Nemira Masiulytė-Stapleton

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Nemira Masiulytė-Stapleton (1946 m. spalio 2 d. Regensburge, Vokietijoje) – pianistė, mokytoja ir chorvedė.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Dar vaikystėje pradėjo mokytis skambinti fortepijonu ir dalyvauti mokyklos koncertuose. 1964 m. baigusi Adelaidės Šv. Juozapo gimnaziją, gavo stipendiją ir pradėjo studijuoti Adelaidės Elder konservatorijoje fortepijoną, smuiką, dainavimą ir muzikos pedagogiką. 1972 m. baigusi studijas, gavo muzikos mokytojos diplomą. Skambinti fortepijonu mokė anglų pianistas Lancas Dosseris. 1975 m. Adelaidės universitete įgijo dar vieną muzikos mokytojos diplomą.

Nuo 15 metų pradėjo reikštis kaip pianistė ir koncertmeisterė. Akompanavo solistams, vokaliniams ir instrumentiniams ansambliams bei chorams. 1966 m. jaunimo talentų konkurse Melburne laimėjo pirmąją vietą. 1968 m. su pasisekimu koncertavo australų meno festivalyje (Festival of Arts). 1965 m. pradėjo dirbti Adelaidėje šeštadieninėje lietuvių mokykloje – mokė lietuvių kalbos, statė vaidinimus, vadovavo vaikų chorui. 19671971 m. akompanavo Adelaidės vyrų oktetui „Klajūnai“, kuris nemažai koncertavo. Taip pat akompanavo ir Adelaidės moterų kvartetui „Nemuno dukros“ – 1971 m. išleido plokštelę „Rankšluostin jausiu – Lietuva tėvynė„.

Nuo 1970 m. Adelaidės Šv. Kazimiero lietuvių bažnyčios vargonininkė ir choro vadovė. Chorą išmokė per 100 giesmių, kasmet surengia po šešis religinės muzikos koncertus. 1982 m. buvo suorganizavusi nedidelį „Eglutės“ vaikų chorą. 1972 m. pavadavo mišriojo choro „Lithuania“ dirigentę, o 19891994 m. kartu su V. Strauku buvo šio choro meno vadovė ir dirigentė. Choras dalyvavo koncertuose ir įvairiuose kultūros renginiuose.

Nuo 1975 m. N. Masiulytė mokytojavo privačiose ir valstybinėse gimnazijose, nuo 1989 m. dirba Marrytaville High School SIMC (Special Interest Music Centre), dėsto muzikos teoriją ir istoriją, solfedžio, vadovauja moksleivių chorams, akompanuoja koncertuose ir konkursuose. 1974 m. dalyvavo III Pasaulio jaunimo kongrese JAV, dirigavo Australijos lietuvių tradicinėse dainų šventėse Melburne (1990) m., Sidnėjuje (1992) ir Adelaidėje (1994) m.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Boleslovas Zubrickas. Pasaulio lietuvių chorvedžiai: enciklopedinis žinynas. Vilnius, 1999.