Nacionalinė darbo konfederacija

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Logotipas

Nacionalinė darbo konfederacija (isp. Confederación Nacional del Trabajo, CNT) – Ispanijos anarchosindikalistinių profesinių sąjungų konfederacija. Ilgą laiką ji buvo susijusi su Tarptautine darbininkų asociacija (AIT). Dirbant su AIT ji taip pat buvo žinoma kaip CNT-AIT. Istoriškai CNT taip pat buvo susijusi su Iberijos anarchistų federacija, todėl ji taip pat buvo vadinama CNT-FAI. Per visą savo istoriją ji atliko svarbų vaidmenį Ispanijos darbo judėjime.

1910 m. Barselonoje[1] iš profesinės sąjungos „Solidaridad Obrera“ suburtų grupių įkurta organizacija labai išplėtė anarchizmo vaidmenį Ispanijoje.

Nepaisant kelių dešimtmečių, kai ši organizacija Ispanijoje buvo nelegali, šiandien CNT ir toliau dalyvauja Ispanijos darbininkų judėjime, daugiausia dėmesio skirdama darbininkų savivaldos, federalizmo ir savitarpio pagalbos principams.

Organizacija ir funkcijos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Narystė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

CNT apie savo narystę sako: „Priimdami į organizaciją nedarome jokių skirtumų, reikalaujame tik, kad būtumėte darbininkas, studentas ar bedarbis. Vieninteliai žmonės, kurie negali įstoti, yra tie, kurie priklauso represinėms organizacijoms (policijai, kariuomenei, saugumiečiams), darbdaviams ar kitiems išnaudotojams“.[2]

Tikslai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

CNT, kaip profsąjungos organizacijos, tikslai, remiantis jos įstatais, yra „ugdyti darbininkų solidarumo jausmą“, tikintis pagerinti jų sąlygas dabartinėje socialinėje sistemoje ir paruošti juos būsimam išlaisvinimui, kai gamybos priemonės bus socializuotos, praktikuoti savitarpio pagalbą tarp CNT kolektyvų ir palaikyti ryšius su kitomis panašiai mąstančiomis grupėmis, tikintis visos darbininkų klasės išlaisvinimo.[3] CNT taip pat rūpinasi ne tik darbininkų klasės klausimais, trokšdama radikalios visuomenės transformacijos per revoliucinį sindikalizmą.[4] Siekdama socialinės revoliucijos tikslo, organizacija sukūrė socialinę ir ekonominę sistemą pagal konfederacinę anarcho-komunizmo koncepciją, kurią sudaro keletas bendrų idėjų, siūlomų anarchistinei visuomenei organizuoti.[5] CNT semiasi įkvėpimo iš anarchistinių idėjų, taip pat susitapatina su įvairių socialinių judėjimų kovomis. CNT yra internacionalistinė, tačiau taip pat remia bendruomenių apsisprendimo teisę ir jų suverenumą valstybės atžvilgiu.[5]

Struktūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

CNT organizacinė struktūra grindžiama tiesiogine demokratija.[6]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Woodcock 2004, p. 312
  2. CNT website. Archyvuota kopija 2009-12-11 iš Wayback Machine projekto.
  3. Estatutos de la CNT de 1977 Archyvuota kopija 7 February 2008 iš Wayback Machine projekto. ("1977 Statutes of the CNT"), accessed online on Wikisource 31 January 2007.
  4. Roca Martínez 2006, p. 106
  5. 5,0 5,1 CNT & Stein 1998
  6. Roca Martínez 2006, p. 109

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • CNT; Stein, Jeff (1998). Basic Anarcho-Syndicalism (PDF). Johannesburg, South Africa: Zabalaza Books. Suarchyvuotas originalas (PDF) 27 February 2008. Nuoroda tikrinta 2008-01-07.
  • Roca Martínez, Beltrán (2006). „Anarchism, anthropology and Andalucia: an analysis of the CNT and 'New Capitalism'“ (PDF). Anarchist Studies. London: Lawrence & Wishart. 14 (2): 106–130. ISSN 0967-3393. Suarchyvuotas originalas (PDF) 2020-09-24. Nuoroda tikrinta 2007-12-27.
  • Woodcock, George (2004). Anarchism: A History Of Libertarian Ideas And Movements. Broadview Press. ISBN 1-55111-629-4.