Naktinis kritimas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Naktinis kritimas
Autorius Nelson DeMille
Šalis JAV
Žanras detektyvas
Originalus leidimas
Pavadinimas Night Fall
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla Warner Books
Išleista 2004 m.
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 496
ISBN: 0446576638
ISBN-13: 9780446576635
OCLC: 55124504
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Naktinis kritimas
Leidykla Alma littera
Išleista 2005 m.
Vertėja Jovita Liutkutė
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 628
ISBN-13: 9789955089490

Naktinis kritimas (angl. Night Fall) yra 2004 metų amerikiečio rašytojo Nelson DeMille romanas.

Romano pagrindinė tema pagrįsta tikra istorija: 1996 metų liepos 17 dieną įvykusi transatlantinių oro linijų lėktuvo katastrofa virš Long Ailendo Niujorke.

Romaną 2005 metais išleido leidykla Alma littera. ISBN 9955-08-949-0

„Naktinis kritimas“ yra tęsinys kito Nelson DeMille romano „Liūto žaidimas“ (The Lion's Game). Abudu kūrinius vienija kai kurie bendri veikėjai: Džonas Koris, Keitė Meifyld, Tedas Nešas ir t. t. Taip pat 2006-ųjų metų pabaigoje žadama išleisti knygos tesinį „Laukinė ugnis“ (Wild Fire).

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Romanas yra suskirstytas į tris dalis, kurios vadinamos knygomis, bet visos jos apimą vieną istoriją.

Pirmoji knyga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Veiksmas vyksta 1996-ųjų liepos 17-ąją. Badas Mitčelas ir Džilė Vinslou, kurie turi susikūrę savo šeimas, paplūdimyje užsiiminėja neleistinais meilės žaidimais. Pasistatę filmavimo kamerą ant kopos nusileidžia į prie jūros ir toliau tesią savo žaidimus. Netyčia kamera užfiksuoja kaip kovinė žemė-oras raketa numuša skrendantį lėktuvą. Išsigandę, kad į paplūdimį prisirinks daug žmonių, jie sprunka iš ten lauk, bet netyčia palieka įrodymų apie savo buvimą.

Antroji knyga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Po penkerių metų 2001-ųjų liepos 17-tą dieną, kai jau yra oficialiai paskelbta išvada, kad lėktuvo sprogimas įvyko dėl techninio gedimo, FTB kovos su terorizmu būrio narys, anksčiau buvęs žmogžudysčių skyriaus detektyvas, Džonas Koris, šiek tiek padedamas antrosios žmonos Keitės Meifyld, nutaria laisvu nuo darbo metu ištirti ar oficialioji išvada teisinga. Apie jo užmačias sužino jo viršininkas ir pasiunčia jį į Jemeną, kad šis atvėstų.

Trečioji knyga[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Tų pačių metų rugsėjį jis grįžta iš Jemeno, bet jo noras išsiaiškinti nė kiek nesumažėjo, o dar labiau padidėjo. Jam pavyksta surasti sprogimo liudininkę Džilę Vinslou, kuri pati tiesiog trykšta noru viską iškloti. Pasirodo, kad prieš sunaikintant video juostą, kurioje buvo užfiksuotas spogimas, buvo nukopijuota ir Džilė vis dar turi kopiją. Džonas Koris ir žmogus, vadovaujantis priešininkų stovyklai paskelbusiai klaidingą išvadą Tedas Nešas, susitaria rugsėjo 11 dieną susitikti pasaulinio prekybos centro šiauriniame bokšte. Džonas, savo laimei, šiek tiek vėlavo į susitikimą ir kai tik tuo metu į prekybos centrą įsirėžia teroristų užgrobtas lėktuvas. Knyga tuo ir baigiasi, tad skaitytojas palieka nežinioje.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]