Ne žaidėjo veikėjas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ne žaidėjo veikėjas (angl. non player character; NPC) – žaidimo meistro ar kompiuterio valdomas veikėjas vaidmenų žaidimuose.

Stalo vaidmenų žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Paprastai terminu NPC yra nusakomi visi vaidmenų žaidimo personažai, už kuriuos nežaidžia žaidėjai, ir sudaro žaidimo pasaulio populiaciją. Kiekvieno atskiro NPC aprašymo detalumas priklauso nuo meistro noro ir paties NPC svarbos scenarijuje – šalies karalius, jo patarėjas ar pagrindinis priešininkas paprastai būna smulkiai aprašyti meistro užrašuose: jų statistikos, charakterio savybės, turimi daiktai ir kita. Tuo tarpu nedidelės užeigos, kur nakčiai sustojo veikėjai, savininkas gali būti aprašytas keliais žodžiais.

Personažai turi būti pastovūs. Pavyzdžiui, jei žaidėjai nuolat lankosi toje pačioje smuklėje, geriau jei smuklininkas turi savo vardą, istoriją, gimines bei panašiai. Detaliai aprašyti, turintys savo motyvaciją ir charakterio bruožus NPC gerokai pagyvina žaidimą ir leidžia labiau pasinerti į žaidimo pasaulį.

Kuriant tikroviškesnį personažą, žaidėjams padeda įsivaizduojami su jais susiję NPC (giminės, bendražygiai, draugai ir pan).

Be pavienių NPC, žaidimuose veikia gildijos, organizacijos, sektos ir kitos panašios struktūros, kur žaidėjai gauna užduočių bei kyla hierarchijos laiptais. Žaidimo meistras turi pagalvoti, kas organizaciją įkūrė, ką ji vienija, kas ten vyksta ir kokie tikslai. Žaidimo meistro parinkta santvarka nusako, kaip tvarkosi žaidimo veikėjus supanti daugelio tūkstančių NPC bendrija.[1]

Dažnai NPC prisijungia prie žaidėjų valdomų veikėjų grupės kaip pagalbininkai arba siekdami savų tikslų. Dažniausiai tokių veikėjų valdymas lieka meistro rankose, bet kai kuriose RPG sistemose kartais juos gali valdyti žaidėjai.

Žaidimo meistras, norėdamas paįvairinti žaidimą arba palengvinti sau naštą, gali leisti už kurį nors NPC žaisti žaidėjui iš šalies.

Kompiuteriniai vaidmenų žaidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompiuteriniuose vaidmenų žaidimuose (cRPG) NPC terminu yra vadinami visi kompiuterio valdomi veikėjai. Jų elgesį apsprendžia skriptai, kuriuos aktyvuoja žaidėjo veiksmai. Dažniausiai NPC atlieka konkrečias funkcijas – perka/parduoda daiktus, duoda žaidėjui eilinę užduotį ir pan.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Dungeons Master Guide. ISBN 978-0-7869-6562-5, Wizards of the Coast LLC. 320 p. (Amazon)