Ničiren

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ničiren budizmas)
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Budizmas

Ničiren (jap. 日蓮宗) – Japonijoje susiklosčiusi budistinė mokykla, priklausanti Mahajanos atšakai. Ją XIII a. Tendai mokyklos mokymo pagrindais sukūrė vienuolis Ničirenas.

Šis mokymas paplito Kamakura laikotarpiu. Jo autorius Ničirenas išaukštino Lotoso sūtros svarbą ir teigė, kad tik jos skaitymas ir garbinimas gali atnešti šlovę Japonijai ir jos žmonėms. Tam jis siūlė daimoku praktiką – mantros Namu Myōhō Renge Kyō (南無妙法蓮華経 – „Šlovė Lotoso sūtrai, teikiančiai Dharmą“). Remdamasis šia sūtra jis teigė, kad visuose žmonėse yra Budos prigimtis, todėl nušvitimą galima visiems pasiekti čia ir dabar. Ničiren, priešingai nei kitos budistinės mokyklos, vykdo labai aktyvią misionierišką veiklą ir tiki, kad kuo didesnis būsiąs adeptų skaičius, tuo daugiau laimės ir taikos būsią pasaulyje.

Priešingai nei tantrinė Šingon mokykla, kuri labiau susijusi su diduomene, ar samurajų išpažinta Rindzai, Ničiren kaip ir Tyrosios Žemės budizmas buvo nukreipti į paprastus žmones, kuriems siūlė nesudėtingą, dorovingu elgesiu, malda ir dievybių garbinimu pagrįstą mokymą.