Nicolaes Maes

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nikolas Masas (ol. Nicolaes Maes, 1634 m., Dordrechtas, Nyderlandai – 1693 m. lapkričio 24 d., Amsterdamas) – XVII a. Nyderlandų žanrinių scenų tapytojas ir portretistas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nikolas Masas gimė 1634 m. Dordrechte. Jo tėvas buvo pasiturintis muilo gamintojas ir pirklys. Iš pradžių Masas mokėsi gimtajame mieste piešti ir dailininko mokslus užbaigė apie 1650 m. atvykęs į Amsterdamą pas Rembrantą. Rembranto įtaka Maso kūryboje pasireiškia chiaroscuro valdyme ir temų parinkime. Pavyzdžiui, paveiksle „Besimeldžianti sena moteris“. 1653 m. Masas grįžo į Dordrechtą, kur vedė našlę Adriana Browers ir gyveno mieste iki 1673 m. Nikolas Masas susilaukė trijų vaikų (vienas mirė vaikystėje). Nikolo Maso produktyviausias kūrybinis laikotarpis datuojamas apie 1656 m., kai jis vietoje ankstyvųjų pamėgtų žanrinių scenų pradėjo labiau tapyti portretus.

Po 1660 m. Rembranto įtaką Maso kūryboje pradėjo persverti flamandų dailės įtaka (Antonis van Deikas), rudus tonus šešėliuose pradėjo keisti šaltesni pilki ir juodi. Gali būti, kad apie šio dešimtmečio vidurį Masas lankėsi Antverpene, Flandrijoje. Pasak Houbraken, stiliaus pasikeitimą lėmė jaunų damų užsakovių skonis. Vėlyvieji Maso portretai taip skiriasi nuo ankstyvųjų žanrinių scenų, kad esą sunku patikėti, kad paveikslus tapė tas pats dailininkas. Buvo atsiradusi legenda apie kitą „Masą iš Briuselio“. Dailininkas netgi ženkliai pakeitė savo parašą ant paveikslų. Nuo 1673 m. iki mirties 1693 m. lapkričio 24 d. Nikolas Masas gyveno Amsterdame. Maso interjero scenų vaizdavimas atviro kambario erdve, o ne uždaro trijų sienų kambario, padarė įtakos Jan Vermeer ir Pieter de Hooch dailei. Jo pasekėjais buvo Reinier Covijn ir Cornelis Bisschop.

Garsesniais Nikolo Maso paveikslais minimi: „Moteris lange“, „Besimeldžianti sena moteris“ (abu Amsterdamo valstybiniame muziejuje), „Neklaužada berniukas būgnininkas“ (Thyssen-Bornemisza muziejus), „Užmigusi tarnaitė“ (Londono nacionalinė galerija), visi sukurti apie 1654−1656 metus. Vėlyvuoju laikotarpiu Masas sukūrė Amsterdamo chirurgų gildijos vyresniųjų grupinį portretą pagal Franso Halso ir Rembranto tradiciją.

Darbų galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]