Mykolas Giedraitis

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Mykolas Giedraitis
Palaimintasis
Giedraičiai (giminė)
(Giedraičių herbas)
(Giedraičių herbas)
Gimė apie 1420 m.
Giedraičiai arba Videniškiai
Mirė 1485 m. gegužės 4 d. (~65 metai)
Krokuva
Palaimintasis
Vikiteka Mykolas Giedraitis

Mykolas Giedraitis (lenk. Michał Giedroyć, g. apie 1420 m. Giedraičiai arba Videniškiai1485 m. gegužės 4 d. Krokuva) – vienuolis, palaimintasis. Minimas gegužės 4 d.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kilęs iš Lietuvos kunigaikščių Giedraičių giminės. Nuo vaikystės silpnos sveikatos, luošas, vaikščiojo su ramentais. Į atgailos kanauninkų vienuolyną Bistryčioje (dab. Astravo rajonas) įstojo XV a. šeštame dešimtmetyje. Noviciatą baigė ir amžinuosius įžadus davė Krokuvoje. Manoma, 1461-1465 m. studijavo Krokuvos universitete ir įgijo filosofijos bakalauro laipsnį. Gyveno vienuolyne prie Šv. Morkaus bažnyčios Krokuvoje, buvo zakristijonas. Palaidotas prie didžiojo altoriaus.

Garsėjo šventumu, nuolankumu, pamaldumu. Daug laiko skyrė Nukryžiuotojo Jėzaus Kristaus garbinimui. Turėjo aiškiaregystės dovaną – išpranašavo, kad sudegs Šv. Morkaus vienuolynas. Prie kapo buvo meldžiama jo užtarimo.

Karstas pirmą kartą atidarytas 1521 m., palaikai buvo nesuirę. 1625 m. jo relikvijos perkeltos į sarkofagą viešam gerbimui. Nuo tada Lietuvoje ir Lenkijoje laikytas palaimintuoju, jo biografija įtraukta į šventųjų gyvenimo aprašymus. Pradėtas beatifikacijos procesas, bet 1634 m. pasikeitus beatifikacijos tvarkai, liko nebaigtas; XX a. pabaigoje atnaujintas. Kultą skatino atgailos kanauninkai ir Giedraičių giminė. Mykolas Giedraitis – zakristijonų globėjas.[1]

Oficialiai paskelbtas palaimintuoju 2018 m. lapkričio 8 d.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • P. Rabikauskas. Dievo tarnas Mykolas Giedraitis. Krikščioniškoji Lietuva, Vilnius, 2002 m.
  • Serce z krzyżem. Bl. Michał Giedroyć 1425–1485 m. Materiały z obchodów Jubileuszu piećsetlecia śmierci Błogosławionego Kraków, 1988
  • A. Bruździński. Michał Giedroyć, zwany błogosławionym, na tle duchowości Zakonu Kanoników Regularnych od Pokuty. Felix saeculum Cracoviae – krakowscy święci XV wieku Kraków, 1998 r.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Aldona PrašmantaitėMykolas Giedraitis. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. VI (Fau-Goris). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2004. 639 psl.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]