos intervalų skaičiuojant nuo šaknies. Pavyzdžiui nuo natos do (C), natų išsidėstymas būtų toks: do(C), mi(E), sol(G), si bemol(B♭), re bemol (D♭) Džiazo ir populiariosios muzikos žymėjime šis akordas žinomas kaip C7b9.

Minorinis nonakordas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Minorinis nonakordas nuo C

Minorinis nonakordas grojamas su 3 ir 7 pažemintais (angl. flattened) vienu pustoniu gamos laipsniais. Jis susidaro kaip minorinis septakordas (žr. septakordas) plius didžiosios tercijos (D3) intervalas, t. y. didžioji nona skaičiuojant nuo šaknies arba prie 1-ojo gamos laipsnio pridėjus toną. Šis akordas yra užrašomas Cm9(nuo do natos). Šis akordas skamba labiau bliuziškai, todėl puikiai dera su dominantinio nonakordu.

6/9 akordas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

6/9 yra akordas iš penkių natų, kur mažorinis kvintakordas yra išplėstas su 6 ir 9 gamos laipsniais virš šaknies, bet be 7-ojo g.l., taigi nuo do natos akordas C6/9 bus do(C), mi(E), sol(G), la(A) ir re(D). Tai nėra akordas reikalaujantis sprendimo ir jis laikomas galinčiu pakeisti toniką džiaze. Akordo sudedamosios natos taip pat sudaro ir vadinamąją mažorinę pentatoniką(angl. pentatonic scale).