Montego Bėjus

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.


Montego Bėjus
angl. Montego Bay
Doctor's Cave paplūdimys
Laiko juosta: (UTC-5)
Valstybė Jamaikos vėliava Jamaika
Apygarda Kornvalis (Jamaika)
Parapija Šv. Džeimso parapija
Meras Charles Sinclair
Gyventojų (2001) 96 488
Vikiteka Montego Bėjus

Montego Bėjus (angl. Montego Bay) – Jamaikos miestas, kuriame įsikūręs didžiausias šalyje Tarptautinis Sero Donaldo Sangsterio oro uostas.

Montego Bėjus garsus bemuite prekyba ir kruizinių laivų terminalu, įsikūrusiu nuostabiame pusiasalyje, išsikišusiame į įlanką. Jame esantis Doctor’s Cave paplūdimys, apsuptas skaidrių turkio mėlynumo vandenų, yra vienas populiariausių paplūdimių visoje saloje. Įlanką supa įspūdingi neaukšti kalnai.

Ketvirtas pagal gyventojų skaičių miestas Jamaikoje (120 000 gyv.), įsikūręs Sent Džeimso apylinkėje, šiaurės vakariniame salos krante. Pavadinimas „Montego Bay“ tariamai kilo iš iškraipyto ispaniško žodžio „manteca“ („taukai“), nes Ispanijos viešpatavimo laikotarpiu čia buvo uostas, iš kurio eksportavo taukus, odą ir jautieną. 15111655 m. Jamaika buvo Ispanijos kolonija, kol Oliverio Kromvelio Karibų ekspedicija neišvijo ispanų iš salos. Kristupas Kolumbas, pirmąkart apsilankęs saloje 1494 m., pavadino įlanką Golfo de Buen Tiempo („Gero oro įlanka“).

Vergijos epochos metu, nuo XVII a. vidurio iki 1834 m. ir gan ilgą laiką XX a., miestas daugiausia atliko cukraus uosto funkcijas. Montego Bėjuje vyko paskutinis stambus vergų sukilimas, Kalėdų maištas, arba Baptistų karas (18311832 m.); sukilimo vadas Samuel Sharpe buvo ten pakartas 1832 m. 1975 m. Sharpe pripažino Jamaikos tautos didvyriu, o jo vardu pavadino pagrindinę miesto aikštę.

Mūsų laikais miestas garsėja didele regionine ligonine (Kornvalio regionine ligonine), uosto įrenginiais, daugybės pasiturinčių amerikiečiu, europiečių ir Kingstone gyvenančių jamaikiečių vasarnamiais, gerais restoranais ir galimybėmis apsipirkti. Pakrantę netoli Montego Bėjaus užima daugybė turistinių kurortų. Dalis jų yra pastatyta neseniai, o dalis įsikūrę senose cukranendrių plantacijose su išlikusiais autentiškais pastatais ir malūnais.

Montego Bėjus minimas Vytauto Kernagio dainoje „Santechnikas iš Ukmergės“.

Sportas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]