Naujienų transliacijos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
BBC HD ir TV4 (Švedija) kanalų transliacija iš sporto arenos
Televizijos studijoje
Reportažo rengimas įvykio vietoje

Naujienų transliacijos – įvairių naujienų, įvykių ir kitos informacijos perdavimas per televiziją, radiją ar internetu; transliacijų žurnalistikos sritis. Programų turinys paprastai rengiamas vietos radijo ar televizijos naujienų studijose arba transliavimo tinkle. Tai gali būti ir papildoma medžiaga, tokia kaip orų prognozė, sporto pranešimai, eismo ataskaitos, politikos komentarai ir kitos žinios, kurios, transliuotojo manymu, yra aktualios vartotojams. Programos transliuojamos kabeliniais, palydoviniais, skaitmeniniais antžeminiais signalais, internetu. Daugelis naujienų laidų transliuojamos tiesiogiai.

Televizijos naujienos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Televizijos naujienos reiškia dabartinių įvykių sklaidą per televiziją. „Naujienų biuleteniai“ – televizijos programos, trunkančios nuo sekundžių iki valandų ir teikiančios tarptautinių, nacionalinių, regioninių ir (arba) vietinių naujienų atnaujinimus.

Yra daugybė transliuojamų naujienų turinio tiekėjų, tokių kaip „BBC News“, „NBC News“, CNN, „Fox News“, „RT“ ir „Al Jazeera“, taip pat daugybė programų, kurios reguliariai ruošia šį turinį, pavyzdžiui, „NBC Nightly News“. Be bendrų naujienų pranešimų, teikiamos ir specializuotos žinios, pavyzdžiui, apie sportą, – „ESPNews“, „Fox Sports News“ ir „Eurosport News“, taip pat apie finansus, įskaitant „CNBC“, „Bloomberg Television“ ir „Fox Business Network“.

Televizijos naujienos yra labai vizualios, pateikiančios video medžiagą tiesiai iš daugelio įvykių vietų, apie kurias pranešama. Tradicinė fotografija taip pat naudojama perteikti naujienų istorijas, nors ne tiek daug pastaraisiais metais, kiek televizijos transliacijų eros pradžioje. Televizijos kanalai gali pasiūlyti naujienų biuletenius kaip reguliariai sudaromos naujienų programos dalį. Rečiau įprastos televizijos laidos gali būti pertraukiamos arba pakeičiamos karštų naujienų reportažais, kad neliktų nuošalyje naujienos apie labai svarbius įvykius.

Transliacijų struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naujienų transliacijos skiriasi savo turiniu, tonu ir pateikimo stiliumi, atsižvelgiant į kanalo/stoties formatą, rodymo laiką. Daugelyje pasaulio šalių nacionaliniai televizijos tinklai turi programas su nacionalinėmis ir tarptautinėmis naujienomis. Geriausiai vertinamos programos, eteryje pristatomos „geriausiu metu“ (prime time). Taip pat yra ryto žinių laidų, kurios trunka dvi ar tris valandas. Kiti naujienų kanalai turinį transliuoja visą parą.

Interneto atsiradimas leido reguliariai pateikti daugybę vaizdo ir garso naujienų ataskaitų, kurios atnaujinamos realiu laiku, kai tik gaunama papildoma informacija. Daugelis televizijos transliuotojų savo internetinėse svetainėse pateikia turinį, iš pradžių parodytą tiesioginiame eteryje, taip pat išskirtinį ar papildomą naujienų turinį. Vietines naujienas gali pateikti savarankiškos vietinės televizijos stotys, su nacionaliniais tinklais susijusios stotys arba vietinės studijos, kurios įsiterpia nacionalinio tinklo programų tinklelyje su savo pranešimais. Paruošiamos naujienos gali būti skirtos įvairioms auditorijoms, atsižvelgiant į amžių, socialinę ir ekonominę jų padėtį. Žurnalų stiliaus televizijos laidose (arba naujienų žurnaluose) programos gali būti derinamos su aktualiais gyvenimo būdo klausimais, diskusijomis ar pramogų turiniu. Valstybinę šalies politiką nušviečiančiose programose pateikiama politinių, socialinių ir ekonominių klausimų analizė ir interviu.

Naujienų kanale gali dirbti vienas arba du (kartais net trys) pranešėjai, įtraukiant į laidą reporterių (ar korespondentų) pateikiamas žinių istorijas, gyvai su jais bendraujant, aptariant karštą naujieną. Programose savo pranešimus pristato kvalifikuoti meteorologijos, sporto žinovai ir komentatoriai.

Naujienų paketai paruošiami filmuojant įvykių vietose ir juos redaguojant stacionariose ar nuotolinėse studijose. Programos taip pat gali būti rengiamos mobiliose naujienų studijose, įrengtose specializuotose transporto priemonėse (mikroautobusuose, autobusuose ar sunkvežimiuose). Paruošti reportažai, tiesioginių transliacijų signalai į studijas perduodami įvairiais ryšio kanalais – kabelių jungtimis, radijo mikrobangų, palydoviniu ryšiu, internetu.

Radijo naujienos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Radijo naujienos yra panašios į televizijos naujienas, tačiau transliuojamos per radiją. Jos grindžiamas garso, o ne vaizdo aspektu. Garso medžiaga užfiksuojama per įvairius garso įrašymo įrenginius ir atkuriama tiesioginiame eteryje per radiją. Naujienos atnaujinamos dažniau per radiją nei per televiziją – paprastai maždaug kartą ar du per valandą.

Bibliografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Charles L. Ponce de Leon, That's the Way It Is: A History of Television News in America. Chicago: University of Chicago Press, 2015.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]