Naujas žodis (bendrovė)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Naujas žodis – knygų ir laikraščių leidimo bendrovė, veikusi 19271934 m. Kaune.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Naujo žodžio“ bendrovę įsteigė Justas Paleckis, Vytautas Bičiūnas bei „Taikomojo Meno“ bendrovės atstovai: dailininkas Vilius Jomantas ir inžinierius, pašto valdybos viršininkas Adolfas Sruoga. 1929 m. viduryje „Naujas žodžis“ susijungė su pajine „Meno spaudos“ bendrove, ką tik nusipirkusia „Meno“ spaustuvę ir įsigijusią buvusią „Grafikos“ cinkografiją, taip pat įsigijo tuo metu buvusį prie bankroto ribos, B. Dauguviečio redaguotą, „Dienos“ laikraštį. Prieš tai jau buvo panašiomis aplinkybėmis įsigiję humoristinį žurnalą „Vapsva“. Taip gimė pirmas spaudos koncernas Lietuvoje.

„Meno“ spaustuvės vedėjas A. Rutenbergas, slapta paėmęs bylas su „Naujo žodžio“ išpirktais „Meno spaudos“ vekseliais, juos sunaikino, o jokių kitų dokumentų apie išpirkimą nebuvo sudaryta. Ta situacija „Meno“ spaustuvė netruko pasinaudoti – atsisakė buvusios skolos sąskaita toliau spausdinti „Naujo žodžio“ bendrovės leidinius ir tai pirmiausia pajuto žurnalas „Naujas žodis“. „Naujo žodžio“ bendrovei buvo padaryta apie 100000 litų nuostolių.[1]1934 m. bendrovė bankrutavo.

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Leido laikraščius: „Dienos naujienos“, „Diena“, žurnalus „Naujas žodis“, „Vapsva“, verstines knygas, daugiausia nuotykių literatūrą. Dalis leidinių buvo spausdinami kaip žurnalo „Naujas žodis“ priedai. [2]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]