Municipalinis rajonas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Municipalinis rajonas (rus. муниципальный район) – vienas iš Rusijos municipalinių darinių, jungiantis bendroje teritorijoje kelias kaimo ir/ar miesto gyvenvietes bei tarp jų esančias (jei jų yra) tarpgyvenvietines teritorijas.

Statusas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Municipalinio rajono statusas numatytas 2003 m. spalio 6 d. įstatyme „Apie Rusijos Federacijos vietinės savivaldos bendruosius principus“ ir įvestas vykdant 2008 m. municipalinę reformą. Municipalinio rajono statusą suteikia Rusijos Federacijos subjektai.

Municipalinis rajonas turi savo administracinį centrą, kuris parenkamas atsižvelgiant į vietos tradicijas ir susiklosčiusią socialinę infrastruktūrą. Įgyvendinant reformą buvo atsižvelgiama į buvusių TSRS rajonų ribas.

2010 m. sausio 1 d. Rusijos Federacijoje buvo 1829 municipalinio rajono statusą turintys municipaliniai dariniai.

Įgaliojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Municipalinio rajono taryba ir jos sudaryta administracija rajono teritorijoje organizuoja sveikatos apsaugos ir švietimo, archyvų, bibliotekų, globos ir rūpybos veiklą, gyvenviečių prijungimą prie komunikacijų, automobilinių kelių plėtrą ir priežiūrą, buitinių ir pramoninių atliekų utilizavimą ir t. t. Municipalinė milicija užtikrina viešąją tvarką rajono teritorijoje.

Municipalinis rajonas valdo visų savo administracinių subjektų konsoliduotą biudžetą.