Mykolas Juozapas Tiškevičius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mykolas Juozapas Tiškevičius
Tiškevičiai
Lelija (herbas)
Lelija (herbas)
Gimė 1761 m.
Mirė 1839 m. rugsėjo 4 d. (~78 metai)
Tėvas Juozapas Ignotas Tiškevičius
Motina Marija Ona Galimska
Sutuoktinis (-ė) Joana Karpytė
Vaikai Jonas Konstantinas Tiškevičius
Juozapas Mykolas Tiškevičius
Benediktas Tiškevičius
Joana Tiškevičiūtė

Mykolas Juozapas Tiškevičius (lenk. Michal Tyszkiewicz, 1761 m. – 1839 m. rugsėjo 4 d.) – Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės bajoras, didikas, Lelijos herbo grafas, LDK karinis veikėjas.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš Lietuvos didikų Tiškevičių giminės antrosios Biržų šakos pradininkas.[1] Tėvas Juozapas Ignotas Tiškevičius. Motina Marija Ona Galimska.

Šeima[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1802 m. vedė, žmona Joana Karpytė, (Joanna Karp, 17771816 m.) Benedikto Karpio ir Marcelės Puzynos duktė. Sūnūs Jonas Konstantinas Tiškevičius, Biržų valdytojas, Juozapas Mykolas Tiškevičius, Benediktas Tiškevičius, Joana Tiškevičiūtė (18161873 m., vyras Leonas Sapiega, duktė Pelagija Sapiegaitė)

Dvarai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

1802 m. kunigaikščio Dominyko Jeronimo Radvilos (17861813 m.) turtų globėjai Čartoryskiai Velatičių seniūnui Juozapui Ignotui Tiškevičiui užstatė Biržų dvarą kaip skolos garantą. Jau investavęs į šias valdas savo lėšas, Juozapas Ignotas galėjo jas išpirkti paveldėjimo teise, tačiau netrukus kunigaikščio skolintoju tapo ir grafo sūnus Mykolas. Juozapas Ignotas perleido įkeistų Biržų valdų pirkimą sūnui, ir 1811 m. pirkimo sutartis buvo sudaryta.

Pirmasis iš grafų Tiškevičių susidomėjo Lietuvos pajūriu. 1824 m. liepos 13 d. už 177 171 sidabro rublį ir 88 kapeikas iš generolo Ksavero Niesiolovskio nusipirko Palangos valdą su Darbėnų, Grūšlaukės ir Palangos dvarais.[2]

Veikla[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prasidėjus 1812 m. karui, Lietuvos didikai, puoselėdami viltį atkurti valstybę ir išsivaduoti iš Rusijos priespaudos stojo į Napoleono pusę. Mykolas Tiškevičius savo lėšomis ir remiamas tėvo, Biržuose subūrė lietuviškąjį 17-ąjį ulonų pulką. Imperatorius grafą paskyrė šio raitelių pulko pulkininku.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Mykolas Juozapas TiškevičiusLietuviškoji tarybinė enciklopedija, XI t. Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 1983. T.XI: Šternbergo-Vaisius, 325 psl.
  2. Kanarskas J. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčios fundatoriai grafai Tiškevičiai // Palanga. Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčia. Istorijos, architektūros, meno kūrinių, archyvų tyrimai. Sud. D. Mukienė. Vilnius: 2007. P. 116.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]