Naftos skirtuvas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Šiame paveiksle vaizduojamas įrenginys yra su koalescencinių filtru, integruota nuosėdų talpykla ir siurblių kamera.1 – įtekėjimo vamzdis; 2 – seperacinė kamera; 3 – seperacinės kameros anga; 4 – koalescensinis filtras; 5 – dangtis; 6 – vėdinimo anga; 7 – ištekėjimo anga; 8 – siurblių kamera. Joje montuojami siurbliai, skirti išvalytų nuotekų perpumpavimui į kanalizaciją arba vandens telkinį; 9 – mėginių ėmimo prietaiso prijungimo atvamzdis; 10 – sifoninis išleidimo angos kanalas. Čia apvalytos nuotekos nuteka iš seperatoriaus per sifoninę išleidimo angą, kurioje yra uždarantis plūduras; 11 – išleidimo angos uždarymo plūduras. Pasiekus maksimalią naftos produktų kaupimo ribą (riba skirtinguose skirtuvuose skirtinga) plūduras uždaro atskirtuvo išleidimo angą. Tai užkerta kelią kanalizacijos arba kitų telkinių užteršimui naftos produktais; 12 – talpykla.

Naftos skirtuvas (angl. oil separator) – įrenginys, skirtas lengvųjų naftos produktų atskyrimui iš lietaus nuotekų. Atskirti naftą iš vandens galima gravitacijos būdu ir/arba koalescensinių plokščių pagalba. Naftos skirtuvai gali būti naudojami pirminiam nuotekų apvalymui, prieš išleidžiant lietaus nuotekas į lietaus nuotakyną arba galutiniam nuotekų išvalymui, prieš išleidžiant į vandens telkinius. Įrenginio talpyklos dažniausiai gaminamos iš stikloplasčio ar aukšto tankio polietileno (PEHD).

Naudojimo sritys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naftos skirtuvai gali būti naudojami lietaus nuotekų valymui:

  • nuo degalinių,
  • gatvių,
  • auto remonto dirbtuvių,
  • automobilių stovėjimo aikštelių,
  • garažų masyvų,
  • pramonės įmonių teritorijų,
  • metalo laužo aikštelių,
  • sandėlių ir terminalų teritorijų bei kitų objektų.

Naftos skirtuvai negali būti naudojami buitinių nuotekų valymui.

Veikimo principas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Naftos skirtuvą sudaro cilindrinis vertikalus arba horizontalus korpusas (smėliagaudė, pirmoji ir antroji kamera), koalescensinis filtras ir nuotekų lygio daviklis. Siekiant užtikrinti normose reikalaujamą nuotekų išvalymo nuo naftos produktų laipsnį (mažiau kaip 5 mg/l išeigoje), prieš kiekvieną naftos skirtuvą sumontuojama tinkamos talpos smėliagaudė, kurioje vyksta mineralinės suspensijos (smėlis, žvyras, dumblas ir pan.) sedimentacija. Nuotekos iš smėliagaudės pro įtekėjimo vamzdį ir atitekančio srauto paskirstymo įrenginį patenka į naftos skirtuvo pirmąją kamerą, kur vyksta flotacijos ir koalescencijos reiškiniai. Didesnės naftos produktų dalelės flotuoja (veikiamos svorio skirtumo kyla į viršų). Smulkios dalelės nusėda ant koalescencinio filtro paviršiaus (adsorbcijos reiškinys), kur jungiasi su kitomis (koalescencija), kol pradeda flotuoti ir taip ant paviršiaus susidaro naftos produktų sluoksnis.

Jeigu nuotekas reikia išvalyti nuo naftos produktų iki 1 mg/l išvalymo laipsnio, tuomet numatoma, kad nuotekų srautas keliautų į antrą naftos skirtuvo kamerą, kur nuotekos yra papildomai išvalomos nuo naftos produktų naudojant sorbuojantį filtrą. Išvalytos nuotekos pro ištekėjimo vamzdį išleidžiamos į nuotekų tinklus.

Priežiūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Už paviršinių nuotekų valymo įrenginių techninę priežiūrą ir tinkamą naudojimą atsako objekto savininkas arba jo įgaliotas asmuo. Prieš pradedant naudoti įrenginį, būtina patikrinti jo sandarumą. Reikalui esant, pakartotinai atlikti hidroizoliaciją.

Techninio aptarnavimo poreikiai priklauso nuo sistemos įrengimo vietos ir tikslo. Jeigu skirtuvo sistema naudojama nuotekoms apdoroti automobilių plovimo arba kitose vietose, kuriose per skirtuvą teka daug skendinčių medžiagų (smėlio), sistemos veikla turi būti stebima ir techninio aptarnavimo procedūros atliekamos dažniau negu tais atvejais, kai sistema apdoroja, pavyzdžiui, lietaus vandenį, subėgusį nuo asfaltuotų paviršių. Skirtuvo ištuštinimo dažnis priklauso nuo teršalų, tiekiamų į skirtuvą, tačiau nerečiau, kaip 1 kartą per metus. Atliekamas naftos produktų išsiurbimas, kai jų sluoksnis pasiekia tam tikrą storį (dažniausiai 10-20 cm), kuris priklauso nuo gamintojo ir įrenginio modelio, arba kuomet suveikia susikaupusių naftos produktų lygio signalizavimo įrenginys.

Būtina išplauti koalescencinį filtrą, esanti naftos skirtuvo kameroje. Tai galima atlikti pilant ant filtro švarų vandenį iš čiaupo arba su aukšto slėgio srove. Iškart po sumontavimo ir po kiekvieno valymo skirtuvas užpildomas vandeniu, kad jis efektyviai veiktų nuo pat paleidimo pradžios.