Naugarduko pilies cerkvė

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Naugarduko pilis. Už jos gynybinių sienų matosi aukštas gotikinės cerkvės stogas. (Dail. Viktoro Staščaniuko rekonstrukcinis paveikslas)

Naugarduko pilies cerkvė – stačiatikių cerkvė, stovėjusi LDK Naugarduko pilies teritorijoje. Buvo pašventinta Švč. Dievo Motinos Užmigimo vardu (blrs. Царква Успення Божай Маці).

Manoma, kad cerkvė pastatyta XIV a. pirmojoje pusėje. 14141415 m. joje tris kartus vyko LDK stačiatikių vyskupų konferencija. 1415 m. lapkričio 15 d., dalyvaujant Voluinės Vladimiro, Lucko, Peremislio, Polocko, Turovo, Cholmo ir Černigovo vyskupams bei šalies valdovui Vytautui Didžiajam, buvo išrinktas naujas Lietuvos–Naugarduko metropolitas Grigorijus Camblakas. Pastarasis dvasininkas paskelbė, kad jo metropolija nebepavaldi Maskvos metropolitui, bet Stačiatikių bažnyčios valdovas Konstantinopolio patriarchas šio sprendimo nepripažino ir konfliktas tęsėsi iki pat G.Cimblako mirties. Vėliau cerkvėje vykdavo Lietuvos vyriausiojo tribunolo posėdžiai. Po 1595 m. Bresto unijos perėjo į unitų rankas. Šventovė garsėjo savo Švč. Dievo Motinos paveikslu, kuris vėliau buvo perkeltas į Šv. Boriso ir šv. Glebo cerkvę.

Pirminis vienanavis pastato (koplyčios) planas buvo kvadrato formos, jo išmatavimai 13,5 х 13,5 m. Pamatai iš lauko akmenų, kiautinės konstrukcijos raudonų plytų sienos buvo išmūrytos baltiškuoju būdu. Vėliau pastatytos keturios kolonos, kurios laikė kupolą. XVII a. šventovė rekonstruota: jos tūris vakarų kryptimi padidėjo, atsirado apsidė, o pietinėje pusėje iškilo bokštas. Labai nukentėjo per 1751 m. gaisrą, po to ilgą laiką stovėjo apleista. Apie 1870 m. nugriauta, išrinktos plytos.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]